Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa

Na Lubelszczyźnie nie ma Wszystkich Świętych bez zapachu forszmaku unoszącego się z dużego emaliowanego garnka. Ciocia spod Lublina gotuje go co roku – z sercem i powoli. Forszmak drobiowy rozgrzewa lepiej niż herbata z miodem i imbir z cytryną razem wzięte. To zupa, która nie tylko syci, ale też przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań przy kuchennym stole.

Zupa forszmak rozgrzeje w pochmurne i chłodne dniZupa forszmak rozgrzeje w pochmurne i chłodne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dar1930
Karol Wiak

Na pierwszy rzut oka forszmak drobiowy wygląda jak zwykła zupa – trochę pomidorowa, trochę gulaszowa. Ale wystarczy jeden kęs, by zrozumieć, dlaczego to danie od lat jest dumą lubelskich gospodyń. W mojej rodzinie zawsze pojawia się jesienią – wtedy, gdy dzień staje się krótszy, a w kuchni znów pachnie papryką, cebulą i kiszonym ogórkiem.

Forszmak drobiowy – popularne danie prosto z Lubelszczyzny

Na Lubelszczyźnie mówi się, że forszmak drobiowy smakuje najlepiej wtedy, gdy gotuje się go powoli i z sercem. To danie, które od pokoleń gości na stołach – szczególnie jesienią, kiedy chłód za oknem aż prosi się o coś ciepłego i aromatycznego. Forszmak w wersji drobiowej jest lżejszy od klasycznego, który dawniej przygotowywano z resztek pieczeni czy wędlin, ale wcale nie ustępuje mu smakiem. Wręcz przeciwnie – ma w sobie tę domową delikatność, którą doceni każdy, kto choć raz spróbował tej zupy.

Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę

To nie jest zwykła zupa. Forszmak drobiowy to połączenie delikatnego mięsa, warzyw i kiszonych ogórków, które nadają mu lekko kwaśnego, rozgrzewającego charakteru. W wielu domach to właśnie on otwiera sezon listopadowych obiadów – gęsty, pachnący majerankiem i słodką papryką. Na Lubelszczyźnie mawiają, że "jak forszmak się gotuje, to rodzina pojawi się w kuchni w parę chwil". I trudno się dziwić – zapach tej zupy naprawdę wabi jak najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.

Najpiękniejsze w forszmaku drobiowym jest to, że każdy ma na niego swój sposób. Jedni dodają więcej pieczarek, inni wolą ostrzejszą nutę papryki. Ale niezależnie od wersji, to potrawa, która łączy pokolenia i przypomina, że proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego – zwłaszcza, gdy przygotowuje się je z sercem.

Przepis na forszmak drobiowy

Nie ma jednej, jedynej receptury na forszmak drobiowy, ale ten przepis to klasyka, którą z powodzeniem gotuje się od lat w domach na Lubelszczyźnie. Zupa wychodzi gęsta, sycąca i pełna aromatu – taka, że aż trudno poprzestać na jednej porcji.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów z puszki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku,
  • do zagęszczenia: 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozpuść masło z odrobiną oliwy. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do momentu, aż się zeszkli i zacznie delikatnie pachnieć. Dorzuć pokrojone pieczarki – najlepiej w cienkie plasterki – i podsmażaj przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie smaż, aż warzywa lekko zmiękną. W tym momencie wsyp słodką i ostrą paprykę – to one nadadzą forszmakowi ten charakterystyczny, głęboki kolor i aromat.
  2. Wlej gorący bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Wtedy dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka – najlepiej z piersi lub udka bez kości, bo mięso pozostanie soczyste. Gotuj przez 5 minut, po czym wsyp kukurydzę i gotuj kolejne 5 minut.Do garnka wlej przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Jeśli używasz tych drugich, warto je wcześniej lekko rozgnieść. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone – to właśnie one sprawiają, że forszmak drobiowy ma tę wyjątkową, lekko kwaśną nutę, która tak dobrze komponuje się z pomidorami. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, a potem gotuj jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły.
  3. Na koniec przygotuj zasmażkę: na małej patelni podsmaż mąkę, aż lekko się zarumieni, po czym dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Przelej zasmażkę do garnka i zagotuj forszmak. Zupa stanie się gęstsza, bardziej kremowa i zyska ten "domowy" charakter, który czuć już od pierwszej łyżki.

Forszmak drobiowy najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą". W moim domu zawsze robi się go więcej – część zostaje na drugi dzień, a wtedy zupa jest jeszcze lepsza, pełna aromatu i wspomnień z rodzinnego stołu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci