PrzepisZupyW chłodne dni robię tę gęstą zupę. Dzięki ilości mięsa syci jak dwudaniowy obiad

W chłodne dni robię tę gęstą zupę. Dzięki ilości mięsa syci jak dwudaniowy obiad

Pierwszy raz spróbowałam tej zupy w Kazimierzu nad Wisłą. Nic dziwnego, bo przepis pochodzi z Lubelszczyzny i właśnie w tym rejonie ta potrawa jest popularna. Jednak jest tak pyszna, a składniki są dostępne wszędzie, że zaczęłam przygotowywać ją w domu.

Rozgrzewający i sycący forszmak
Rozgrzewający i sycący forszmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.11.2024 13:34

Forszmak to danie mocno związane z Lubelszczyzną. Potrawa na stałe wpisała się w tradycję weselnych stołów i rodzinnych uroczystości, często zastępując bardziej popularne zupy jak rosół. Forszmak lubelski sprawdza się też na co dzień. Jest aromatyczny i na długo zaspakaja głód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie mięso wybrać do forszmaku?

Forszmak wywodzi się z kuchni żydowskiej i tradycyjnie przygotowywano go z różnych rodzajów mięs, ryb i warzyw. Z czasem przepis się zmieniał. Jednak jego smak pozostał bogaty, zupa ma mnóstwo aromatu i sporo składników. Dzięki temu jest naprawdę pożywna.

Jakie mięso wybrać do forszmaku? Najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa, jednak równie dobrze możesz użyć schabu, czy karkówki. Dobrze też dodać do nich kiełbasę, boczek czy szynkę. Tutaj, podobnie jak w przypadku rosołu, zupa będzie najsmaczniejsza gdy postawimy na różnorodność. W przepisie jest sporo mięsa z kilku powodów. Po pierwsze, zupa powinna być gęsta i treściwa. Po drugie, dobrze ją ugotować na kilka dni. Jak każda potrawa jednogarnkowa, z czasem staje się coraz smaczniejsza. Do zupy dodaje się też paprykę, cebulę i czosnek, a także pieczarki. Co ciekawe, potrzebne są też ogórki kiszone, które sprawiają, że potrawa ma charakterystyczny posmak.

Lubelski forszmak

Składniki:

  • 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 papryka,
  • puszka pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz do smaku,
  • olej do podsmażania.

Dodatkowo: 

  • kwaśna śmietana do zabielenia, opcjonalnie,
  • koperek do podania, opcjonalnie.

Jak zrobić zupę f

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut.
  4. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj je i gotuj i kolejne 10 minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
  7. W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
  8. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.
forszmakpotrawy regionalnelubelszczyzna
Wybrane dla Ciebie