Dodałam do bułki tartej i opanierowałam kotlety. Nigdy nie były tak chrupiące
Uwielbiasz kotlety schabowe? Takich pewnie jeszcze nie robiłeś. Wystarczy mała zmiana w przygotowywaniu panierki, by były bardziej chrupiące, a ich smak podkręcony. Wszystko dzięki małym ziarenkom.
24.10.2024 11:55
Przepis na panierkę do schabowych znamy na pamięć. Wielu kucharzy twierdzi, że jest tak samo ważna, jak mięso. Ma wpływ na smak i wygląd kotletów. Dzięki niej zachowują one soczystość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zmiany w panierce
Składniki panierki? To tylko jajko, mąka, bułka tarta. I tu właśnie kryje się sposób na odmianę schabowych. Do bułki tartej wystarczy dodać ziarenka sezamu, które mają lekko słodkawy, orzechowy posmak. Do mięsa pasują one świetnie, często są stosowane w kuchni azjatyckiej. Przy okazji dostarczają cennych składników odżywczych takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B czy pierwiastki (m.in. żelazo i cynk). Do bułki tartej można też dodać mąkę gryczaną, co także nadaje kotletom unikatowego smaku.
Kotlety schabowe w panierce z sezamem
Składniki:
- 400 g schabu bez kości,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- ½ szklanki ziaren sezamu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm, a potem rozbij tłuczkiem. Kotlety dopraw solą oraz pieprzem.
- Przygotuj trzy talerze: w pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
- Rozbite mięso obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
- Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.