PrzepisProste przepisyDodałam do bułki tartej i opanierowałam kotlety. Nigdy nie były tak chrupiące

Dodałam do bułki tartej i opanierowałam kotlety. Nigdy nie były tak chrupiące

Uwielbiasz kotlety schabowe? Takich pewnie jeszcze nie robiłeś. Wystarczy mała zmiana w przygotowywaniu panierki, by były bardziej chrupiące, a ich smak podkręcony. Wszystko dzięki małym ziarenkom.

Kotlety będą jeszcze bardziej chrupiące z tym dodatkiem
Kotlety będą jeszcze bardziej chrupiące z tym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bettina sampl

Przepis na panierkę do schabowych znamy na pamięć. Wielu kucharzy twierdzi, że jest tak samo ważna, jak mięso. Ma wpływ na smak i wygląd kotletów. Dzięki niej zachowują one soczystość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Zmiany w panierce

Składniki panierki? To tylko jajko, mąka, bułka tarta. I tu właśnie kryje się sposób na odmianę schabowych. Do bułki tartej wystarczy dodać ziarenka sezamu, które mają lekko słodkawy, orzechowy posmak. Do mięsa pasują one świetnie, często są stosowane w kuchni azjatyckiej. Przy okazji dostarczają cennych składników odżywczych takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B czy pierwiastki (m.in. żelazo i cynk). Do bułki tartej można też dodać mąkę gryczaną, co także nadaje kotletom unikatowego smaku.

Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • ½ szklanki ziaren sezamu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm, a potem rozbij tłuczkiem. Kotlety dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Przygotuj trzy talerze: w pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
  3. Rozbite mięso obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
  4. Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.
schabowykotlet schabowypanierka

Wybrane dla Ciebie