PrzepisDania główneSchab Roberta Makłowicza. Tak soczysty i miękki, że nie trzeba nawet noża

Schab Roberta Makłowicza. Tak soczysty i miękki, że nie trzeba nawet noża

Soczysty schab z sosem na bazie cydru
Soczysty schab z sosem na bazie cydru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.10.2024 09:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Robert Makłowicz zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Choć często pokazuje rodzime dania w klasycznych wydaniach, to lubi też proponować do nich nowe podejście. I tak jest z klasycznym schabowym. Makłowicz wiele razy mówił, jak go najlepiej usmażyć, a teraz ma na niego inny pomysł.

Najczęściej jemy smażony schab na patelni w panierce. To klasyczny sposób na wieprzowinę. Szybki, łatwy i nie ma co ukrywać, smaczny. Jednak kiedy mamy ochotę podać to mięso inaczej, warto skorzystać z pomysłu Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab w cydrze? Czemu nie

Robert Makłowicz zestawił schab, tak charakterystyczny dla kuchni polskiej z cydrem. Choć w naszym kraju uprawia się jabłka, to ten napój wciąż nie jest bardzo popularny. To lekki napój alkoholowy produkowany na bazie przefermentowanego soku jabłkowego. Zawiera głównie sok jabłkowy, drożdże i cukier, które przekształcają cukry naturalne w alkohol. Proces fermentacji trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od wymaganej jakości i intensywności smaku. Istnieje wiele rodzajów cydru różniących się smakiem i zawartością alkoholu. Najpopularniejsze są cydry wytrawne, półsłodkie i słodkie. Te pierwsze i drugie sprawdzą się do schabu.

Cydr to wszechstronny składnik, który może wzbogacić smak wielu potraw. Jabłkowy trunek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, w tym właśnie z wieprzowiną, ale też drobiem i wołowiną. Można go wykorzystać jako bazę sosów, marynat czy polew do mięs. Nie tylko dania główne mogą zyskać na dodatku cydru. Zupa cebulowa z cydrem zamiast białego wina doskonale wpisze się w tradycje kuchni francuskiej. Dodatkowo, cydr można zastosować jako składnik wypieków i deserów. Może i takie inspiracje wkrótce podrzuci nam Robert Makłowicz. Pólki co, jest świetny przepis na schab.

Schab z sosem jabłkowym

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości, pokrojonego na kotlety,
  • 3 jabłka winne,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy typu francuskiego,
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i oprósz solą i pieprzem. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni C, a na patelni podgrzej olej. Kotlety wieprzowe podsmaż z obu stron po kilka minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj je przez 20 minut.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaża na nim jabłka, zasyp je cukrem i dodaj drobno posiekany czosnek.
  4. Smaż przez chwilę, a następnie zalej cydrem i octem. Dodaj musztardę i gałązkę tymianku. Chwilę jeszcze duś, by sos zgęstniał.
  5. Schab wyjmij z piekarnika. Podawaj z sosem z jabłek.
schabzapiekany schabjabłka