Schab Roberta Makłowicza. Tak soczysty i miękki, że nie trzeba nawet noża
Robert Makłowicz zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Choć często pokazuje rodzime dania w klasycznych wydaniach, to lubi też proponować do nich nowe podejście. I tak jest z klasycznym schabowym. Makłowicz wiele razy mówił, jak go najlepiej usmażyć, a teraz ma na niego inny pomysł.
05.10.2024 09:02
Najczęściej jemy smażony schab na patelni w panierce. To klasyczny sposób na wieprzowinę. Szybki, łatwy i nie ma co ukrywać, smaczny. Jednak kiedy mamy ochotę podać to mięso inaczej, warto skorzystać z pomysłu Roberta Makłowicza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab w cydrze? Czemu nie
Robert Makłowicz zestawił schab, tak charakterystyczny dla kuchni polskiej z cydrem. Choć w naszym kraju uprawia się jabłka, to ten napój wciąż nie jest bardzo popularny. To lekki napój alkoholowy produkowany na bazie przefermentowanego soku jabłkowego. Zawiera głównie sok jabłkowy, drożdże i cukier, które przekształcają cukry naturalne w alkohol. Proces fermentacji trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od wymaganej jakości i intensywności smaku. Istnieje wiele rodzajów cydru różniących się smakiem i zawartością alkoholu. Najpopularniejsze są cydry wytrawne, półsłodkie i słodkie. Te pierwsze i drugie sprawdzą się do schabu.
Cydr to wszechstronny składnik, który może wzbogacić smak wielu potraw. Jabłkowy trunek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, w tym właśnie z wieprzowiną, ale też drobiem i wołowiną. Można go wykorzystać jako bazę sosów, marynat czy polew do mięs. Nie tylko dania główne mogą zyskać na dodatku cydru. Zupa cebulowa z cydrem zamiast białego wina doskonale wpisze się w tradycje kuchni francuskiej. Dodatkowo, cydr można zastosować jako składnik wypieków i deserów. Może i takie inspiracje wkrótce podrzuci nam Robert Makłowicz. Pólki co, jest świetny przepis na schab.
Schab z sosem jabłkowym
Składniki:
- 800 g schabu bez kości, pokrojonego na kotlety,
- 3 jabłka winne,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżka musztardy typu francuskiego,
- 1 gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i oprósz solą i pieprzem. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni C, a na patelni podgrzej olej. Kotlety wieprzowe podsmaż z obu stron po kilka minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj je przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło. Podsmaża na nim jabłka, zasyp je cukrem i dodaj drobno posiekany czosnek.
- Smaż przez chwilę, a następnie zalej cydrem i octem. Dodaj musztardę i gałązkę tymianku. Chwilę jeszcze duś, by sos zgęstniał.
- Schab wyjmij z piekarnika. Podawaj z sosem z jabłek.