Schab Roberta Makłowicza. Tak soczysty i miękki, że nie trzeba nawet noża

Robert Makłowicz zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Choć często pokazuje rodzime dania w klasycznych wydaniach, to lubi też proponować do nich nowe podejście. I tak jest z klasycznym schabowym. Makłowicz wiele razy mówił, jak go najlepiej usmażyć, a teraz ma na niego inny pomysł.

Soczysty schab z sosem na bazie cydruSoczysty schab z sosem na bazie cydru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej jemy smażony schab na patelni w panierce. To klasyczny sposób na wieprzowinę. Szybki, łatwy i nie ma co ukrywać, smaczny. Jednak kiedy mamy ochotę podać to mięso inaczej, warto skorzystać z pomysłu Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Schab w cydrze? Czemu nie

Robert Makłowicz zestawił schab, tak charakterystyczny dla kuchni polskiej z cydrem. Choć w naszym kraju uprawia się jabłka, to ten napój wciąż nie jest bardzo popularny. To lekki napój alkoholowy produkowany na bazie przefermentowanego soku jabłkowego. Zawiera głównie sok jabłkowy, drożdże i cukier, które przekształcają cukry naturalne w alkohol. Proces fermentacji trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od wymaganej jakości i intensywności smaku. Istnieje wiele rodzajów cydru różniących się smakiem i zawartością alkoholu. Najpopularniejsze są cydry wytrawne, półsłodkie i słodkie. Te pierwsze i drugie sprawdzą się do schabu.

Cydr to wszechstronny składnik, który może wzbogacić smak wielu potraw. Jabłkowy trunek świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, w tym właśnie z wieprzowiną, ale też drobiem i wołowiną. Można go wykorzystać jako bazę sosów, marynat czy polew do mięs. Nie tylko dania główne mogą zyskać na dodatku cydru. Zupa cebulowa z cydrem zamiast białego wina doskonale wpisze się w tradycje kuchni francuskiej. Dodatkowo, cydr można zastosować jako składnik wypieków i deserów. Może i takie inspiracje wkrótce podrzuci nam Robert Makłowicz. Pólki co, jest świetny przepis na schab.

Schab z sosem jabłkowym

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości, pokrojonego na kotlety,
  • 3 jabłka winne,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy typu francuskiego,
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i oprósz solą i pieprzem. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni C, a na patelni podgrzej olej. Kotlety wieprzowe podsmaż z obu stron po kilka minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj je przez 20 minut.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaża na nim jabłka, zasyp je cukrem i dodaj drobno posiekany czosnek.
  4. Smaż przez chwilę, a następnie zalej cydrem i octem. Dodaj musztardę i gałązkę tymianku. Chwilę jeszcze duś, by sos zgęstniał.
  5. Schab wyjmij z piekarnika. Podawaj z sosem z jabłek.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy