Ze śliwek robię pyszny sos do mięsa. Znajomi wciąż proszą o przepis

O przepis na ten sos zapytała nawet koleżanka, która... nie lubi śliwek. Jego smak po prostu zawsze robi wrażenie. Dlatego choć jeden słoiczek muszę mieć w spiżarni. A teraz jest najlepsza pora, by odnowić zapasy. Węgierki są na każdym straganie.

Na sos idealne są śliwki węgierki. Na sos idealne są śliwki węgierki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Powiedzieć, że śliwki są idealne to przetworów to mało. Kto zna lepszą konfiturę? Podobnie jest z wytrawnym sosem. Chutney na bazie śliwek ma głęboki, korzenny smak. Idealnie pasuje do mięsa. Jednak mnie najbardziej urzeka połączenie tego sosu z serami. Do zimowej deski serów to wprost wymarzony dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Aromat jak przed świętami

Gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten ze śliwek ma szczególny smak. Aromat tych owoców podbija kwaskowość jabłek i zaostrza czerwona cebula. Przyprawy korzenne jeszcze go wzbogacają, dlatego nie ma co żałować do niego kardamonu, cynamonu i imbiru. Przyda się też gotowa przyprawa piernikowa. Razem tworzą pyszny, słodko-pikantny sos, który warto zrobić właśnie teraz.

Sos śliwkowy do mięs i serów — przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 500 g jabłek,
  • 250 g czerwonej cebuli,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • 200 g octu z czerwonego wina,
  • 300 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, poprzecinaj na połówki, wyjmij pestki. Potem pokrój w paski.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj cebulę.
  3. Pokrojoną cebulę przełóż do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i skarmelizuj ją na małej mocy palnika.
  4. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pozostałe składniki.
  5. Duś na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty, wyjmij laskę cynamonu i liście laurowe.
  7. Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcaj.
  8. Słoiki z sosem dla pewności można zapasteryzować.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥