PrzepisProste przepisyZe śliwek robię pyszny sos do mięsa. Znajomi wciąż proszą o przepis

Ze śliwek robię pyszny sos do mięsa. Znajomi wciąż proszą o przepis

Na sos idealne są śliwki węgierki.
Na sos idealne są śliwki węgierki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.09.2024 16:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O przepis na ten sos zapytała nawet koleżanka, która... nie lubi śliwek. Jego smak po prostu zawsze robi wrażenie. Dlatego choć jeden słoiczek muszę mieć w spiżarni. A teraz jest najlepsza pora, by odnowić zapasy. Węgierki są na każdym straganie.

Powiedzieć, że śliwki są idealne to przetworów to mało. Kto zna lepszą konfiturę? Podobnie jest z wytrawnym sosem. Chutney na bazie śliwek ma głęboki, korzenny smak. Idealnie pasuje do mięsa. Jednak mnie najbardziej urzeka połączenie tego sosu z serami. Do zimowej deski serów to wprost wymarzony dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromat jak przed świętami

Gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten ze śliwek ma szczególny smak. Aromat tych owoców podbija kwaskowość jabłek i zaostrza czerwona cebula. Przyprawy korzenne jeszcze go wzbogacają, dlatego nie ma co żałować do niego kardamonu, cynamonu i imbiru. Przyda się też gotowa przyprawa piernikowa. Razem tworzą pyszny, słodko-pikantny sos, który warto zrobić właśnie teraz.

Sos śliwkowy do mięs i serów — przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 500 g jabłek,
  • 250 g czerwonej cebuli,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • 200 g octu z czerwonego wina,
  • 300 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, poprzecinaj na połówki, wyjmij pestki. Potem pokrój w paski.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj cebulę.
  3. Pokrojoną cebulę przełóż do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i skarmelizuj ją na małej mocy palnika.
  4. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pozostałe składniki.
  5. Duś na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty, wyjmij laskę cynamonu i liście laurowe.
  7. Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcaj.
  8. Słoiki z sosem dla pewności można zapasteryzować.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także