Ze śliwek robię pyszny sos do mięsa. Znajomi wciąż proszą o przepis

O przepis na ten sos zapytała nawet koleżanka, która... nie lubi śliwek. Jego smak po prostu zawsze robi wrażenie. Dlatego choć jeden słoiczek muszę mieć w spiżarni. A teraz jest najlepsza pora, by odnowić zapasy. Węgierki są na każdym straganie.

Na sos idealne są śliwki węgierki. Na sos idealne są śliwki węgierki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Powiedzieć, że śliwki są idealne to przetworów to mało. Kto zna lepszą konfiturę? Podobnie jest z wytrawnym sosem. Chutney na bazie śliwek ma głęboki, korzenny smak. Idealnie pasuje do mięsa. Jednak mnie najbardziej urzeka połączenie tego sosu z serami. Do zimowej deski serów to wprost wymarzony dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Aromat jak przed świętami

Gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten ze śliwek ma szczególny smak. Aromat tych owoców podbija kwaskowość jabłek i zaostrza czerwona cebula. Przyprawy korzenne jeszcze go wzbogacają, dlatego nie ma co żałować do niego kardamonu, cynamonu i imbiru. Przyda się też gotowa przyprawa piernikowa. Razem tworzą pyszny, słodko-pikantny sos, który warto zrobić właśnie teraz.

Sos śliwkowy do mięs i serów — przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 500 g jabłek,
  • 250 g czerwonej cebuli,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • 200 g octu z czerwonego wina,
  • 300 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, poprzecinaj na połówki, wyjmij pestki. Potem pokrój w paski.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj cebulę.
  3. Pokrojoną cebulę przełóż do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i skarmelizuj ją na małej mocy palnika.
  4. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pozostałe składniki.
  5. Duś na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty, wyjmij laskę cynamonu i liście laurowe.
  7. Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcaj.
  8. Słoiki z sosem dla pewności można zapasteryzować.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie