Ze śliwek robię pyszny sos do mięsa. Znajomi wciąż proszą o przepis
O przepis na ten sos zapytała nawet koleżanka, która... nie lubi śliwek. Jego smak po prostu zawsze robi wrażenie. Dlatego choć jeden słoiczek muszę mieć w spiżarni. A teraz jest najlepsza pora, by odnowić zapasy. Węgierki są na każdym straganie.
20.09.2024 16:09
Powiedzieć, że śliwki są idealne to przetworów to mało. Kto zna lepszą konfiturę? Podobnie jest z wytrawnym sosem. Chutney na bazie śliwek ma głęboki, korzenny smak. Idealnie pasuje do mięsa. Jednak mnie najbardziej urzeka połączenie tego sosu z serami. Do zimowej deski serów to wprost wymarzony dodatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aromat jak przed świętami
Gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten ze śliwek ma szczególny smak. Aromat tych owoców podbija kwaskowość jabłek i zaostrza czerwona cebula. Przyprawy korzenne jeszcze go wzbogacają, dlatego nie ma co żałować do niego kardamonu, cynamonu i imbiru. Przyda się też gotowa przyprawa piernikowa. Razem tworzą pyszny, słodko-pikantny sos, który warto zrobić właśnie teraz.
Zobacz także
Sos śliwkowy do mięs i serów — przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 500 g jabłek,
- 250 g czerwonej cebuli,
- łyżeczka startego imbiru,
- 3-4 liście laurowe,
- 1 laska cynamonu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
- 200 g octu z czerwonego wina,
- 300 g cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, poprzecinaj na połówki, wyjmij pestki. Potem pokrój w paski.
- Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj cebulę.
- Pokrojoną cebulę przełóż do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i skarmelizuj ją na małej mocy palnika.
- Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pozostałe składniki.
- Duś na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty, wyjmij laskę cynamonu i liście laurowe.
- Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcaj.
- Słoiki z sosem dla pewności można zapasteryzować.