Dżem zupełnie inny niż wszystkie. Do mięs smakuje jak marzenie

Rabarbar to moje ulubione wiosenne warzywo. Jego słodko-kwaśny smak pasuje mi w deserach, ale też w daniach pikantnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek przygotowuję także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Do mięsa jest wprost doskonały, a gotowy jest bardzo szybko.

Dżem rabarbarowyDżem rabarbarowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak
Dorota Gepert

Już od kilku sezonów przygotowuję przetwory z rabarbaru na dwa sposoby. Słodkie konfitury są idealne do wypieków, a także przełożenia tortu. Z kolei te pikantne podaje do mięsa i serów. Podpowiadam, jak je przygotować.

Jak przygotować rabarbar do jedzenia?

Przetwory z rabarbaru nie są pracochłonne. Spory wpływ mają na to same łodygi rabarbaru. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze już na straganie sprawdzić, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Delikatny, młody rabarbar trudno w ten sposób obrać ze skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Orientalny posmak dżemu z rabarbaru

Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs, a zwłaszcza kurczaka, indyka czy jagnięciny lub wieprzowiny. Ich smak komponuje się także z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Takie gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten z rabarbaru ma szczególny smak.

Przepis na chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
  2. Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇