Dżem zupełnie inny niż wszystkie. Do mięs smakuje jak marzenie
Rabarbar to moje ulubione wiosenne warzywo. Jego słodko-kwaśny smak pasuje mi w deserach, ale też w daniach pikantnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek przygotowuję także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Do mięsa jest wprost doskonały, a gotowy jest bardzo szybko.
04.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 15:51
Już od kilku sezonów przygotowuję przetwory z rabarbaru na dwa sposoby. Słodkie konfitury są idealne do wypieków, a także przełożenia tortu. Z kolei te pikantne podaje do mięsa i serów. Podpowiadam, jak je przygotować.
Jak przygotować rabarbar do jedzenia?
Przetwory z rabarbaru nie są pracochłonne. Spory wpływ mają na to same łodygi rabarbaru. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze już na straganie sprawdzić, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Delikatny, młody rabarbar trudno w ten sposób obrać ze skórki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orientalny posmak dżemu z rabarbaru
Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs, a zwłaszcza kurczaka, indyka czy jagnięciny lub wieprzowiny. Ich smak komponuje się także z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Takie gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten z rabarbaru ma szczególny smak.
Przepis na chutney z rabarbaru
Składniki:
- 2 kg rabarbaru,
- 3 czerwone cebule,
- 4 ząbków czosnku,
- 3 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
- 2 szklanki octu winnego,
- rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
- Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.