Dżem zupełnie inny niż wszystkie. Do mięs smakuje jak marzenie

Rabarbar to moje ulubione wiosenne warzywo. Jego słodko-kwaśny smak pasuje mi w deserach, ale też w daniach pikantnych. Dlatego oprócz słodkiej konfitury z jego łodyżek przygotowuję także dość pikantny, dobrze doprawiony chutney. Do mięsa jest wprost doskonały, a gotowy jest bardzo szybko.

Dżem rabarbarowyDżem rabarbarowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak
Dorota Gepert

Już od kilku sezonów przygotowuję przetwory z rabarbaru na dwa sposoby. Słodkie konfitury są idealne do wypieków, a także przełożenia tortu. Z kolei te pikantne podaje do mięsa i serów. Podpowiadam, jak je przygotować.

Jak przygotować rabarbar do jedzenia?

Przetwory z rabarbaru nie są pracochłonne. Spory wpływ mają na to same łodygi rabarbaru. Są one pokryte skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub grubsza i włóknista. Dlatego w pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, a w drugim już tak. Dobrze już na straganie sprawdzić, czy łodygi wymagają obrania. Nie jest to też czynność trudna. Wystarczy odciąć końce łodygi i podważając ostrzem noża, ściągnąć skórkę. Schodzi ona bardzo łatwo. Delikatny, młody rabarbar trudno w ten sposób obrać ze skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Orientalny posmak dżemu z rabarbaru

Pikantne przetwory z rabarbaru świetnie pasują do mięs, a zwłaszcza kurczaka, indyka czy jagnięciny lub wieprzowiny. Ich smak komponuje się także z serami pleśniowymi, brie czy typu camembert. Takie gęste sosy przygotowywane z warzyw i owoców, który mają słodko-orientalny smak często nazywamy chutneyami. Najbardziej znane są w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach, a nie jak w dżemie mocno rozgotowane. Ten z rabarbaru ma szczególny smak.

Przepis na chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • gorczyca, cynamon, kolendra mielona, imbir, pieprz do smaku,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • rodzynki i suszona żurawina do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane cebule i czosnek drobno posiekaj. Rabarbar obierz i pokrój. Wszystko przełóż do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy. Duś przez pół godziny.
  2. Dodaj ocet i miód. Dorzuć rodzynki lub żurawinę, jeśli chcesz by chutney był słodszy. Duś na małym ogniu kolejne 40 minut. Gdy sos zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez około 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości