Kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu
Masz w domu kawałek piersi z kurczaka? Wykorzystaj ją do przygotowania kurczaka po chińsku. Wychodzi tak miękki, że niemal rozpływa się w ustach. W takim wydaniu jeszcze go nie jadłeś.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 15:57
Miękka, soczysta, łatwa w przyrządzeniu. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy makaronu. Można ją upiec, usmażyć czy ugotować. W każdym wydaniu smakuje tak samo dobrze. O czym mowa? O piersi z kurczaka, jednym z najczęściej kupowanych mięs.
Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Kurczak po chińsku to strzał w dziesiątkę. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników czy sosów. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu. Po kilkunastu minutach będziesz rozkoszować się soczystym mięsem zanurzonym w słodko-kwaśnym sosie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych mięs. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Najczęściej trafia na patelnię — w ten sposób przygotujemy je najszybciej. Wystarczy umyć, osuszyć, obsypać przyprawami i smażyć przez 5 minut, aby cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.
Zdarza się, że mięso wychodzi zbyt suche czy wręcz gumowate. To sprawka za długiej obróbki termicznej. Jak długo smażyć kurczaka? Zacznij od 3 minut po każdej ze stron. Po 3 minutach zdejmij go z patelni i przekrój na pół. Jeśli mięso będzie białe w środku, to znak, że jest już ścięte.
Jest jednak jeszcze jeden sposób, który sprawi, że mięso będzie rozpływało się w ustach. Jak to zrobić? Podsmaż je krótko na patelni, a następnie wrzuć je do gotującego się sosu. Przygotowane w ten sposób zachowa swoją soczystość. Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej? Wypróbuj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, a nie będziesz mógł się od niego oderwać. Mięso jest tak miękkie, że rozpada się pod widelcem.
Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru (opcjonalnie),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego,
- plaster ananasa z puszki,
- 2 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w małe kawałki. Obsyp go solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smaż do momentu, aż się zeszklą.
- Zdejmij warzywa z patelni. Wlej na nią odrobinę oleju i wrzuć kurczaka obtoczonego w mące. Smaż go przez 2 minuty po każdej ze stron.
- Po tym czasie dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone wcześniej warzywa.
- Wlej na patelnię ketchup, miód, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego łyżkę mąki i gotuj całość jeszcze przez 2 minuty.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.