Kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu

Masz w domu kawałek piersi z kurczaka? Wykorzystaj ją do przygotowania kurczaka po chińsku. Wychodzi tak miękki, że niemal rozpływa się w ustach. W takim wydaniu jeszcze go nie jadłeś.

Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym.Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DesyX

Miękka, soczysta, łatwa w przyrządzeniu. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy makaronu. Można ją upiec, usmażyć czy ugotować. W każdym wydaniu smakuje tak samo dobrze. O czym mowa? O piersi z kurczaka, jednym z najczęściej kupowanych mięs.

Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Kurczak po chińsku to strzał w dziesiątkę. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników czy sosów. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu. Po kilkunastu minutach będziesz rozkoszować się soczystym mięsem zanurzonym w słodko-kwaśnym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ten kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans

Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych mięs. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Najczęściej trafia na patelnię — w ten sposób przygotujemy je najszybciej. Wystarczy umyć, osuszyć, obsypać przyprawami i smażyć przez 5 minut, aby cieszyć się smacznymzdrowym posiłkiem.

Zdarza się, że mięso wychodzi zbyt suche czy wręcz gumowate. To sprawka za długiej obróbki termicznej. Jak długo smażyć kurczaka? Zacznij od 3 minut po każdej ze stron. Po 3 minutach zdejmij go z patelni i przekrój na pół. Jeśli mięso będzie białe w środku, to znak, że jest już ścięte.

Jest jednak jeszcze jeden sposób, który sprawi, że mięso będzie rozpływało się w ustach. Jak to zrobić? Podsmaż je krótko na patelni, a następnie wrzuć je do gotującego się sosu. Przygotowane w ten sposób zachowa swoją soczystość. Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej? Wypróbuj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, a nie będziesz mógł się od niego oderwać. Mięso jest tak miękkie, że rozpada się pod widelcem.

Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru (opcjonalnie),
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego,
  • plaster ananasa z puszki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w małe kawałki. Obsyp go solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smaż do momentu, aż się zeszklą.
  3. Zdejmij warzywa z patelni. Wlej na nią odrobinę oleju i wrzuć kurczaka obtoczonego w mące. Smaż go przez 2 minuty po każdej ze stron.
  4. Po tym czasie dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone wcześniej warzywa.
  5. Wlej na patelnię ketchup, miód, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego łyżkę mąki i gotuj całość jeszcze przez 2 minuty.
  7. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy