PrzepisKuchnia azjatyckaKurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu

Kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu

Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DesyX

16.05.2024 14:23, aktual.: 16.05.2024 15:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w domu kawałek piersi z kurczaka? Wykorzystaj ją do przygotowania kurczaka po chińsku. Wychodzi tak miękki, że niemal rozpływa się w ustach. W takim wydaniu jeszcze go nie jadłeś.

Miękka, soczysta, łatwa w przyrządzeniu. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy makaronu. Można ją upiec, usmażyć czy ugotować. W każdym wydaniu smakuje tak samo dobrze. O czym mowa? O piersi z kurczaka, jednym z najczęściej kupowanych mięs.

Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Kurczak po chińsku to strzał w dziesiątkę. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników czy sosów. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu. Po kilkunastu minutach będziesz rozkoszować się soczystym mięsem zanurzonym w słodko-kwaśnym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans

Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych mięs. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Najczęściej trafia na patelnię — w ten sposób przygotujemy je najszybciej. Wystarczy umyć, osuszyć, obsypać przyprawami i smażyć przez 5 minut, aby cieszyć się smacznymzdrowym posiłkiem.

Zdarza się, że mięso wychodzi zbyt suche czy wręcz gumowate. To sprawka za długiej obróbki termicznej. Jak długo smażyć kurczaka? Zacznij od 3 minut po każdej ze stron. Po 3 minutach zdejmij go z patelni i przekrój na pół. Jeśli mięso będzie białe w środku, to znak, że jest już ścięte.

Jest jednak jeszcze jeden sposób, który sprawi, że mięso będzie rozpływało się w ustach. Jak to zrobić? Podsmaż je krótko na patelni, a następnie wrzuć je do gotującego się sosu. Przygotowane w ten sposób zachowa swoją soczystość. Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej? Wypróbuj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, a nie będziesz mógł się od niego oderwać. Mięso jest tak miękkie, że rozpada się pod widelcem.

Soczysty kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru (opcjonalnie),
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego,
  • plaster ananasa z puszki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w małe kawałki. Obsyp go solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smaż do momentu, aż się zeszklą.
  3. Zdejmij warzywa z patelni. Wlej na nią odrobinę oleju i wrzuć kurczaka obtoczonego w mące. Smaż go przez 2 minuty po każdej ze stron.
  4. Po tym czasie dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone wcześniej warzywa.
  5. Wlej na patelnię ketchup, miód, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego łyżkę mąki i gotuj całość jeszcze przez 2 minuty.
  7. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także