Jeśli masz 50 lat, jedz na kilogramy. Spowalnia starzenie i chroni przed chorobami
Kobiety dojrzałe często zmieniają sposób odżywiania. Poszukują przede wszystkim produktów, które pomogą zatrzymać młodość na dłużej. Warto wtedy postawić na warzywa. Jest kilka, które w tym wieku sprawdzą się szczególnie. Należą do nich niepozorne i często niedoceniane pory.
17.05.2024 | aktual.: 17.05.2024 17:04
Bezwzględny dla chorób
Por należy do tej samej grupy roślin, co cebula i czosnek. Wyróżnia go to, że w składzie ma kemferol, antyoksydant, który zmniejsza stany zapalne, może nawet niszczyć komórki rakowe. Por ma też silne działanie antybakteryjne. Dlatego pozwala obniżyć ryzyko chorób serca i układu krążenia, a także nowotworów. Składniki pora sprawiają, ze także sezonowe infekcje mają mniejsze szanse, by się rozwinąć i zaatakować mocniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspiera wzrok
Co jeszcze jest ważne dla kobiet dojrzałych? Oczywiście dobry wzrok, a por jest bogaty w luteinę i zeaksantynę. Pomagają one utrzymać dobrą kondycję oczu. To warzywo ma też mnóstwo witamin, na przykład A, E, C. Szczególnie dużo ma witaminy K, która chroni kości, stawy i skórę. Jej działanie uzupełnia wapń, który też jest niezbędny dla mocnych kości. Do tego warto jeszcze wspomnieć o magnezie i kwasie foliowym, bo świetnie wspierają układ nerwowy. Por ma niewiele kalorii i jest dobrym źródłem błonnika.
Łagodniejszy smak
Same zalety? Por ma ostry smak i czasami po zjedzeniu go na surowo nie czujemy się komfortowo, podobnie jak po cebuli. W takiej formie lepiej go unikać przy problemach trawiennych czy zgadze. Jednak por jest znacznie delikatniejszy, gdy się podgotuje czy udusi. Do surówki warto go sparzyć. Mamy przepis na pyszną zupę krem z pora.
Zupa krem z pora
Składniki:
- 5 białych/jasnozielonych części pora,
- średnia pietruszka,
- 1/4 małego selera,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1,5 l bulionu,
- gałka muszkatołowa i papryka słodka do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- grzanki do podania,
- śmietana opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pory pokrój w krążki i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.
- Przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem i dodaj obrane warzywa pokrojone w kostkę - pietruszkę, seler, ziemniaki.
- Gotuj zupę przez pół godziny pod przykryciem na średnim ogniu.
- Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj całość i dopraw do smaku.
- Jeśli chcesz zabielić zupę, dodaj śmietanę i ponownie zblenduj.
- Zupę podawaj z grzankami.