Moja mama dodaje do masy na kotlety mielone. Niczyje nie są tak soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz

Powiedzieć, że te kotlety mielone mają oryginalny smak, to jak nie powiedzieć nic. Mało kto decyduje się na tak radykalne połączenia, ale uwierz, ten eksperyment przynosi tylko korzyści. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Jak zrobić soczyste mielone?Jak zrobić soczyste mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja mama wpadła na ten genialny pomysł jakiś czas temu, a teraz za każdym razem, kiedy szykuje mielone, nie może obejść się bez tego składnika. A mowa o ogórkach kiszonych. Co jednak nadaje całości nuty szaleństwa, to fakt, że ogórek nie ląduje obok kotleta, a w kotlecie. Brzmi dziwnie? Spokojnie, tylko brzmi, bo smakuje nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Przygotowanie kotletów mielonych z ogórkiem kiszonym w środku jest tak samo łatwe, jak przygotowanie wszystkich innych mielonych. Oczywiście ważne są szczegóły: mięso nie powinno być za chude, bułkę wcześniej moczymy w mleku (to lepsze rozwiązanie niż moczenie pieczywa w wodzie), mielone smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu i nie ściskamy ich szpatułką, bo wtedy tracą soki, a więc jednocześnie pożądaną soczystość.

Ogórki kiszone wcześniej należy zetrzeć na tarce, a następnie dorzucić do mięsnej masy. Dodatek ten zapewni nie tylko niezapomniane walory smakowe, ale też sprawi, że mięso będzie delikatniejsze (kwas "zmiękcza" mięso). Ponadto kiszonki to skarbnica wielu korzystnych dla organizmu związków, m.in. pozytywnie wpływają na pracę jelit.

Chrupiące i soczyste kotlety mielone
Chrupiące i soczyste kotlety mielone © Pixabay

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1 bułka + szklanka mleka do namoczenia,
  • 2 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach wyjmij bułkę i odciśnij ją.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor, a po tym odstaw do ostudzenia.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Następnie dokładnie je odciśnij.
  4. Mielone mięso wymieszaj z jajkami, namoczoną i odciśniętą bułką, cebulą i ogórkami kiszonymi, majerankiem, solą i pieprzem oraz musztardą i posiekaną natką pietruszki.
  5. Dokładnie wyrób mięsną masę, by składniki dobrze się połączyły.
  6. Z gotowego mięsa uformuj niewielkie kotlety, obtocz je w bułce tartej i od razu smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  7. Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy