PrzepisDania mięsneMoja mama dodaje do masy na kotlety mielone. Niczyje nie są tak soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz

Moja mama dodaje do masy na kotlety mielone. Niczyje nie są tak soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz

Jak zrobić soczyste mielone?
Jak zrobić soczyste mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 18:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Powiedzieć, że te kotlety mielone mają oryginalny smak, to jak nie powiedzieć nic. Mało kto decyduje się na tak radykalne połączenia, ale uwierz, ten eksperyment przynosi tylko korzyści. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Moja mama wpadła na ten genialny pomysł jakiś czas temu, a teraz za każdym razem, kiedy szykuje mielone, nie może obejść się bez tego składnika. A mowa o ogórkach kiszonych. Co jednak nadaje całości nuty szaleństwa, to fakt, że ogórek nie ląduje obok kotleta, a w kotlecie. Brzmi dziwnie? Spokojnie, tylko brzmi, bo smakuje nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Przygotowanie kotletów mielonych z ogórkiem kiszonym w środku jest tak samo łatwe, jak przygotowanie wszystkich innych mielonych. Oczywiście ważne są szczegóły: mięso nie powinno być za chude, bułkę wcześniej moczymy w mleku (to lepsze rozwiązanie niż moczenie pieczywa w wodzie), mielone smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu i nie ściskamy ich szpatułką, bo wtedy tracą soki, a więc jednocześnie pożądaną soczystość.

Ogórki kiszone wcześniej należy zetrzeć na tarce, a następnie dorzucić do mięsnej masy. Dodatek ten zapewni nie tylko niezapomniane walory smakowe, ale też sprawi, że mięso będzie delikatniejsze (kwas "zmiękcza" mięso). Ponadto kiszonki to skarbnica wielu korzystnych dla organizmu związków, m.in. pozytywnie wpływają na pracę jelit.

Chrupiące i soczyste kotlety mielone
Chrupiące i soczyste kotlety mielone© Pixabay

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1 bułka + szklanka mleka do namoczenia,
  • 2 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach wyjmij bułkę i odciśnij ją.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor, a po tym odstaw do ostudzenia.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Następnie dokładnie je odciśnij.
  4. Mielone mięso wymieszaj z jajkami, namoczoną i odciśniętą bułką, cebulą i ogórkami kiszonymi, majerankiem, solą i pieprzem oraz musztardą i posiekaną natką pietruszki.
  5. Dokładnie wyrób mięsną masę, by składniki dobrze się połączyły.
  6. Z gotowego mięsa uformuj niewielkie kotlety, obtocz je w bułce tartej i od razu smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  7. Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także