Zawsze moczę w nim bułkę do kotletów, za każdym razem stają się soczyste jak marzenie

Uwielbiamy kotlety mielone. W naszych domach goszczą bardzo często, a receptury na to danie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. W każdy przepisie na kotleta mielonego znajdziemy bułkę. Kotlety mielone bez bułki to nie kotlety i każda dobra gospodyni o tym wie. To właśnie ten składnik nadaje soczystości. W czym należy ją moczyć bułkę, aby danie wyszło soczyste i zachwyciło nasze kubki smakowe? Zdradzamy!

Obrazek
Paulina
Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Moczenie bułki w mleku czy w wodzie?

Mamy różne sposoby na przygotowanie mięsa. Natomiast to, jak i w czym powinna namoczona być bułka nie może podlegać dyskusji, jeśli chcemy by, kotlety wyszły soczyste i smaczne. Bułka powinna wylądować w misce z mlekiem. To właśnie ten dodatek sprawi, że kotlety będą mokre w środku, ale na pewno się nam nie rozpadną podczas pieczenia.

Oprócz tego mleko dobrze neutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny, który wydziela się podczas smażenia. Więc oprócz smaku, zachowujemy również pyszny zapach potrawy. Mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż woda. Oprócz namoczenia bułki, w przygotowaniu tych kotletów jest jeszcze kilka innych ważnych kwestii.

Obrazek

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Tradycyjne kotlety mielone robimy z mięsa wieprzowego. To właśnie ono będzie najlepszym wyborem. Sprawdzi się łopatka wieprzowa lub szynka. Możemy też wybrać nieco chudszy rodzaj mięsa. Do takich zaliczamy indyka lub kurczaka. Wybór takiego rodzaju może jednak spowodować, że kotlety będą nico twarde i suche, ale zdecydowanie zdrowsze. Warto wybierać mięso jak najwyższej jakości z małymi przerostami tłuszczu, co sprawi, że kotlety na pewno będą soczyste.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Przygotowanie mielonych

Wiemy, jakie mięso wybrać, wiemy też, w czym namoczyć bułkę, a co z resztą składników i sposobem przygotowanie? Tutaj warto zwrócić uwagę na proces smażenia. Bardzo często kotlety lądują na patelni ze zbyt małą ilością tłuszczu lub w drugą stronę. Za duży ogień też nie będzie dla nich korzystny. Kotlety spalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Są przepyszne!

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy