Twoje jelita i mózg je uwielbiają. Świetnie poprawiają nastrój i są zdrowe

Jeszcze do niedawna uważano, że jedzenie kiszonek ma najlepszy wpływ na jelita. Ta właściwość jest oczywiście niepodważalna, ale według najnowszych badań, kiszone produkty doskonale oddziałują także na ludzki mózg. To niesamowite, co odkryli naukowcy. Po tym artykule natychmiast sięgniesz po kiszonki; my tak zrobiliśmy i od razu czujemy się zdrowsi!

ObrazekFreepik

Kiszonki są znane ludzkości od wieków, ale jeszcze nigdy nie były aż tak popularne. Ma to oczywiście związek nie tylko z rosnącą świadomością żywieniową i dążeniem do umieszczania jak największej ilości superfoods w diecie. Jest to również kwestia pewnego trendu, ponieważ kiszonki pojawiają się ostatnio w każdej modnej i nowoczesnej restauracji. Ich obecność jest też bardzo wyraźna w kuchni azjatyckiej, która od lat święci w Polsce triumfy.

Obrazek
kiszonki - Pyszności; foto: Canva

Jakikolwiek by nie był powód, jedzenie kiszonek to doskonały pomysł. O ich właściwościach można by pisać poematy; my spróbujemy to zmieścić w kilku krótkich akapitach. Biorąc jednak pod uwagę ostatnie odkrycia naukowe na temat kiszonek, może to być naprawdę trudne zadanie.

Kiszonki — właściwości, które znaliśmy do tej pory

Kiszonki od zawsze traktowane były jako ogromne wsparcie dla jelit i żołądka. Poprawiają pracę układu trawiennego, pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, a ze względu na dużą zawartość błonnika, są produktem często zalecanym do diet odchudzających. Dodatkowo pomagają z uporaniem się z zaparciami.

Te niezwykle zdrowe produkty są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co przekłada się na działanie antynowotworowe. Ze względu na to, że proces fermentacyjny wpływa na przyswajalność minerałów takich jak wapń czy żelazo, kiszonki są zalecane podczas walki z osteoporozą czy anemią.

Kiszonki — właściwości dla mózgu

Obrazek
kiszonki - Pyszności; foto: Canva

Badania na temat wpływu kiszonek na mózg, prowadzone aktualnie przez irlandzkich naukowców, są jeszcze w fazie początkowej, ale już na wstępie przyniosły sporo nowych odkryć. Cytowana przez portal fit.poradnikzdrowie.pl doktor Ramya Balasubramanian ujawniła, że analiza jasno wykazała, że niemal wszystkie z dwustu badanych kiszonek wykazały pozytywne oddziaływanie na mózg. 

Co więcej, kiszonki nie tylko wpływają na ogólne zdrowie mózgu, ale też obniżają poziom naszego stresu. Dzieje się to za sprawą zawartego w kiszonkach tryptofanu, który bierze czynny udział w produkcji serotoniny. Wnioski wydają się oczywiste: kiszonki to nie tylko smak i wsparcia dla jelit i mózgu, ale również poprawa naszej kondycji psychicznej. 

A na obiad polecamy pyszną i zdrową roladę z kurczakiem i brokułem.

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła