Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel

Chociaż w tym roku pod Powązkami nie ma przepychu, zgodnie ze starą polską tradycją znajdzie się coś dla pokrzepienia nie tylko ducha, ale także ciała. Tradycyjne warszawskie cukierki pojawiły się w nowym smaku. Ciekawostką jest gorąca przekąska i jej zaskakująca cena.

Gorące kasztany na warszawskich PowązkachGorące kasztany na warszawskich Powązkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sprawdziliśmy, co w tym roku można zjeść na Powązkach. Spacer po cmentarzu może trwać godzinami, tym bardziej że pogoda zdecydowanie temu sprzyja. Ale jeśli myślisz, że zapełnisz żołądek frytkami i kebabem, możesz się rozczarować. Pod murami znajdują się tylko proste stragany z drożdżówkami i obwarzankami. Co nie znaczy, że nie znaleźliśmy wśród nich również kilku ciekawostek kulinarnych.

Stragany ze smakołykami przy Powązkach

Pańska skórka to już warszawska tradycja

Osobom spoza Warszawy trudno jest zrozumieć fenomen tych twardych cukierków, których nie sposób rozgryźć i trzeba się z nimi męczyć przez całą wizytę na cmentarzu. Jednak prawdziwi Warszawiacy bez pańskiej skórki nie wyobrażają sobie dnia Wszystkich Świętych. Cukierki pojawiły się na początku XX wieku jako środek na kaszel. Nie do końca wiadomo, w jaki sposób znalazły się na cmentarzach. Być może jest to związane z tradycją zanoszenia pokarmów dla zmarłych lub osób ubogich, które często ustawiały się przy cmentarnych bramach.

Dawniej "panieńska", dziś pańska skórka powstaje poprzez zastygnięcie gęstej cukrowej masy, zmieszanej z ubitymi białkami, żelatyną i mąką ziemniaczaną. Wcześniej w środku znajdowała się guma arabska. Warszawskie cukierki zawsze były traktowane bardziej jako ciekawostka, a mniej jako prawdziwy przysmak. Jednak w tym roku producenci pańskiej skórki postanowili nieco uatrakcyjnić recepturę. Pod murami Powązek znajdziemy cukierki w różnych smakach, w tym białej czekolady, którym wróżę tegoroczny sukces.

Gorąca przekąska w zaskakującej cenie

Nowością na polskich cmentarzach są gorące kasztany, które co prawda pojawiały się już sporadycznie w ubiegłych latach, ale teraz to już element obowiązkowy. Jednak nie sama przekąska budzi zdziwienie, ale jej cena – za rodzinną porcję w papierowym rożku można kupić dwudaniowy obiad w restauracji. Za pięć kasztanów zapłacisz 12 złotych, co jest jeszcze do przejścia, ale co można zrobić z pięcioma kasztanami? Chyba tylko nabrać smaku na więcej. Porcja z 10 kasztanami to wydatek 20 złotych, ale rodzinny rożek, w którym znajduje się promocyjna ilość 31 kasztanów, to już wydatek 60 złotych. Oj, chyba Warszawiacy będą bardziej doceniać smak każdego jadalnego kasztana.

Wybrane dla Ciebie
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯