Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel

Chociaż w tym roku pod Powązkami nie ma przepychu, zgodnie ze starą polską tradycją znajdzie się coś dla pokrzepienia nie tylko ducha, ale także ciała. Tradycyjne warszawskie cukierki pojawiły się w nowym smaku. Ciekawostką jest gorąca przekąska i jej zaskakująca cena.

Gorące kasztany na warszawskich PowązkachGorące kasztany na warszawskich Powązkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sprawdziliśmy, co w tym roku można zjeść na Powązkach. Spacer po cmentarzu może trwać godzinami, tym bardziej że pogoda zdecydowanie temu sprzyja. Ale jeśli myślisz, że zapełnisz żołądek frytkami i kebabem, możesz się rozczarować. Pod murami znajdują się tylko proste stragany z drożdżówkami i obwarzankami. Co nie znaczy, że nie znaleźliśmy wśród nich również kilku ciekawostek kulinarnych.

Stragany ze smakołykami przy Powązkach

Pańska skórka to już warszawska tradycja

Osobom spoza Warszawy trudno jest zrozumieć fenomen tych twardych cukierków, których nie sposób rozgryźć i trzeba się z nimi męczyć przez całą wizytę na cmentarzu. Jednak prawdziwi Warszawiacy bez pańskiej skórki nie wyobrażają sobie dnia Wszystkich Świętych. Cukierki pojawiły się na początku XX wieku jako środek na kaszel. Nie do końca wiadomo, w jaki sposób znalazły się na cmentarzach. Być może jest to związane z tradycją zanoszenia pokarmów dla zmarłych lub osób ubogich, które często ustawiały się przy cmentarnych bramach.

Dawniej "panieńska", dziś pańska skórka powstaje poprzez zastygnięcie gęstej cukrowej masy, zmieszanej z ubitymi białkami, żelatyną i mąką ziemniaczaną. Wcześniej w środku znajdowała się guma arabska. Warszawskie cukierki zawsze były traktowane bardziej jako ciekawostka, a mniej jako prawdziwy przysmak. Jednak w tym roku producenci pańskiej skórki postanowili nieco uatrakcyjnić recepturę. Pod murami Powązek znajdziemy cukierki w różnych smakach, w tym białej czekolady, którym wróżę tegoroczny sukces.

Gorąca przekąska w zaskakującej cenie

Nowością na polskich cmentarzach są gorące kasztany, które co prawda pojawiały się już sporadycznie w ubiegłych latach, ale teraz to już element obowiązkowy. Jednak nie sama przekąska budzi zdziwienie, ale jej cena – za rodzinną porcję w papierowym rożku można kupić dwudaniowy obiad w restauracji. Za pięć kasztanów zapłacisz 12 złotych, co jest jeszcze do przejścia, ale co można zrobić z pięcioma kasztanami? Chyba tylko nabrać smaku na więcej. Porcja z 10 kasztanami to wydatek 20 złotych, ale rodzinny rożek, w którym znajduje się promocyjna ilość 31 kasztanów, to już wydatek 60 złotych. Oj, chyba Warszawiacy będą bardziej doceniać smak każdego jadalnego kasztana.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa