Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

1 listopada przed cmentarzami ustawiają się nie tylko stoiska ze zniczami i kwiatami, ale również ze słodkościami. Pańska skórka czy miodek turecki to przysmaki, które nieodzownie kojarzą się z tą datą i dla wielu osób są wspomnieniem z dzieciństwa. Odtworzyłam je tym razem w swojej kuchni.

Cmentarne przekąski- PysznościCmentarne przekąski- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Na przełomie października i listopada polskie cmentarze przeżywają prawdziwe oblężenie. Wszędzie unosi się zapach parafiny oraz chryzantem, a wszystkiemu towarzyszy pewnie rodzaj powagi i zadumy.

W niektórych rejonach naszego kraju stoliki uginają się nie tylko pod ciężarem szkła i kwiatów, ale również regionalnych słodkości. Dla wielu osób to wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych wypraw na cmentarz, inni do dziś zajadają się tureckim miodem czy pańską skórką. Nie musisz jednak od razu ruszać razem z tłumem na cmentarz lub czekać do 1 listopada, aby spróbować tych przysmaków.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Pańska skórka

Znają ją wszyscy warszawiacy i chętnie kupują foliowe torebki z tymi łakociami pod bramami cmentarza. Znana była już przed wojną, a oryginalny przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Jest bardzo słodka i ma dość specyficzną konsystencję - sprawia wrażenie twardej, jednak bez większego problemu można ją ugryźć. Przypomina nieco twardy nugat. Do przygotowania zainspirowała mnie autorka bloga "kotlet.tv", Paulina Stępień. Dzieci pokochają te cukierki!

Składniki:

  • 1 białko,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1-2 łyżeczki soku malinowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do rondelka wlewam wodę, wsypuję cukier, dodaję miód, mieszam i podgrzewam, aż powstanie złocisty karmel. Jego temperatura powinna wynosić 160 st. Celsjusza.

Krok 2: Białko ubijam na sztywną pianę, wlewając na koniec karmel. Robię to powoli, cienkim strumieniem, cały czas miksując masę.

Pańska skórka- Pyszności
Pańska skórka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Część piany przekładam do osobnej miseczki i łączę z sokiem malinowym.

Krok 4: Prostokątną foremkę wykładam folią spożywczą. Przekładam masę- najpierw tę bez dodatków, później tę z sokiem. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Pańska skórka zaraz trafi do chłodzenia- Pyszności
Pańska skórka zaraz trafi do chłodzenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Pańską skórkę kroję na kawałki i pakuję w papier lub celofan. Smacznego!

Pańska skórka- Pyszności
Pańska skórka- Pyszności © Licencjodawca

Turecki miodek

W Krakowie u bram cmentarza króluje turecki miodek, czyli bryłki ze skarmelizowanego cukru z posmakiem miodu. Dawniej odkruszano go z dużej bryły i sprzedawano na wagę, dziś najczęściej kupić go można już poporcjowany. Najczęściej jest kremowy, jednak sprzedawane są też ciemno-brązowe i w kremowo-brązowe nieregularne pasy. Popularność aromatów i olejków sprawiła, że znaleźć można różne wersje smakowe, jak śmietanka, czekolada, rafaello czy wanilia, jednak jak w moim przepisie przygotowałam klasyczną odsłonę.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 białko.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam białko i ubijam je na sztywną pianę.

Krok 2: Na patelnię wsypuję cukier, dodaję miód i podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą, tworząc jasną masę karmelową.

Karmel- Pyszności
Karmel- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ściągam karmel z palnika, dodaję białko, mieszam i ponownie wrzucam na kuchenkę, aby podgrzać i dobrze wymieszać masę. Dodaję mielone orzechy włoskie i mieszam.

Krok 4: Powstałą masę przelewam do naczynia wyłożonego folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.

Miodek turecki- Pyszności
Miodek turecki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowy miodek dzielę na porcje i pakuję w celofanowy rożek. Smacznego!

Turecki miodek- Pyszności
Turecki miodek- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy