Ile orzechów możesz zjeść w ciągu dnia? Mało kto się nad tym zastanawia, a to bardzo ważne

Orzechy to synonim zdrowia i energii. Dostarczają białka, tłuszczów i minerałów, które trudno znaleźć w innych produktach. Jednak nawet ich nie można jeść bez ograniczeń. Ile orzechów dziennie jeść, by korzystać z ich wartości, nie przesadzając z kaloriami?

Rozłupany orzech włoskiRozłupany orzech włoski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dietetycy podkreślają, że klucz tkwi w ilości. Optymalna porcja orzechów to około 30 gramów dziennie, czyli mniej więcej garść. Taka ilość zapewnia organizmowi zdrowe tłuszcze, błonnik, magnez, cynk i potas, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na wagę. Wielkość porcji zależy od tego, jakie orzechy wybierzesz.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Ile jeść orzechów?

Orzechy włoskie uchodzą za jedne z najzdrowszych. Są bogate w kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu i serca, a także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Zawierają też witaminę E, żelazo, magnez i potas. Już kilka sztuk dziennie (zwykle 6 lub 7) pokrywa zapotrzebowanie na cenne kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.

Orzechy brazylijskie to naturalne źródło selenu, czyli pierwiastka, który reguluje pracę tarczycy, wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Dostarczają też cynku, wapnia i magnezu, dlatego pomagają utrzymać równowagę hormonalną. Z racji dużej zawartości selenu wystarczy zaledwie kilka sztuk dziennie, najczęściej od 4 do 6, by pokryć dzienne zapotrzebowanie.

Orzechy laskowe to bogate źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości. Chronią komórki przed starzeniem i poprawiają kondycję skóry. Dostarczają błonnika, zdrowych tłuszczów oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Wystarczy 20 sztuk, by skorzystać z ich właściwości.

Te orzechy warto włączyć do diety?

Orzechy makadamia mają najwyższą kaloryczność spośród wszystkich: nawet ponad 700 kcal w 100 gramach, ale to tłuszcze wyjątkowo korzystne dla serca. Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Ich charakterystyczny, maślany smak sprawia, że 10-12 sztuk dziennie w zupełności wystarczy.

Orzechy nerkowca wyróżniają się delikatnym smakiem i wysoką zawartością żelaza, miedzi i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność. Pomagają przeciwdziałać anemii i wspierają koncentrację. Najczęściej zaleca się porcję około 20–25 sztuk dziennie, co odpowiada wspomnianym 30 gramom.

Pistacje to jedne z najbardziej wartościowych orzechów, bogate w białko roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze nienasycone. Dostarczają witaminy B6, potasu, żelaza i fosforu, a także luteiny i zeaksantyny, które chronią wzrok. Wspierają serce, regulują poziom cholesterolu i długo sycą. Wystarczy garść dziennie, czyli ok. 30 g (około 25 sztuk bez łupin), by w pełni skorzystać z ich właściwości. Najlepiej wybierać pistacje niesolone i nieprażone.

Jak włączyć orzechy do codziennej diety?

Orzechy najlepiej sprawdzają się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Warto dodawać je do owsianki, jaglanki, sałatek lub domowych wypieków. W połączeniu z warzywami zwiększają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. A, D, E i K. Świetnie komponują się także z jogurtem, suszonymi owocami i miodem. Dobrze jest wybierać orzechy nieprażone, niesolone i bez dodatków. Można je też lekko podgrzać na suchej patelni, by wydobyć aromat i poprawić strawność.

W diecie dziecka orzechy również powinny się pojawiać i to już od wczesnych etapów rozszerzania diety. Najlepiej podawać orzechy zmielone, drobno posiekane lub jako masło orzechowe bez cukru i soli. To doskonałe źródło energii, tłuszczów i minerałów wspierających rozwój mózgu. U starszych dzieci można włączać całe orzechy, ale zawsze pod kontrolą dorosłych, by uniknąć ryzyka zadławienia.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm