Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników

Ciasto francuskie to sprzymierzeniec wszystkich tych, którzy w kuchni chcą wyczarować coś pysznego bez zbędnego wysiłku. W tym przepisie wystarczy dobrać jeszcze dwa składniki, by wyczarować chrupiącą przekąskę w mniej niż 20 minut.

Proste świderki z ciasta francuskiegoProste świderki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie jest jak kameleon. Czasem zamienia się w słodkie ciasteczka z czekoladą, pizzowe rollsy, proste zapiekanki czy też otula łososia. Dostępne jest niemal w każdym sklepie, a cena nie powoduje, że zaczyna się negować swoje własne decyzje zakupowe. Jeśli nie masz czasu i chęci na eksperymenty z ciastem francuskim, dobierz do niego dojrzewającą szynkę i jedno jajko. Tyle wystarczy, by wyczarować chrupiące świderki, które doskonale zastąpią paluchy chlebowe podczas spotkania z przyjaciółmi, rodzinnego seansu filmowego, imprezy czy jako szybka przekąska do pracy.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Świderki z ciasta francuskiego

Ta przekąska to pochwała prostoty i przepis dla tych, którzy w kuchni deklarują, że mają dwie lewe ręce. Sprawa jest prosta, bo wystarczy rozwinąć arkusz, dorzucić wędlinę i zawinąć. Szynka szwarcwaldzka lub prosciutto jest cieniutka i chrupiąca, dzięki czemu nie obciąża ciasta i doskonale współgra z jego maślanym smakiem. Wysmarowanie świderków z ciasta francuskiego rozkłóconym jajkiem nada im złocisty kolor. I to tyle, by wyczarować prostą i smaczną przekąskę.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbij do miski i dobrze rozkłóć widelcem.
  2. Ciasto francuskie rozwiń na blacie, posmaruj jajkiem i pokrój w paski o szerokości zbliżonej do plastrów szynki.
  3. Na każdym pasku ciasta połóż szynkę i skręć wokół własnej osi, tworząc świderek.
  4. Ułóż świderki z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu jajkiem.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut, aż świderki się zarumienią.

Te proste świderki będą idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na świderki

Zamiast rozkłóconego jajka, do posmarowania ciasta użyj koncentratu pomidorowego lub sosu pomidorowego. Możesz też całkowicie zmienić farsz: zamiast szynki użyj plastrów boczku albo innej, ulubionej wędliny, a przed zwinięciem posyp pasek ciasta startym serem. Idealnie sprawdzi się tu parmezan, który nada słony, intensywny smak, lub cheddar, który pięknie się roztopi.

Idealnym dopełnieniem tej chrupiącej przekąski jest prosty dip, na przykład domowy sos czosnkowy lub tzatziki na bazie jogurtu greckiego i startego ogórka.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀