Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne

Są takie wypieki, które otulają dom ciepłem i zapachem jeszcze zanim trafią na stół, a kiedy w kuchni roznosi się aromat migdałów, skórki cytrynowej i drożdżowego ciasta, od razu wiadomo, że będzie wyjątkowo. Zamiast kolejny raz sięgać po gotowe ciasto francuskie, lepiej spróbować czegoś, co naprawdę ma duszę.

Czesi robią puszysty, pleciony chlebekCzesi robią puszysty, pleciony chlebek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hans Geel

Pleciony czeski wypiek vánočka kryje w sobie kawałek historii sięgający XIV wieku. Przez stulecia receptura była przekazywana z rąk do rąk, aż w końcu trafiła pod zwykłe dachy. Dziś ciasto nadal piecze się w Czechach na Boże Narodzenie, ale nie warto się ograniczać tylko do tej okazji. Mięciutki i maślany wypiek świetnie sprawdzi się o każdej porze roku i idealnie zastąpi tradycyjną chałkę lub drożdżówkę na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie łakocie piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności

Mięciutkie, czeskie ciasto

Vánočka to wypiek, który przypomina Polakom dobrze znaną brioszkę. Wyrabia się je z szacunkiem do tradycji – spokojnie, cierpliwie, najlepiej ręcznie lub przy użyciu haka do ciasta. Następnie starannie zaplata się je w warkocz z kilku części (według dawnych zasad najlepiej z dziewięciu, ale bez obaw, możesz użyć sześciu).

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, kremem czekoladowym albo domową konfiturą. Aby urozmaicić smak, można dodać do środka rodzynki, posiekane migdały, a nawet orzechy włoskie, które nadają mu jeszcze bardziej domowego charakteru.

Przepis na czeskie ciasto vánočka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 125 ml mleka,
  • 70 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 40 g płatków migdałów,
  • 40 g rodzynek,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka średnie,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • płatki migdałów do posypania wierzchu.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w szklance letniego mleka.
  2. Stopniowo dodawaj część mąki, mieszając do uzyskania gęstej masy o konsystencji ciasta naleśnikowego.
  3. Lekko oprósz wierzch mąką, przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie rozpuść masło i pozostaw do przestudzenia.
  5. Rozmieszaj jajko za pomocą widelca lub trzepaczki.
  6. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, masło, jajko, cukier zwykły i waniliowy, sól, pozostałą mąkę oraz skórkę z cytryny.
  7. Następnie wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, ręcznie lub mikserem z hakiem.
  8. Posiekaj płatki migdałów.
  9. Pod koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wmieszaj, przykryj ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut.
  10. Po tym czasie podziel je na 6-9 części; z każdej uformuj wałeczek o długości około 30 cm i zapleć je razem.
  11. Gotowe ciasto przełóż do dużej keksówki lub uformuj bochenek bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  12. W tym czasie nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  13. Wyrośniętą vánočkę posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów.
  14. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  15. Podawaj lekko przestudzoną.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟