Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne

Są takie wypieki, które otulają dom ciepłem i zapachem jeszcze zanim trafią na stół, a kiedy w kuchni roznosi się aromat migdałów, skórki cytrynowej i drożdżowego ciasta, od razu wiadomo, że będzie wyjątkowo. Zamiast kolejny raz sięgać po gotowe ciasto francuskie, lepiej spróbować czegoś, co naprawdę ma duszę.

Czesi robią puszysty, pleciony chlebekCzesi robią puszysty, pleciony chlebek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hans Geel

Pleciony czeski wypiek vánočka kryje w sobie kawałek historii sięgający XIV wieku. Przez stulecia receptura była przekazywana z rąk do rąk, aż w końcu trafiła pod zwykłe dachy. Dziś ciasto nadal piecze się w Czechach na Boże Narodzenie, ale nie warto się ograniczać tylko do tej okazji. Mięciutki i maślany wypiek świetnie sprawdzi się o każdej porze roku i idealnie zastąpi tradycyjną chałkę lub drożdżówkę na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie łakocie piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności

Mięciutkie, czeskie ciasto

Vánočka to wypiek, który przypomina Polakom dobrze znaną brioszkę. Wyrabia się je z szacunkiem do tradycji – spokojnie, cierpliwie, najlepiej ręcznie lub przy użyciu haka do ciasta. Następnie starannie zaplata się je w warkocz z kilku części (według dawnych zasad najlepiej z dziewięciu, ale bez obaw, możesz użyć sześciu).

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, kremem czekoladowym albo domową konfiturą. Aby urozmaicić smak, można dodać do środka rodzynki, posiekane migdały, a nawet orzechy włoskie, które nadają mu jeszcze bardziej domowego charakteru.

Przepis na czeskie ciasto vánočka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 125 ml mleka,
  • 70 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 40 g płatków migdałów,
  • 40 g rodzynek,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka średnie,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • płatki migdałów do posypania wierzchu.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w szklance letniego mleka.
  2. Stopniowo dodawaj część mąki, mieszając do uzyskania gęstej masy o konsystencji ciasta naleśnikowego.
  3. Lekko oprósz wierzch mąką, przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie rozpuść masło i pozostaw do przestudzenia.
  5. Rozmieszaj jajko za pomocą widelca lub trzepaczki.
  6. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, masło, jajko, cukier zwykły i waniliowy, sól, pozostałą mąkę oraz skórkę z cytryny.
  7. Następnie wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, ręcznie lub mikserem z hakiem.
  8. Posiekaj płatki migdałów.
  9. Pod koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wmieszaj, przykryj ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut.
  10. Po tym czasie podziel je na 6-9 części; z każdej uformuj wałeczek o długości około 30 cm i zapleć je razem.
  11. Gotowe ciasto przełóż do dużej keksówki lub uformuj bochenek bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  12. W tym czasie nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  13. Wyrośniętą vánočkę posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów.
  14. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  15. Podawaj lekko przestudzoną.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować