Czesi nie panierują kotletów w jajku i bułce. Sięgają po zaskakujący składnik i wychodzi pysznie

W Polsce doskonale wiemy, jak powinien wyglądać klasyczny kotlet schabowy – rozbity plaster mięsa, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na złocisto. Ale nasi południowi sąsiedzi, mają na niego swój własny pomysł.

Czesi mają swój sposób na panierkę do schabowegoCzesi mają swój sposób na panierkę do schabowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czeskie kotlety schabowe przygotowuje się z wieprzowiny, ale nie panieruje się ich w tradycyjny sposób. Zamiast jajka i bułki tartej sięga się po… ziemniaki. Surowe, starte na tarce ziemniaki tworzą z mąką, jajkiem i przyprawami masę, która otula mięso grubszą, lekko chrupiącą warstwą. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, panierka ładnie się trzyma, nie rozpada się podczas smażenia i nabiera złotego koloru. Taki kotlet to połączenie schabowego i placka ziemniaczanego w jednym. Z zewnątrz apetycznie rumiany, w środku soczysty i tak sycący, że często nie trzeba już gotować ziemniaków jako dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Czeska alternatywa

Choć przygotowanie może wymagać odrobiny więcej uwagi przy smażeniu, całość nie jest trudna. Wystarczy kilka dobrze znanych składników i patelnia. Sekretem jest dobrze doprawiona masa ziemniaczana – nie może być zbyt rzadka, ani zbyt sucha. Warto sięgnąć po ziemniaki typu C (mączyste), które zawierają więcej skrobi i lepiej trzymają formę. Taki obiad można podać z lekką surówką – np. z marchewki czy kiszonej kapusty. A jeśli lubisz eksperymenty, do masy ziemniaczanej możesz dodać odrobinę startego sera lub łyżeczkę musztardy, która doda ostrości.

Przepis na kotlety schabowe po czesku z ziemniaczaną panierką

Składniki:

  • 800 g schabu,
  • 2-3 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w równe plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem – nie za cienko, ale tak, by mięso było miękkie i równe.
  2. Każdy kawałek oprósz z obu stron szczyptą soli.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki – najlepiej do miski wyłożonej czystą ściereczką lub gazą, by łatwo było je odcisnąć.
  4. Nadmiar wody trzeba dokładnie odlać, bo masa powinna być gęsta i zwarta.
  5. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz musztardę, jeśli chcesz ją użyć.
  6. Całość wymieszaj.
  7. Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni – Czesi najczęściej używają smalcu, ale olej rzepakowy też się sprawdzi.
  8. Każdy kotlet obtocz dokładnie w masie ziemniaczanej.
  9. Smaż kotlety na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca.
  10. Obracając mięso, zrób to delikatnie – ziemniaczana otoczka jest miękka i wymaga nieco ostrożności.
  11. Po usmażeniu odsącz kotlety na papierowym ręczniku.
  12. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników