Czesi nie panierują kotletów w jajku i bułce. Sięgają po zaskakujący składnik i wychodzi pysznie

W Polsce doskonale wiemy, jak powinien wyglądać klasyczny kotlet schabowy – rozbity plaster mięsa, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na złocisto. Ale nasi południowi sąsiedzi, mają na niego swój własny pomysł.

Czesi mają swój sposób na panierkę do schabowegoCzesi mają swój sposób na panierkę do schabowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czeskie kotlety schabowe przygotowuje się z wieprzowiny, ale nie panieruje się ich w tradycyjny sposób. Zamiast jajka i bułki tartej sięga się po… ziemniaki. Surowe, starte na tarce ziemniaki tworzą z mąką, jajkiem i przyprawami masę, która otula mięso grubszą, lekko chrupiącą warstwą. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, panierka ładnie się trzyma, nie rozpada się podczas smażenia i nabiera złotego koloru. Taki kotlet to połączenie schabowego i placka ziemniaczanego w jednym. Z zewnątrz apetycznie rumiany, w środku soczysty i tak sycący, że często nie trzeba już gotować ziemniaków jako dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Czeska alternatywa

Choć przygotowanie może wymagać odrobiny więcej uwagi przy smażeniu, całość nie jest trudna. Wystarczy kilka dobrze znanych składników i patelnia. Sekretem jest dobrze doprawiona masa ziemniaczana – nie może być zbyt rzadka, ani zbyt sucha. Warto sięgnąć po ziemniaki typu C (mączyste), które zawierają więcej skrobi i lepiej trzymają formę. Taki obiad można podać z lekką surówką – np. z marchewki czy kiszonej kapusty. A jeśli lubisz eksperymenty, do masy ziemniaczanej możesz dodać odrobinę startego sera lub łyżeczkę musztardy, która doda ostrości.

Przepis na kotlety schabowe po czesku z ziemniaczaną panierką

Składniki:

  • 800 g schabu,
  • 2-3 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w równe plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem – nie za cienko, ale tak, by mięso było miękkie i równe.
  2. Każdy kawałek oprósz z obu stron szczyptą soli.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki – najlepiej do miski wyłożonej czystą ściereczką lub gazą, by łatwo było je odcisnąć.
  4. Nadmiar wody trzeba dokładnie odlać, bo masa powinna być gęsta i zwarta.
  5. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz musztardę, jeśli chcesz ją użyć.
  6. Całość wymieszaj.
  7. Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni – Czesi najczęściej używają smalcu, ale olej rzepakowy też się sprawdzi.
  8. Każdy kotlet obtocz dokładnie w masie ziemniaczanej.
  9. Smaż kotlety na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca.
  10. Obracając mięso, zrób to delikatnie – ziemniaczana otoczka jest miękka i wymaga nieco ostrożności.
  11. Po usmażeniu odsącz kotlety na papierowym ręczniku.
  12. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀