PrzepisWegetariańskaZiemniaki po bombajsku, jakich jeszcze nie jadłeś. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o przepis

Ziemniaki po bombajsku, jakich jeszcze nie jadłeś. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o przepis

Ziemniaki po bombajsku
Ziemniaki po bombajsku
Źródło zdjęć: © Pyszności

07.09.2024 12:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki to zdecydowanie jedno z najlepszych warzyw do kuchennych eksperymentów. Chociaż najczęściej po prostu je gotujemy, zapiekamy lub zamieniamy na frytki, to w tym przepisie stają się czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu.

Ziemniaki po bombajsku to przepis inspirowany kuchnią indyjską. Jest aromatycznie, nieco pikantnie i przede wszystkim bardzo smacznie. To prosty przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Połączenie słodkiej czerwonej cebuli, ognistej papryczki chili i aromatycznego imbiru z głębokim smakiem garam masali przeniesie cię w smaczną podróż do odległych Indii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku

Jeśli lubisz pikantne indyjskie jedzenie, czeka cię uczta jak żadna inna. Świetnie pasują jako dodatek do pieczonych mięs czy ryb, ale smakują tak dobrze, że nie zabraknie amatorów podczas wyjadania ich prosto z miseczki. To zasługa pysznych przypraw, jak garam masala, papryczka chilli czy kmin. Całość skąpana jest w passacie pomidorowej, tworzącej pyszny sos.

Najlepiej w tym przepisie sprawdzają się młode ziemniaki, jednak poza sezonem mogą być również te starsze. Postaraj się dobrać jak najmniejsze sztuki. Garam masala to mieszanka przypraw, której skład może się różnić. Możesz użyć gotowej mieszanki lub stworzyć własną, łącząc np. kolendrę, kminek, goździki i cynamon.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka całego kminku,
  • 1 łyżka nasion gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 800 g ugotowanych młodych ziemniaczków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę oraz ostrą paprykę drobno pokrój. Jeśli nie chcesz ograniczyć nieco ostrość, usuń pestki z papryczki. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Paprykę umyj i również zetrzyj, bez znajdujących się w środku gniazd nasiennych.

Przygotowanie składników
Przygotowanie składników© Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp nasiona gorczycy oraz kminku i podsmaż chwilę. Dorzuć starty imbir, paprykę, papryczkę chilli oraz cebulę i smaż. Dopraw kurkumą, garam masala i wymieszaj.

Warzywa z przyprawami
Warzywa z przyprawami© Pyszności

Krok 3. Na patelnię wlej passatę pomidorowa i podsmaż chwilę. Dorzuć ugotowane ziemniaki i wymieszaj, aby sos dokładnie je pokrył.

Ziemniaki w sosie
Ziemniaki w sosie© Pyszności

Krok 4. Na koniec dopraw ziemniaczki solą i przełóż na duży talerz lub półmisek. Udekoruj natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Smacznego!

Ziemniaki po bombajsku
Ziemniaki po bombajsku© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także