Kiedy nie mam czasu, serwuję potrawkę z kurczaka po chińsku. Tak smacznej nie ma nawet w azjatyckim barze
12.08.2024 08:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Potrawka z kurczaka to danie, które doskonale znamy ze szkolnych stołówek i obiadów u babci. Tradycyjny przepis stał się inspiracją do przygotowania chińskiej wersji, podrasowanej odpowiednio sosem sojowym i z większą wkładką warzyw. Proste i szybkie danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na obiad z piersią kurczaka, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Tę potrawkę robię najczęściej w poniedziałki, gdy zostaje mi nieco rosołu z niedzieli. Możesz jednak wykorzystać inny bulion lub przygotować go z domowej kostki rosołowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawka z kurczaka po chińsku - przepis na szybki obiad
Nie musisz martwić się, że w szafkach brakuje azjatyckich składników. To mocno spolszczona wersja, przy której zagorzali miłośnicy kuchni dalekiego wschodu pokiwają głową z pewną dezaprobatą. Jednak nawet oni po spróbowaniu wyczyszczą talerz do końca.
Od klasycznej potrawki z kurczaka różni się dodatkiem przypraw, takich jak słodka, ostra i wędzona papryka, sosu sojowego oraz warzyw, które niekoniecznie kojarzą się z potrawką. Są za to składnikiem wielu mrożonych mieszanek chińskich - mowa o porach i papryce. Potrawka z kurczaka po chińsku to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 180 g śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, ostra.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp przyprawami. Ich ilość dopasuj do swoich preferencji.
- Marchewkę oraz paprykę pokrój w paski, pora w cienkie pół talarki, a cebulę posiekaj.
- Zeszklij cebulę, potem usmaż kurczaka.
- Dodaj warzywa i smaż krótko.
- Zalej wszystko śmietanką i bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
- Rozpuść łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, ciągle mieszając. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Gotową potrawkę z kurczaka po chińsku podaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!