Kiedy nie mam czasu, serwuję potrawkę z kurczaka po chińsku. Tak smacznej nie ma nawet w azjatyckim barze

Potrawka z kurczaka to danie, które doskonale znamy ze szkolnych stołówek i obiadów u babci. Tradycyjny przepis stał się inspiracją do przygotowania chińskiej wersji, podrasowanej odpowiednio sosem sojowym i z większą wkładką warzyw. Proste i szybkie danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Potrawka z kurczaka po chińsku - PysznościPotrawka z kurczaka po chińsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na obiad z piersią kurczaka, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Tę potrawkę robię najczęściej w poniedziałki, gdy zostaje mi nieco rosołu z niedzieli. Możesz jednak wykorzystać inny bulion lub przygotować go z domowej kostki rosołowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Potrawka z kurczaka po chińsku - przepis na szybki obiad

Nie musisz martwić się, że w szafkach brakuje azjatyckich składników. To mocno spolszczona wersja, przy której zagorzali miłośnicy kuchni dalekiego wschodu pokiwają głową z pewną dezaprobatą. Jednak nawet oni po spróbowaniu wyczyszczą talerz do końca.

Potrawka z kurczakiem
Potrawka z kurczakiem © Adobe Stock | FomaA

Od klasycznej potrawki z kurczaka różni się dodatkiem przypraw, takich jak słodka, ostra i wędzona papryka, sosu sojowego oraz warzyw, które niekoniecznie kojarzą się z potrawką. Są za to składnikiem wielu mrożonych mieszanek chińskich - mowa o porach i papryce. Potrawka z kurczaka po chińsku to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 180 g śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp przyprawami. Ich ilość dopasuj do swoich preferencji.
  2. Marchewkę oraz paprykę pokrój w paski, pora w cienkie pół talarki, a cebulę posiekaj.
  3. Zeszklij cebulę, potem usmaż kurczaka.
  4. Dodaj warzywa i smaż krótko.
  5. Zalej wszystko śmietanką i bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  6. Rozpuść łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, ciągle mieszając. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Gotową potrawkę z kurczaka po chińsku podaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki