PrzepisObiadKiedy nie mam czasu, serwuję potrawkę z kurczaka po chińsku. Tak smacznej nie ma nawet w azjatyckim barze

Kiedy nie mam czasu, serwuję potrawkę z kurczaka po chińsku. Tak smacznej nie ma nawet w azjatyckim barze

Potrawka z kurczaka po chińsku - Pyszności
Potrawka z kurczaka po chińsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.08.2024 08:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Potrawka z kurczaka to danie, które doskonale znamy ze szkolnych stołówek i obiadów u babci. Tradycyjny przepis stał się inspiracją do przygotowania chińskiej wersji, podrasowanej odpowiednio sosem sojowym i z większą wkładką warzyw. Proste i szybkie danie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na obiad z piersią kurczaka, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Tę potrawkę robię najczęściej w poniedziałki, gdy zostaje mi nieco rosołu z niedzieli. Możesz jednak wykorzystać inny bulion lub przygotować go z domowej kostki rosołowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Potrawka z kurczaka po chińsku - przepis na szybki obiad

Nie musisz martwić się, że w szafkach brakuje azjatyckich składników. To mocno spolszczona wersja, przy której zagorzali miłośnicy kuchni dalekiego wschodu pokiwają głową z pewną dezaprobatą. Jednak nawet oni po spróbowaniu wyczyszczą talerz do końca.

Potrawka z kurczakiem
Potrawka z kurczakiem© Adobe Stock | FomaA

Od klasycznej potrawki z kurczaka różni się dodatkiem przypraw, takich jak słodka, ostra i wędzona papryka, sosu sojowego oraz warzyw, które niekoniecznie kojarzą się z potrawką. Są za to składnikiem wielu mrożonych mieszanek chińskich - mowa o porach i papryce. Potrawka z kurczaka po chińsku to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 180 g śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp przyprawami. Ich ilość dopasuj do swoich preferencji.
  2. Marchewkę oraz paprykę pokrój w paski, pora w cienkie pół talarki, a cebulę posiekaj.
  3. Zeszklij cebulę, potem usmaż kurczaka.
  4. Dodaj warzywa i smaż krótko.
  5. Zalej wszystko śmietanką i bulionem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  6. Rozpuść łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, ciągle mieszając. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Gotową potrawkę z kurczaka po chińsku podaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także