Przepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków

Kostka rosołowa i wegeta to popularne dodatki do dań. Niestety, te w sklepach mają często fatalny skład i ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Dziś mamy dla Ciebie domową alternatywę, którą możesz dodawać do swoich dań bez żadnych obaw.

Obrazek
Ewa

Jak zrobię wegetę i kostkę rosołową?

W przepisach często pojawia się bulion, jako jeden ze składników. Nie każdy ma czas na długie gotowanie wywaru. Wtedy świetnie sprawdzą się kostki rosołowe, które błyskawicznie zamienią się w domowy wywar warzywny. Wegeta to nie tylko relikt przeszłości- wciąż dostępna jest w sklepach. Znamy jednak zdrowszy zamienniki, którego skład to 100% warzyw. To dzięki tym dodatkom smak Twoich potraw będzie jeszcze lepszy, bez uszczerbku dla zdrowia i bez całej tony soli. Żeby wzmocnić aromat potrawy nie potrzebujesz sztucznych wzmacniaczy i wspomagaczy.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Kostka rosołowa i wegeta

Składniki:

Kostki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szkl. soli
  • 1 szkl. wody

Vegeta:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kostek rosołowych. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy, startą marchewkę i pietruszkę oraz czosnek. Zalej całość wodą i duś pod przykryciem na średniej mocy przez 20 minut.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Po tym czasie dodaj do warzyw sól, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika. Zblenduj całość na jednolitą masę i przełóż do foremek na lód. Wstaw całość do zamrażarki i wyciągaj, gdy tylko zajdzie potrzeba.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Takie kostki świetnie podkreślą smak zup i sosów.

Kostki rosołowe- Pyszności
Kostki rosołowe- Pyszności

Teraz przygotujemy domową wegetę. To nic innego jak mieszanka warzyw w suszonej wersji. Marchewkę,korzeń pietruszki i pora pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w nieduże paski. Świeży lubczyk i natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w suszarce i susz według instrukcji z urządzenia.

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności

Suszone warzywa poszatkuj przy pomocy miksera na jeszcze mniejsze części. Powstały proszek przesyp do słoików. Dodaj sól i dobrze wymieszaj poprzez potrząsanie słoikiem. Nasza domowa wegeta jest już gotowa!

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem