Przepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków
Kostka rosołowa i wegeta to popularne dodatki do dań. Niestety, te w sklepach mają często fatalny skład i ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Dziś mamy dla Ciebie domową alternatywę, którą możesz dodawać do swoich dań bez żadnych obaw.
18.09.2022 | aktual.: 19.09.2022 11:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobię wegetę i kostkę rosołową?
W przepisach często pojawia się bulion, jako jeden ze składników. Nie każdy ma czas na długie gotowanie wywaru. Wtedy świetnie sprawdzą się kostki rosołowe, które błyskawicznie zamienią się w domowy wywar warzywny. Wegeta to nie tylko relikt przeszłości- wciąż dostępna jest w sklepach. Znamy jednak zdrowszy zamienniki, którego skład to 100% warzyw. To dzięki tym dodatkom smak Twoich potraw będzie jeszcze lepszy, bez uszczerbku dla zdrowia i bez całej tony soli. Żeby wzmocnić aromat potrawy nie potrzebujesz sztucznych wzmacniaczy i wspomagaczy.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Kostka rosołowa i wegeta
Składniki:
Kostki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ szkl. soli
- 1 szkl. wody
Vegeta:
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 1 pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od kostek rosołowych. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy, startą marchewkę i pietruszkę oraz czosnek. Zalej całość wodą i duś pod przykryciem na średniej mocy przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj do warzyw sól, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika. Zblenduj całość na jednolitą masę i przełóż do foremek na lód. Wstaw całość do zamrażarki i wyciągaj, gdy tylko zajdzie potrzeba.
Takie kostki świetnie podkreślą smak zup i sosów.
Teraz przygotujemy domową wegetę. To nic innego jak mieszanka warzyw w suszonej wersji. Marchewkę,korzeń pietruszki i pora pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w nieduże paski. Świeży lubczyk i natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w suszarce i susz według instrukcji z urządzenia.
Suszone warzywa poszatkuj przy pomocy miksera na jeszcze mniejsze części. Powstały proszek przesyp do słoików. Dodaj sól i dobrze wymieszaj poprzez potrząsanie słoikiem. Nasza domowa wegeta jest już gotowa!