Przepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków

Kostka rosołowa i wegeta to popularne dodatki do dań. Niestety, te w sklepach mają często fatalny skład i ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Dziś mamy dla Ciebie domową alternatywę, którą możesz dodawać do swoich dań bez żadnych obaw.

Obrazek
Ewa

Jak zrobię wegetę i kostkę rosołową?

W przepisach często pojawia się bulion, jako jeden ze składników. Nie każdy ma czas na długie gotowanie wywaru. Wtedy świetnie sprawdzą się kostki rosołowe, które błyskawicznie zamienią się w domowy wywar warzywny. Wegeta to nie tylko relikt przeszłości- wciąż dostępna jest w sklepach. Znamy jednak zdrowszy zamienniki, którego skład to 100% warzyw. To dzięki tym dodatkom smak Twoich potraw będzie jeszcze lepszy, bez uszczerbku dla zdrowia i bez całej tony soli. Żeby wzmocnić aromat potrawy nie potrzebujesz sztucznych wzmacniaczy i wspomagaczy.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Kostka rosołowa i wegeta

Składniki:

Kostki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szkl. soli
  • 1 szkl. wody

Vegeta:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kostek rosołowych. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy, startą marchewkę i pietruszkę oraz czosnek. Zalej całość wodą i duś pod przykryciem na średniej mocy przez 20 minut.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Po tym czasie dodaj do warzyw sól, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika. Zblenduj całość na jednolitą masę i przełóż do foremek na lód. Wstaw całość do zamrażarki i wyciągaj, gdy tylko zajdzie potrzeba.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Takie kostki świetnie podkreślą smak zup i sosów.

Kostki rosołowe- Pyszności
Kostki rosołowe- Pyszności

Teraz przygotujemy domową wegetę. To nic innego jak mieszanka warzyw w suszonej wersji. Marchewkę,korzeń pietruszki i pora pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w nieduże paski. Świeży lubczyk i natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w suszarce i susz według instrukcji z urządzenia.

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności

Suszone warzywa poszatkuj przy pomocy miksera na jeszcze mniejsze części. Powstały proszek przesyp do słoików. Dodaj sól i dobrze wymieszaj poprzez potrząsanie słoikiem. Nasza domowa wegeta jest już gotowa!

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯