PrzepisPrzepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków

Przepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków

Kostka rosołowa i wegeta to popularne dodatki do dań. Niestety, te w sklepach mają często fatalny skład i ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Dziś mamy dla Ciebie domową alternatywę, którą możesz dodawać do swoich dań bez żadnych obaw.

Przepis na domową kostkę rosołową i "wegetę". Bez chemii i sztucznych dodatków
Ewa

18.09.2022 | aktual.: 19.09.2022 11:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobię wegetę i kostkę rosołową?

W przepisach często pojawia się bulion, jako jeden ze składników. Nie każdy ma czas na długie gotowanie wywaru. Wtedy świetnie sprawdzą się kostki rosołowe, które błyskawicznie zamienią się w domowy wywar warzywny. Wegeta to nie tylko relikt przeszłości- wciąż dostępna jest w sklepach. Znamy jednak zdrowszy zamienniki, którego skład to 100% warzyw. To dzięki tym dodatkom smak Twoich potraw będzie jeszcze lepszy, bez uszczerbku dla zdrowia i bez całej tony soli. Żeby wzmocnić aromat potrawy nie potrzebujesz sztucznych wzmacniaczy i wspomagaczy.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Kostka rosołowa i wegeta

Składniki:

Kostki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szkl. soli
  • 1 szkl. wody

Vegeta:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kostek rosołowych. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy, startą marchewkę i pietruszkę oraz czosnek. Zalej całość wodą i duś pod przykryciem na średniej mocy przez 20 minut.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Po tym czasie dodaj do warzyw sól, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika. Zblenduj całość na jednolitą masę i przełóż do foremek na lód. Wstaw całość do zamrażarki i wyciągaj, gdy tylko zajdzie potrzeba.

Kostka rosołowa- Pyszności
Kostka rosołowa- Pyszności

Takie kostki świetnie podkreślą smak zup i sosów.

Kostki rosołowe- Pyszności
Kostki rosołowe- Pyszności

Teraz przygotujemy domową wegetę. To nic innego jak mieszanka warzyw w suszonej wersji. Marchewkę,korzeń pietruszki i pora pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w nieduże paski. Świeży lubczyk i natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w suszarce i susz według instrukcji z urządzenia.

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności

Suszone warzywa poszatkuj przy pomocy miksera na jeszcze mniejsze części. Powstały proszek przesyp do słoików. Dodaj sól i dobrze wymieszaj poprzez potrząsanie słoikiem. Nasza domowa wegeta jest już gotowa!

Wegeta- Pyszności
Wegeta- Pyszności