Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Polskie ogórki kupić możemy niemal do początku października. W kuchni zamieniają się najczęściej w klasyczną mizerię. Jedni doprawiają ją cukrem, inni dolewają trochę octu, ale ja stawiam na coś zupełnie innego. Azjatycka sałatka z ogórków jest tak smaczna, że nie będziesz robić nic innego.
11.08.2024 11:11
Azjatycka sałatka z rozgniecionych ogórków to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, ale również orzeźwiająca przekąska na ciepłe dni. Jej sekret tkwi nie tylko w spektakularnie wyglądającym miażdżeniu warzyw, ale również w wyjątkowym dressingu z dodatkiem sezamu, chilli oraz czosnku.
Azjatycka sałatka z ogórków - przepis na mizerię inaczej
Nie dość, że jest łatwa do zrobienia, to jeszcze jest chrupiąca, krucha i zdrowa. Kiedy przygotowywałam ją po raz pierwszy w kuchni, mój mąż myślał, że przy miażdżeniu ogórków postradałam zmysły. To jednak zabieg celowy, który uwalnia kruchość i soczystość warzyw. Ta mizeria zdecydowanie zasługuje na uwagę szczególnie teraz, gdy trwa sezon ogórkowy.
Zobacz także
W Chinach ogórki są uważane za idealną przekąskę na upalne dni, a sałatka z ogórków serwowana jest często do gorących i pikantnych dań. Różne odsłony tej mizerii spotkać można w całym kraju, czasami wzbogacone suszonymi papryczkami chili i pieprzem syczuańskim, aby uzyskać więcej ostrości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- ¼ szklanki oleju ryżowego,
- 1 garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ogórki umyj i roznieć, uderzając wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do kotletów. Następnie pokrój pod skosem i przełóż do durszlaka.
Krok 2. Do pojemnika wsyp cukier, dodaj nasiona sezamu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj całość, wlewając olej ryżowy. Jeśli nie znajdziesz oleju ryżowego, możesz użyć sezamowego lub dobrej jakości oliwy.
Krok 3. Odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj przygotowany dressing oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Udekoruj sezamem. Azjatycka mizeria już czeka na schrupanie. Smacznego!