Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Polskie ogórki kupić możemy niemal do początku października. W kuchni zamieniają się najczęściej w klasyczną mizerię. Jedni doprawiają ją cukrem, inni dolewają trochę octu, ale ja stawiam na coś zupełnie innego. Azjatycka sałatka z ogórków jest tak smaczna, że nie będziesz robić nic innego.

Azjatycka mizeriaAzjatycka mizeria
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Azjatycka sałatka z rozgniecionych ogórków to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, ale również orzeźwiająca przekąska na ciepłe dni. Jej sekret tkwi nie tylko w spektakularnie wyglądającym miażdżeniu warzyw, ale również w wyjątkowym dressingu z dodatkiem sezamu, chilli oraz czosnku.

Azjatycka sałatka z ogórków - przepis na mizerię inaczej

Nie dość, że jest łatwa do zrobienia, to jeszcze jest chrupiąca, krucha i zdrowa. Kiedy przygotowywałam ją po raz pierwszy w kuchni, mój mąż myślał, że przy miażdżeniu ogórków postradałam zmysły. To jednak zabieg celowy, który uwalnia kruchość i soczystość warzyw. Ta mizeria zdecydowanie zasługuje na uwagę szczególnie teraz, gdy trwa sezon ogórkowy.

W Chinach ogórki są uważane za idealną przekąskę na upalne dni, a sałatka z ogórków serwowana jest często do gorących i pikantnych dań. Różne odsłony tej mizerii spotkać można w całym kraju, czasami wzbogacone suszonymi papryczkami chili i pieprzem syczuańskim, aby uzyskać więcej ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • ¼ szklanki oleju ryżowego,
  • 1 garść świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki umyj i roznieć, uderzając wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do kotletów. Następnie pokrój pod skosem i przełóż do durszlaka.

Miażdżone ogórki
Miażdżone ogórki © Pyszności

Krok 2. Do pojemnika wsyp cukier, dodaj nasiona sezamu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj całość, wlewając olej ryżowy. Jeśli nie znajdziesz oleju ryżowego, możesz użyć sezamowego lub dobrej jakości oliwy.

Azjatycki dressing
Azjatycki dressing © Pyszności

Krok 3. Odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj przygotowany dressing oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Udekoruj sezamem. Azjatycka mizeria już czeka na schrupanie. Smacznego!

Azjatycka mizeria
Azjatycka mizeria © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii