Mizeria po czesku i po koreańsku, czyli jak zrobić sałatkę z ogórków, która zachwyca smakiem

Mizeria to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni, idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Składa się głównie z ogórków i śmietany, ale istnieje wiele wariacji tego klasycznego przepisu. Jak przygotować mizerię? Jakie składniki mogą ją wzbogacić?

Mizeria z ogórków, ze śmietaną i świeżym koperkiemMizeria z ogórków, ze śmietaną i świeżym koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawowy przepis na mizerię jest prosty. Ważne, aby użyć odpowiednich proporcji składników. Śmietany nie może być za dużo, podobnie jak innych dodatków w tym przypraw. Na około 4-5 średnich ogórków polecamy ok. 200 ml śmietany. Najlepsza będzie śmietana kwaśna 18 proc. lub 12 proc.

Jak zrobić mizerię z ogórków

  • 200 g ogórków,
  • 200 ml śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie mizerii: ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój ogórki na cienkie plasterki. Posól ogórki i odstaw na 10 minut, aby puściły wodę. Następnie odciśnij je z nadmiaru płynu. Dodaj śmietanę, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dobrze wymieszaj. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przed podaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Mizeria w wersji fit, czyli co zamiast śmietany

Najczęściej używana jest śmietana o zawartości tłuszczu 12% lub 18%. Śmietana 12% jest lżejsza, ale mniej kremowa, podczas gdy 18% dodaje mizerii bogatszego smaku i gęstszej konsystencji. Co zamiast śmietany do mizerii sprawdzi się najlepiej? Każdy z tych zamienników nada mizerii inny smak i konsystencję, więc warto eksperymentować. Jeśli chcesz uniknąć tego tłustego dodatku, możesz użyć:

  • jogurtu naturalnego,
  • jogurtu greckiego,
  • kefiru,
  • majonezu (w mniejszych ilościach),
  • naturalnego serka homogenizowanego.

Mizeria z cebulą vs mizeria z octem

Dodanie cebuli do mizerii to kwestia gustu. Cebula, szczególnie czerwona lub szalotka, może dodać mizerii ostrości i wyrazistości. Warto jednak pamiętać, że cebula powinna być drobno posiekana i dodana w umiarkowanych ilościach. Wśród innych, intensywnych i dość charakterystycznych dodatków warto wymienić: świeży koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny (dla lekkiej kwasowości), cukier (dla zbalansowania smaku). Wiele osób zastanawia się też, czy do mizerii dodaje się ocet? Dodanie octu do mizerii to popularny sposób na podkręcenie jej kwasowości. Najlepiej sprawdzi się ocet jabłkowy lub winny. Wystarczy dodać 1-2 łyżki octu na porcję mizerii i dobrze wymieszaj.

Rodzaje mizerii w różnych krajach

Co kraj to obyczaj i to powiedzenie można odnieść też do słynnego dodatku z ogórków. W książkach kucharskich pojawia się m.in. mizeria po angielsku: z dodatkiem mięty i jogurtu greckiego. Jest też mizeria po koreańsku: z dodatkiem sosu sojowego, oleju sezamowego i czosnku. Podobna do polskiej wersji jest mizeria po szwedzku: z dodatkiem koperku i octu. Nasi sąsiedzi także lubią tak podane ogórki - mizeria po czesku jest z dodatkiem cebuli, octu i cukru. Co ciekawe, mizeria doczekała się też różnych wariantów pod względem regionów, a nawet miast, w których się ją przygotowuje. Przykładem idealnym jest mizeria po warszawsku - w niej w odpowiednich proporcjach musi znaleźć się cukier i ocet.

Każda z tych wersji różni się składnikami i sposobem przygotowania, ale wszystkie są smaczne i warte wypróbowania. Mizeria to wszechstronne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy używasz śmietany, jogurtu, czy octu, czy dodajesz cebulę czy czosnek, zawsze możesz stworzyć unikalną wersję tego klasycznego przysmaku. Spróbuj różnych kombinacji i znajdź swoją ulubioną!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę