Mizeria po czesku i po koreańsku, czyli jak zrobić sałatkę z ogórków, która zachwyca smakiem

Mizeria to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni, idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Składa się głównie z ogórków i śmietany, ale istnieje wiele wariacji tego klasycznego przepisu. Jak przygotować mizerię? Jakie składniki mogą ją wzbogacić?

Mizeria z ogórków, ze śmietaną i świeżym koperkiemMizeria z ogórków, ze śmietaną i świeżym koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawowy przepis na mizerię jest prosty. Ważne, aby użyć odpowiednich proporcji składników. Śmietany nie może być za dużo, podobnie jak innych dodatków w tym przypraw. Na około 4-5 średnich ogórków polecamy ok. 200 ml śmietany. Najlepsza będzie śmietana kwaśna 18 proc. lub 12 proc.

Jak zrobić mizerię z ogórków

  • 200 g ogórków,
  • 200 ml śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie mizerii: ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój ogórki na cienkie plasterki. Posól ogórki i odstaw na 10 minut, aby puściły wodę. Następnie odciśnij je z nadmiaru płynu. Dodaj śmietanę, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dobrze wymieszaj. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przed podaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Mizeria w wersji fit, czyli co zamiast śmietany

Najczęściej używana jest śmietana o zawartości tłuszczu 12% lub 18%. Śmietana 12% jest lżejsza, ale mniej kremowa, podczas gdy 18% dodaje mizerii bogatszego smaku i gęstszej konsystencji. Co zamiast śmietany do mizerii sprawdzi się najlepiej? Każdy z tych zamienników nada mizerii inny smak i konsystencję, więc warto eksperymentować. Jeśli chcesz uniknąć tego tłustego dodatku, możesz użyć:

  • jogurtu naturalnego,
  • jogurtu greckiego,
  • kefiru,
  • majonezu (w mniejszych ilościach),
  • naturalnego serka homogenizowanego.

Mizeria z cebulą vs mizeria z octem

Dodanie cebuli do mizerii to kwestia gustu. Cebula, szczególnie czerwona lub szalotka, może dodać mizerii ostrości i wyrazistości. Warto jednak pamiętać, że cebula powinna być drobno posiekana i dodana w umiarkowanych ilościach. Wśród innych, intensywnych i dość charakterystycznych dodatków warto wymienić: świeży koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny (dla lekkiej kwasowości), cukier (dla zbalansowania smaku). Wiele osób zastanawia się też, czy do mizerii dodaje się ocet? Dodanie octu do mizerii to popularny sposób na podkręcenie jej kwasowości. Najlepiej sprawdzi się ocet jabłkowy lub winny. Wystarczy dodać 1-2 łyżki octu na porcję mizerii i dobrze wymieszaj.

Rodzaje mizerii w różnych krajach

Co kraj to obyczaj i to powiedzenie można odnieść też do słynnego dodatku z ogórków. W książkach kucharskich pojawia się m.in. mizeria po angielsku: z dodatkiem mięty i jogurtu greckiego. Jest też mizeria po koreańsku: z dodatkiem sosu sojowego, oleju sezamowego i czosnku. Podobna do polskiej wersji jest mizeria po szwedzku: z dodatkiem koperku i octu. Nasi sąsiedzi także lubią tak podane ogórki - mizeria po czesku jest z dodatkiem cebuli, octu i cukru. Co ciekawe, mizeria doczekała się też różnych wariantów pod względem regionów, a nawet miast, w których się ją przygotowuje. Przykładem idealnym jest mizeria po warszawsku - w niej w odpowiednich proporcjach musi znaleźć się cukier i ocet.

Każda z tych wersji różni się składnikami i sposobem przygotowania, ale wszystkie są smaczne i warte wypróbowania. Mizeria to wszechstronne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy używasz śmietany, jogurtu, czy octu, czy dodajesz cebulę czy czosnek, zawsze możesz stworzyć unikalną wersję tego klasycznego przysmaku. Spróbuj różnych kombinacji i znajdź swoją ulubioną!

Wybrane dla Ciebie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇