Co roku robię mizerię do słoików na zimę. Nie dodaję octu, a i tak smakuje wyśmienicie

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Chociaż kojarzymy ją przede wszystkim ze świeżymi ogórkami, to jej słoikowa wersja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom domowych weków i chrupiących warzyw.

Mizeria w słoikach- PysznościMizeria w słoikach- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T
Ewa Malinowska

Mizeria ze świeżym, pachnącym koperkiem oraz jogurtem naturalnym to idealna pozycja na lato. Zajadam się nią na okrągło, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil, a sałatka jest pyszna, lekka i rześka.

Kiedy zimą dopada tęsknota za smakiem warzyw, chętnie sięgam po domowe przetwory. Chociaż większość produktów można dostać bez większego problemu przez cały rok, to jednak często ich smak nie jest tak intensywny i nie smakują aż tak dobrze. Od kiedy przygotowuję mizerię w słoikach na zimę, moja rodzina zdecydowanie nie narzeka i chętnie sięga po ten warzywny dodatek do obiadu. Warto skorzystać z sezonu ogórkowego i obok kiszonych czy sałatki szwedzkiej postawić słoik z plasterkami w delikatnej marynacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Mizeria do słoików

Do przygotowania tych słoików nie potrzebujesz octu. Sama sól świetnie sprawdza się w roli konserwantów. Dzięki temu mizeria ze słoików przypadnie do gustu również tym, którzy nie przepadają za mocnymi smakami. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat, a moja babcia co roku robi zapas słoiczków z ogórkami w soli. Przygotowane w ten sposób warzywa zachowują smak i smakują niemal jak prosto z sierpniowych zbiorów. To o niebo lepsze rozwiązanie niż kupowanie ogórków szklarniowych w czasie zimy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli kuchennej,
  • woda,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję i kroję w plasterki. Przekładam je do miski i zalewam z wodą. Dodaję sól, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
  2. W międzyczasie dokładnie myję i wyparzam słoiki. Odstawiam je do wysuszenia.
  3. Po 2 godzinach wylewam wodę z ogórków. Układam plastry warstwami w słoiku: 3 cm ogórków, 2 cm soli. Dorzucam też kilka ziaren pieprzu czarnego. Ostatnią warstwą powinna być sól.
  4. Słoki dokładnie zakręcam i odstawiam w zaciemnione, chłodne miejsce.


Zimowa mizeria ze słoików

Tak przygotowana mizeria przetrwa w piwniczce lub spiżarni całą zimę. Kiedy najdzie cię ochota na mizerię, po prostu otwórz słoik i opłucz ogórki, aby pozbyć się nadmiaru soli. Świetnie sprawdzą się jako pyszna surówka lub dodatek do kanapek. Dodaj do nich mizerię i ciesz się pysznym i prostym dodatkiem.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥