PrzepisProste przepisyUpycha ogórki w słoju i zamiast solanki sięga po inny płyn. Kiszą się błyskawicznie i mają jeszcze lepszy smak

Upycha ogórki w słoju i zamiast solanki sięga po inny płyn. Kiszą się błyskawicznie i mają jeszcze lepszy smak

Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.

Ogórki kiszone w żurku
Ogórki kiszone w żurku
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

02.08.2024 12:18

Kiszenie ogórków polega na fermentacji, podczas której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu ogórki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne, wspierając układ trawienny oraz odpornościowy. W Polsce kiszone ogórki są nieodłącznym elementem letnich stołów i zimowych spiżarni. Aby przyspieszyć proces kiszenia i jednocześnie podbić smak ogórków, zamiast solanki, użyj... żurku.

Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki kiszone w żurku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
  • 3 baldachimy kopru,
  • 1/2 niedużej główki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1/2 l żurku (taki z butelki),
  • 1 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć. Układać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
  2. W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem. Zalać ogórki wodą z żurkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ogórki kiszoneprzepisżurek
Wybrane dla Ciebie