Upycha ogórki w słoju i zamiast solanki sięga po inny płyn. Kiszą się błyskawicznie i mają jeszcze lepszy smak

Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.

Ogórki kiszone w żurkuOgórki kiszone w żurku
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Kiszenie ogórków polega na fermentacji, podczas której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu ogórki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne, wspierając układ trawienny oraz odpornościowy. W Polsce kiszone ogórki są nieodłącznym elementem letnich stołów i zimowych spiżarni. Aby przyspieszyć proces kiszenia i jednocześnie podbić smak ogórków, zamiast solanki, użyj... żurku.

Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Ogórki kiszone w żurku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
  • 3 baldachimy kopru,
  • 1/2 niedużej główki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1/2 l żurku (taki z butelki),
  • 1 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć. Układać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
  2. W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem. Zalać ogórki wodą z żurkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀