Upycha ogórki w słoju i zamiast solanki sięga po inny płyn. Kiszą się błyskawicznie i mają jeszcze lepszy smak
Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.
02.08.2024 12:18
Kiszenie ogórków polega na fermentacji, podczas której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu ogórki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne, wspierając układ trawienny oraz odpornościowy. W Polsce kiszone ogórki są nieodłącznym elementem letnich stołów i zimowych spiżarni. Aby przyspieszyć proces kiszenia i jednocześnie podbić smak ogórków, zamiast solanki, użyj... żurku.
Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki kiszone w żurku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
- 3 baldachimy kopru,
- 1/2 niedużej główki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 1/2 l żurku (taki z butelki),
- 1 l przegotowanej ciepłej wody,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć. Układać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
- W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem. Zalać ogórki wodą z żurkiem.