Upycha ogórki w słoju i zamiast solanki sięga po inny płyn. Kiszą się błyskawicznie i mają jeszcze lepszy smak
Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.
02.08.2024 12:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiszenie ogórków polega na fermentacji, podczas której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu ogórki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne, wspierając układ trawienny oraz odpornościowy. W Polsce kiszone ogórki są nieodłącznym elementem letnich stołów i zimowych spiżarni. Aby przyspieszyć proces kiszenia i jednocześnie podbić smak ogórków, zamiast solanki, użyj... żurku.
Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki kiszone w żurku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
- 3 baldachimy kopru,
- 1/2 niedużej główki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 1/2 l żurku (taki z butelki),
- 1 l przegotowanej ciepłej wody,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć. Układać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
- W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem. Zalać ogórki wodą z żurkiem.