PrzepisZupyChłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Chłodnik z ogórków małosolnych
Chłodnik z ogórków małosolnych
Źródło zdjęć: © Pyszności

26.07.2024 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chłodnik to najlepsza zupa na lato, która nie tylko orzeźwia, ale również zaspokaja głód bez uczucia ciężkości w brzuchu. Króluje przede wszystkim chłodnik litewski, ale ja najbardziej ze wszystkich chłodników lubię ten z ogórków małosolnych.

Małosolne to smak lata i w moim domu schodzą niemal tonami. Świetnie pasują do dań obiadowych, urozmaicą kanapki, a chwycone na szybko w rękę stają się smaczną i zdrową przekąską. Można je wykorzystać jeszcze w jeden, dość nietypowy sposób - przygotowując pyszny chłodnik.

Chłodnik z ogórków małosolnych - przepis na letnią zupę

Chłodnik z ogórków małosolnych to jedno z najlepszych dań na ciepłe, letnie dni. Jego orzeźwiający smak, lekkość i prostota przygotowania sprawiają, że świetnie sprawdzi się na wakacyjny obiad.

Ogórki małosolne to takie szybkie ogórki kiszone. Zamiast czekać długo, są gotowe już po dobie, choć smaczniejsze są po kilku dniach. Są chrupiące, delikatne i pachną latem. W zupie zagrają wręcz koncertowo, podkręcając jej smak. Chłodnik z ogórków małosolnych zdecydowanie deklasuje zupową konkurencję, zajmując słuszne miejsce na podium najlepszych smaków lata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 6 ogórków małosolnych,
  • 1 jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr maślanki,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • pół szklanki świeżego koperku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Dodatki:

  • ogórki małosolne,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • kiszony bób.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki małosolne ścieram na tarce wraz z obranym jabłkiem oraz czosnkiem.

Krok 2. Do dużej miski wlewam maślankę, dodaję jogurt grecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz i mieszam.

Baza do chłodnika
Baza do chłodnika© Pyszności

Krok 3. Dorzucam starte warzywa oraz posiekany koperek i wstawiam do lodówki, aby zupa dobrze się schłodziła.

Krok 4. Do gotowej zupy dorzuć dodatki: pokrojone ogórki małosolne, bób (kiszony lub gotowany) oraz posiekany szczypiorek i koperek. Orzeźwiająca, pyszna i zdrowa zupa jest już gotowa. Smacznego!

Chłodnik z ogórków małosolnych
Chłodnik z ogórków małosolnych© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także