Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Chłodnik to najlepsza zupa na lato, która nie tylko orzeźwia, ale również zaspokaja głód bez uczucia ciężkości w brzuchu. Króluje przede wszystkim chłodnik litewski, ale ja najbardziej ze wszystkich chłodników lubię ten z ogórków małosolnych.

Chłodnik z ogórków małosolnychChłodnik z ogórków małosolnych
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Małosolne to smak lata i w moim domu schodzą niemal tonami. Świetnie pasują do dań obiadowych, urozmaicą kanapki, a chwycone na szybko w rękę stają się smaczną i zdrową przekąską. Można je wykorzystać jeszcze w jeden, dość nietypowy sposób - przygotowując pyszny chłodnik.

Chłodnik z ogórków małosolnych - przepis na letnią zupę

Chłodnik z ogórków małosolnych to jedno z najlepszych dań na ciepłe, letnie dni. Jego orzeźwiający smak, lekkość i prostota przygotowania sprawiają, że świetnie sprawdzi się na wakacyjny obiad.

Ogórki małosolne to takie szybkie ogórki kiszone. Zamiast czekać długo, są gotowe już po dobie, choć smaczniejsze są po kilku dniach. Są chrupiące, delikatne i pachną latem. W zupie zagrają wręcz koncertowo, podkręcając jej smak. Chłodnik z ogórków małosolnych zdecydowanie deklasuje zupową konkurencję, zajmując słuszne miejsce na podium najlepszych smaków lata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Składniki:

  • 6 ogórków małosolnych,
  • 1 jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr maślanki,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • pół szklanki świeżego koperku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Dodatki:

  • ogórki małosolne,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • kiszony bób.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki małosolne ścieram na tarce wraz z obranym jabłkiem oraz czosnkiem.

Krok 2. Do dużej miski wlewam maślankę, dodaję jogurt grecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz i mieszam.

Baza do chłodnika
Baza do chłodnika © Pyszności

Krok 3. Dorzucam starte warzywa oraz posiekany koperek i wstawiam do lodówki, aby zupa dobrze się schłodziła.

Krok 4. Do gotowej zupy dorzuć dodatki: pokrojone ogórki małosolne, bób (kiszony lub gotowany) oraz posiekany szczypiorek i koperek. Orzeźwiająca, pyszna i zdrowa zupa jest już gotowa. Smacznego!

Chłodnik z ogórków małosolnych
Chłodnik z ogórków małosolnych © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem