Zaskakuję rodzinę pysznym chłodnikiem. Połączenie pomidorów i truskawek smakuje jak lato w szklance
Chodnik to najlepsza propozycja na lunch lub przekąskę w upalne dni. Chociaż największą popularnością cieszy się ten w wersji litewskiej, to w moim domu kubki smakowe podbija chłodnik truskawkowo-pomidorowy. To połączenie to najlepszy smak lata w jednej szklance.
05.07.2024 07:29
Latem tradycyjne zupy ustępują chłodnikom, które zdecydowanie lepiej sprawdzą się w czasie upałów. Są orzeźwiające i lekkie, a przy tym smaczne i pożywne. Wariantów i pomysłów jest wiele, jednak ja stawiam przede wszystkim na iście letnie połączenie truskawek i pomidorów.
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy
Można podać go w miseczce lub w wysokiej szklance, jak koktajl. Chłodnik pomidorowo-truskawkowy to nietypowe, ale niezwykle pyszne połączenie smaków. Słodycz truskawek idealnie komponuje się z kwasowością pomidorów, tworząc orzeźwiającą i letnią zupę.
Nie znam lepszego przepisu na upały - ten chłodnik pokochała cała moja rodzina. Na dodatek przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu nie muszę w upalny dzień spędzać dużo czasu w kuchni. Jest zdrowo, kolorowo, lekko i smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 pomidor malinowy,
- 300 g truskawek,
- ½ ogórka zielonego,
- ½ czerwonej papryki,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szczypta soli,
- 4 łyżki nasion chia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pomidor obieram ze skórki - aby łatwiej schodziła, sparzam warzywo wrzątkiem. Następnie pomidor kroję w mniejsze kawałki, usuwają ze środka szypułkę.
Krok 2. Umyte truskawki wrzucam do kielicha miksera. Dodaję obrany i pokrojony ogórek oraz czerwoną paprykę. Dorzucam pomidora malinowego oraz świeży tymianek, bez łodygi. Polewam całość oliwą z oliwek, dodaję sól i blenduję.
Krok 3. Do zblendowanego chłodnika dodaję nasiona chia, które nieco zagęszczą danie. Gotowy koktajl wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie nalewam porcje do szklanek lub miseczek. Smacznego!