Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy w ogródkach i na straganach pojawia się rabarbar, to znak, że czas przygotować pyszną tartę. Wygląda jak małe dzieło sztuki, a smakuje jak spod ręki najlepszych mistrzów cukiernictwa. Nie sposób jest się jej oprzeć.

Tarta budyniowa z rabarbarem Tarta budyniowa z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kwaśny rabarbar osłodzony pysznym kremem budyniowym i kruchym ciastem to jeden z deserów, bez których nie wyobrażam sobie lata. Tarta wygląda tak efektownie, że aż szkoda ją przekrajać. Warto jednak to zrobić, bo smak jest jeszcze lepszy niż wygląd. Obok tego deseru nie przejdzie obojętnie żadne miłośnik słodkości.

Tarta budyniowa z rabarbarem

Tarta z rabarbarem i budyniem to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, gdzie każdy składnik gra główną rolę i tworzy kompozycję idealną. Kwaskowy rabarbar doskonale równoważy słodycz budyniu i maślanego spodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy podaję ją moim gościom, zawsze pada prośba o zdradzenie przepisu. Tak naprawdę nie ma tu nic trudnego. Największą robotę robi geometrycznie ułożony rabarbar, dzięki któremu tarta budyniowa prezentuje się bardzo elegancko.

Składniki:

Budyń:

  • 2 żółtka,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 300 ml mleka,
  • 60 cukru.

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 180 g mąki krupczatki,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania budyniu. Żółtka mieszam z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz 50 ml mleka. Pozostałe mleko wlewam do rondelka, zagotowuję i dodaję masę z żółtkami. Gotuję na małym ogniu, mieszając całość, aż budyń zgęstnieje. Przykrywam go folią spożywczą lub papierem do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Dzięki przykryciu nie powstanie kożuch.

Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania
Domowy budyń trzeba mieszać podczas gotowania © Pyszności

Krok 2. Miękkie masło przekładam do miski. Dosypuję cukier i miksuję. Żółtko dodaję do masła i miksuję, dodając też śmietanę. Stopniowo dosypuję mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Zagniatam kruche ciasto, owijam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Kruche ciasto
Kruche ciasto © Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru na grubość około 3 mm i przekładam do kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm. Przy pomocy widelca robię wgłębienia. Z pozostałego ciasta formuję kuleczki i układam je wzdłuż brzegów formy. Piekę w 190 st. Celsjusza przez ok. 12 minut.

Prosta dekoracja na kruchym cieście
Prosta dekoracja na kruchym cieście © Pyszności

Krok 4. Rabarbar kroję pod skosem na kawałki. Budyń przekładam Posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na ok 20 minut. Nie zmieniam temperatury - jest to 190 st. Celsjusza.

Prosta dekoracja na kruchym cieście
Prosta dekoracja na kruchym cieście © Pyszności

Krok 5. Po wystudzeniu kroję na kawałki. Smacznego!

Tarta budyniowa z rabarbarem
Tarta budyniowa z rabarbarem © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne