Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa
Kiedy gołąbki w takiej formie pojawią się na stole, nie każdy od razu rozpozna, z jakim daniem ma do czynienia. Wyglądają jak elegancka tarta, ale skrywa w sobie znany wszystkim z rodzinnych domów przysmak. Takiego tortu nie sposób jest odmówić.
19.06.2024 08:28
Chcesz zaskoczyć bliskich pysznym i oryginalnym obiadem? Mój przepis na rolki gołąbkowe, zapieczone w formie wytrawnego tortu sprawdzi się w tej roli idealnie. Gołąbkowy tort to gwarancja zachwytu na stole. Pięknie prezentuje się podczas krojenia, a każdy kawałek skrywa w sobie pyszne połączenie mięsa, kaszy i aromatycznych warzyw. Będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad, który zachwyci nawet wybredną teściową.
Gołąbkowy tort - pomysł na efektowny obiad
Nie sposób mu się oprzeć, naje się cała rodzina, a przygotowanie jest naprawdę łatwe. Tort gołąbkowy to mój sprawdzony przepis na pyszny sukces. Zamiast ryżu sięgam jednak po kasę pęczak, aby nieco odświeżyć kultowe danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki nie duszą się w garnku, a zapiekają pod kołderką z sosu pomidorowego w piekarniku. To właśnie charakterystyczny sposób ułożenia ich w żaroodpornym naczyniu zamienia klasyk polskiej kuchni w pyszny tort.
Składniki:
Farsz:
- 300 g mielonej szynki wieprzowej
- 150 g ugotowanej kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 30 g przecieru pomidorowego,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- podgotowane liście białej kapusty,
- 500 g passaty pomidorowej, najlepiej z ziołami,
- 1 pomidor malinowy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Gałązki natki pietruszki przeciągam przez sitko, aby szybko uzyskać same listki. Następnie przekładam je na deskę do krojenia i siekam.
Krok 2. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego pomidory krojone z puszki, drobno posiekaną cebulę, ugotowaną kaszę pęczak, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.
Krok 3. Kapustę wkładam do garnka i gotuję, aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić od główki. W liściach wycinam łykowate zgrubienie, układam porcję farszu i zawijam w rulony.
Krok 4. Formę do tart smaruję olejem i układam w niej ciasno gołąbkowe rulony. Na środek wkładam pomidor malinowy w całości i zalewam tort passatą z ziołami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.
Krok 5. Upieczony tort dekoruję posiekaną natką pietruszki. Kroję na kawałki tak, jak ciasto i podaję moim bliskim. Smacznego!