To najprostsze ciasto bez pieczenia. Bez wysiłku zrobisz deser, który zachwyci każdego

Jest pyszne, cudownie kokosowe i zaskakująco delikatne. Ciasto z krakersów bez pieczenia to najprostszy deser, jaki możesz wykonać, a efekt zachwytu masz i tak jak w banku. Przygotuj je dla domowników i sam się przekonaj!

Ciasto z krakersów bez pieczenia. Szybkie, łatwe i bajecznie pyszneCiasto z krakersów bez pieczenia. Szybkie, łatwe i bajecznie pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Warloka79

Mamy taką tezę: popularność ciast bez pieczenia rośnie w miarę wzrostu temperatury za oknem. Chociaż prawdopodobnie nie dostaniemy za to odważne równanie nagrody Nobla, to i tak nie powstrzyma nas to przed publikacją ładnych paru artykułów z tego typu przepisami na lato. Jeden z nich masz właśnie przed oczami. Jeden, i pisząc zupełnie szczerze, zdecydowanie topowy. Tym razem to nie tylko założenie, lecz obiektywny fakt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Z czego składa się ten cud kulinarnej kreatywności? Jak już wspomnieliśmy, w cieście znajdą się między innymi krakersy i wiórki kokosowe. Ale to nie wszystko. Zainspirowani podobnym przepisem samej Ewy Wachowicz, postanowiliśmy dodać do masy jeszcze trochę migdałów. Te ultrazdrowe orzechy możesz oczywiście zastąpić innym składnikiem, bo skoro już wymieniamy wszystkie zalety ciast bez pieczenia, to warto jeszcze wspomnieć o ich wszechstronności i uniwersalności. Zaraz dowiesz się, o co nam chodzi!

Ciasto z krakersów bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów,
  • 400 g wiórków kokosowych,
  • 1 l mleka,
  • 150 g migdałów bez skórki,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru trzcinowego.
Ciasto z krakersów jest zaskakująco mięciutkie
Ciasto z krakersów jest zaskakująco mięciutkie © Canva | Tyas Indayanti

Sposób przygotowania:

  1. W 1/3 mleka rozrób budynie. Pozostałe mleko zagotuj i stopniowo dodawaj do niego budyń i cukier. Gęstą mieszankę odstaw do ostudzenia.
  2. Masło przełóż do miski. Włącz mikser i stopniowo dodawaj do tłuszczu schłodzony budyń, cały czas miksując, najpierw na niskich, a następnie wyższych obrotach. Na koniec dosyp wiórki kokosowe (zostaw sobie trochę na posypanie wierzchu) i drobno posiekane migdały.
  3. W formie do pieczenia ułóż pierwszą warstwę krakersów. Wysmaruj ją przygotowaną masą. Ponownie wyłóż krakersy i powtarzaj czynność do wyczerpania zapasów. Ostatnią warstwę musi stanowić masa kokosowo-migdałowo-budyniowa.
  4. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem możesz je jeszcze posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki