To najprostsze ciasto bez pieczenia. Bez wysiłku zrobisz deser, który zachwyci każdego

Jest pyszne, cudownie kokosowe i zaskakująco delikatne. Ciasto z krakersów bez pieczenia to najprostszy deser, jaki możesz wykonać, a efekt zachwytu masz i tak jak w banku. Przygotuj je dla domowników i sam się przekonaj!

Ciasto z krakersów bez pieczenia. Szybkie, łatwe i bajecznie pyszneCiasto z krakersów bez pieczenia. Szybkie, łatwe i bajecznie pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Warloka79

Mamy taką tezę: popularność ciast bez pieczenia rośnie w miarę wzrostu temperatury za oknem. Chociaż prawdopodobnie nie dostaniemy za to odważne równanie nagrody Nobla, to i tak nie powstrzyma nas to przed publikacją ładnych paru artykułów z tego typu przepisami na lato. Jeden z nich masz właśnie przed oczami. Jeden, i pisząc zupełnie szczerze, zdecydowanie topowy. Tym razem to nie tylko założenie, lecz obiektywny fakt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Z czego składa się ten cud kulinarnej kreatywności? Jak już wspomnieliśmy, w cieście znajdą się między innymi krakersy i wiórki kokosowe. Ale to nie wszystko. Zainspirowani podobnym przepisem samej Ewy Wachowicz, postanowiliśmy dodać do masy jeszcze trochę migdałów. Te ultrazdrowe orzechy możesz oczywiście zastąpić innym składnikiem, bo skoro już wymieniamy wszystkie zalety ciast bez pieczenia, to warto jeszcze wspomnieć o ich wszechstronności i uniwersalności. Zaraz dowiesz się, o co nam chodzi!

Ciasto z krakersów bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów,
  • 400 g wiórków kokosowych,
  • 1 l mleka,
  • 150 g migdałów bez skórki,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru trzcinowego.
Ciasto z krakersów jest zaskakująco mięciutkie
Ciasto z krakersów jest zaskakująco mięciutkie © Canva | Tyas Indayanti

Sposób przygotowania:

  1. W 1/3 mleka rozrób budynie. Pozostałe mleko zagotuj i stopniowo dodawaj do niego budyń i cukier. Gęstą mieszankę odstaw do ostudzenia.
  2. Masło przełóż do miski. Włącz mikser i stopniowo dodawaj do tłuszczu schłodzony budyń, cały czas miksując, najpierw na niskich, a następnie wyższych obrotach. Na koniec dosyp wiórki kokosowe (zostaw sobie trochę na posypanie wierzchu) i drobno posiekane migdały.
  3. W formie do pieczenia ułóż pierwszą warstwę krakersów. Wysmaruj ją przygotowaną masą. Ponownie wyłóż krakersy i powtarzaj czynność do wyczerpania zapasów. Ostatnią warstwę musi stanowić masa kokosowo-migdałowo-budyniowa.
  4. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem możesz je jeszcze posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"