Gołąbkowe ślimaczki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Zawijane gołąbkowe ślimaki to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Tak podane gołąbki prezentują się znakomicie. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy młodą kapustę, dzięki czemu mają jeszcze więcej smaku i są delikatniejsze.
01.06.2022 | aktual.: 15.09.2023 12:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu.
Historia gołąbków. Skąd się wzięły?
Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.
Nasze gołąbki zawinęliśmy w ślimaki. Nie tylko prezentują się inaczej, ale mają też nieco inny smak niż tradycyjne gołąbki. Są bardziej kapuściane, dzięki czemu farsz jeszcze lepiej przechodzi aromatem.
Gołąbkowe ślimaczki - składniki
1 główka młodej kapusty
400 g mielonego mięsa z indyka
150 g ryżu - ugotowanego
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos:
1/4 oleju roślinnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
300 ml bulionu
Przepis na Gołąbkowe ślimaczki
Zacznij od przygotowania młodej kapusty. Usuń z niej głąb przy pomocy noża o ostrym zakończeniu. Następnie sparz liście w gorącej wodzie przez dwie minuty. Obróć główkę kapusty i parz jeszcze przez 2-3 minut. Po tym czasie oddziel liście.
Następnie przejdź do przygotowania farszu. W misce umieść mięso mielone z indyka. Dodaj ugotowany ryż, pokrojoną drobno cebulę, posiekany świeży koperek i przecier pomidorowy. Dopraw całość słodka papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj całość rękami lub łyżką, żeby składniki się połączyły.
Sparzone liście młodej kapusty podziel na pół. Usuń ze środka twardą, łykowatą część.
Na liściach umieść przygotowany wcześniej farsz. Zawiń kapustę w rulon i następnie w ślimaka. Tak przygotowane ślimaki umieść w naczyniu żaroodpornym.
Sos do gołąbków
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i dodaj przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj całość przy pomocy łyżki lub metalowej trzepaczki. Dolej bulion (może być zarówno drobiowy jak i warzywny) i gotuj chwilę całość. Przygotowanym sosem zalej gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Gołąbkowe ślimaki z młodej kapusty
Po tym czasie nasze gołąbki są już gotowe. Serwuj je na ciepło z dodatkiem surówki i rozkoszuj się pysznym, wiosenno-letnim wydaniem gołąbków.