Gołąbkowe ślimaczki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Zawijane gołąbkowe ślimaki to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Tak podane gołąbki prezentują się znakomicie. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy młodą kapustę, dzięki czemu mają jeszcze więcej smaku i są delikatniejsze.

Gołąbkowe ślimaczki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Ewa
SKOMENTUJ

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu.

Historia gołąbków. Skąd się wzięły?

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Nasze gołąbki zawinęliśmy w ślimaki. Nie tylko prezentują się inaczej, ale mają też nieco inny smak niż tradycyjne gołąbki. Są bardziej kapuściane, dzięki czemu farsz jeszcze lepiej przechodzi aromatem.

Gołąbkowe ślimaczki - składniki

1 główka młodej kapusty

400 g mielonego mięsa z indyka

150 g ryżu - ugotowanego

1 cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

Sos:

1/4 oleju roślinnego

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

300 ml bulionu

Przepis na Gołąbkowe ślimaczki

Zacznij od przygotowania młodej kapusty. Usuń z niej głąb przy pomocy noża o ostrym zakończeniu. Następnie sparz liście w gorącej wodzie przez dwie minuty. Obróć główkę kapusty i parz jeszcze przez 2-3 minut. Po tym czasie oddziel liście.

Obraz

Następnie przejdź do przygotowania farszu. W misce umieść mięso mielone z indyka.  Dodaj ugotowany ryż, pokrojoną drobno cebulę, posiekany świeży koperek i przecier pomidorowy. Dopraw całość słodka papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj całość rękami lub łyżką, żeby składniki się połączyły.

Sparzone liście młodej kapusty podziel na pół. Usuń ze środka twardą, łykowatą część.

Obraz

Na liściach umieść przygotowany wcześniej farsz. Zawiń kapustę w rulon i następnie w ślimaka. Tak przygotowane ślimaki umieść w naczyniu żaroodpornym.

Sos do gołąbków

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i dodaj przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj całość przy pomocy łyżki lub metalowej trzepaczki. Dolej bulion (może być zarówno drobiowy jak i warzywny) i gotuj chwilę całość. Przygotowanym sosem zalej gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Obraz

Gołąbkowe ślimaki z młodej kapusty

Po tym czasie nasze gołąbki są już gotowe. Serwuj je na ciepło z dodatkiem surówki i rozkoszuj się pysznym, wiosenno-letnim wydaniem gołąbków.

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia