Gołąbkowe ślimaczki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Zawijane gołąbkowe ślimaki to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Tak podane gołąbki prezentują się znakomicie. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy młodą kapustę, dzięki czemu mają jeszcze więcej smaku i są delikatniejsze.

Obrazek
Ewa

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu.

Historia gołąbków. Skąd się wzięły?

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Nasze gołąbki zawinęliśmy w ślimaki. Nie tylko prezentują się inaczej, ale mają też nieco inny smak niż tradycyjne gołąbki. Są bardziej kapuściane, dzięki czemu farsz jeszcze lepiej przechodzi aromatem.

Gołąbkowe ślimaczki - składniki

1 główka młodej kapusty

400 g mielonego mięsa z indyka

150 g ryżu - ugotowanego

1 cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

Sos:

1/4 oleju roślinnego

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

300 ml bulionu

Przepis na Gołąbkowe ślimaczki

Zacznij od przygotowania młodej kapusty. Usuń z niej głąb przy pomocy noża o ostrym zakończeniu. Następnie sparz liście w gorącej wodzie przez dwie minuty. Obróć główkę kapusty i parz jeszcze przez 2-3 minut. Po tym czasie oddziel liście.

Obrazek

Następnie przejdź do przygotowania farszu. W misce umieść mięso mielone z indyka.  Dodaj ugotowany ryż, pokrojoną drobno cebulę, posiekany świeży koperek i przecier pomidorowy. Dopraw całość słodka papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj całość rękami lub łyżką, żeby składniki się połączyły.

Sparzone liście młodej kapusty podziel na pół. Usuń ze środka twardą, łykowatą część.

Obrazek

Na liściach umieść przygotowany wcześniej farsz. Zawiń kapustę w rulon i następnie w ślimaka. Tak przygotowane ślimaki umieść w naczyniu żaroodpornym.

Sos do gołąbków

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i dodaj przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj całość przy pomocy łyżki lub metalowej trzepaczki. Dolej bulion (może być zarówno drobiowy jak i warzywny) i gotuj chwilę całość. Przygotowanym sosem zalej gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Gołąbkowe ślimaczki

Gołąbkowe ślimaki z młodej kapusty

Po tym czasie nasze gołąbki są już gotowe. Serwuj je na ciepło z dodatkiem surówki i rozkoszuj się pysznym, wiosenno-letnim wydaniem gołąbków.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej