Najlepsze surówki z młodej kapusty. 3 pomysły na dodatek do obiadu

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Zebraliśmy najlepsze surówki z młodej kapusty – te pomysł nigdy się nie znudzą!

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z marchewką

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • duży pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Całość odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj koperek oraz zetrzyj marchewkę. Dodaj wszystko do kapusty, polej sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z cebulką i porem

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 łyżki koperku ogrodowego
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 mała sztuka cebuli
  • 1/2 pora
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, czosnek

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Cebulę i pora kroję w kostkę, szklę na maśle z dodatkiem zmielonego kminku. Dodaj do zeszklonej cebuli kapustę i zalej odrobiną wody, duś do miękkości przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj na koniec. Wszystko dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek koperku ogrodowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i usunąć wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać. Lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników.

Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszać i pozostawić w lodówce do schłodzenia.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×