Nie ma lepszego dodatku do obiadu. Surówka z młodej kapusty w 10 minut

Surówka z młodej kapusty to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele składników odżywczych i do tego jest smaczna. Połączenie świeżych warzyw z koperkiem i delikatnym sosem zawróci ci w głowie.

ObrazekSurówka z młodej kapusty (Adobe)
Paulina Hermann

Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę do grilla, to będzie idealna propozycja. Któż nie lubi odświeżającej surówki z warzywami, która idealnie pasuje do smaku przepysznej karkówki lub boczku? Możesz też ją podać z klasycznym schabowym i ziemniakami. Pamiętaj o tym, by schłodzić ją przed podaniem. Wtedy będzie smakować najlepiej.

Szybka surówka z młodej kapusty. Jak ją zrobić?

Całość zajmie ci dosłownie 10 minut. Jest to ekspresowy przepis. Na samym początku przygotuj sobie potrzebne składniki, czyli:

  • pół główki młodej kapusty,
  • marchewkę,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczkę cukru,
  • trzy łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (najlepszym wyborem będzie tłoczony na zimno),
  • szczypta pieprzu i soli,
  • łyżeczka soli.
Obrazek
Surówka z młodej kapusty (ccnull.de)

Sposób wykonania

  1. Kapustę dokładnie umyj i usuń pierwsze liście. Warzywo możesz jeszcze raz opłukać.
  2. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno posiekaj ostrym nożem.
  3. Wsyp odrobinę soli i na chwilę odstaw.
  4. W tym czasie obierz marchewkę i ją zetrzyj na tarce. Koperek opłucz i posiekaj.
  5. Oliwę (lub olej) wymieszaj z sokiem z cytryny, łyżeczką soli, cukrem i pieprzem. Wlej go do kapusty i dodaj marchewkę oraz koperek.
  6. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu. Włóż więc miskę do lodówki na godzinę. Warzywa wtedy idealnie zmiękną.

Jakie właściwości ma młoda kapusta?

Jesteś na diecie? Wprowadź to warzywo do jadłospisu, w szklance posiekanej kapusty znajdziemy 22 kcal. Do tego pełno w niej soli mineralnych i witamin, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.

Witamina C jest wspaniałym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami i poprawia odporność. Surówka z młodej kapusty to również źródło potasu, wapnia, fosforu i witaminy K. Zawiera także glutaminę, która przyspiesza gojenie się ran i ma właściwości przeciwzapalne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej