Nie ma lepszego dodatku do obiadu. Surówka z młodej kapusty w 10 minut
Surówka z młodej kapusty to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele składników odżywczych i do tego jest smaczna. Połączenie świeżych warzyw z koperkiem i delikatnym sosem zawróci ci w głowie.
24.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:48
Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę do grilla, to będzie idealna propozycja. Któż nie lubi odświeżającej surówki z warzywami, która idealnie pasuje do smaku przepysznej karkówki lub boczku? Możesz też ją podać z klasycznym schabowym i ziemniakami. Pamiętaj o tym, by schłodzić ją przed podaniem. Wtedy będzie smakować najlepiej.
Szybka surówka z młodej kapusty. Jak ją zrobić?
Całość zajmie ci dosłownie 10 minut. Jest to ekspresowy przepis. Na samym początku przygotuj sobie potrzebne składniki, czyli:
- pół główki młodej kapusty,
- marchewkę,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- pęczek koperku,
- łyżeczkę cukru,
- trzy łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (najlepszym wyborem będzie tłoczony na zimno),
- szczypta pieprzu i soli,
- łyżeczka soli.
Sposób wykonania
- Kapustę dokładnie umyj i usuń pierwsze liście. Warzywo możesz jeszcze raz opłukać.
- Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno posiekaj ostrym nożem.
- Wsyp odrobinę soli i na chwilę odstaw.
- W tym czasie obierz marchewkę i ją zetrzyj na tarce. Koperek opłucz i posiekaj.
- Oliwę (lub olej) wymieszaj z sokiem z cytryny, łyżeczką soli, cukrem i pieprzem. Wlej go do kapusty i dodaj marchewkę oraz koperek.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu. Włóż więc miskę do lodówki na godzinę. Warzywa wtedy idealnie zmiękną.
Jakie właściwości ma młoda kapusta?
Jesteś na diecie? Wprowadź to warzywo do jadłospisu, w szklance posiekanej kapusty znajdziemy 22 kcal. Do tego pełno w niej soli mineralnych i witamin, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.
Witamina C jest wspaniałym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami i poprawia odporność. Surówka z młodej kapusty to również źródło potasu, wapnia, fosforu i witaminy K. Zawiera także glutaminę, która przyspiesza gojenie się ran i ma właściwości przeciwzapalne.