PrzepisNie ma lepszego dodatku do obiadu. Surówka z młodej kapusty w 10 minut

Nie ma lepszego dodatku do obiadu. Surówka z młodej kapusty w 10 minut

Surówka z młodej kapusty (Adobe)
Surówka z młodej kapusty (Adobe)
24.06.2023 16:00, aktualizacja: 18.09.2023 09:48

Surówka z młodej kapusty to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele składników odżywczych i do tego jest smaczna. Połączenie świeżych warzyw z koperkiem i delikatnym sosem zawróci ci w głowie.

Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę do grilla, to będzie idealna propozycja. Któż nie lubi odświeżającej surówki z warzywami, która idealnie pasuje do smaku przepysznej karkówki lub boczku? Możesz też ją podać z klasycznym schabowym i ziemniakami. Pamiętaj o tym, by schłodzić ją przed podaniem. Wtedy będzie smakować najlepiej.

Szybka surówka z młodej kapusty. Jak ją zrobić?

Całość zajmie ci dosłownie 10 minut. Jest to ekspresowy przepis. Na samym początku przygotuj sobie potrzebne składniki, czyli:

  • pół główki młodej kapusty,
  • marchewkę,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczkę cukru,
  • trzy łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (najlepszym wyborem będzie tłoczony na zimno),
  • szczypta pieprzu i soli,
  • łyżeczka soli.
Surówka z młodej kapusty (ccnull.de)
Surówka z młodej kapusty (ccnull.de)

Sposób wykonania

  1. Kapustę dokładnie umyj i usuń pierwsze liście. Warzywo możesz jeszcze raz opłukać.
  2. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno posiekaj ostrym nożem.
  3. Wsyp odrobinę soli i na chwilę odstaw.
  4. W tym czasie obierz marchewkę i ją zetrzyj na tarce. Koperek opłucz i posiekaj.
  5. Oliwę (lub olej) wymieszaj z sokiem z cytryny, łyżeczką soli, cukrem i pieprzem. Wlej go do kapusty i dodaj marchewkę oraz koperek.
  6. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu. Włóż więc miskę do lodówki na godzinę. Warzywa wtedy idealnie zmiękną.

Jakie właściwości ma młoda kapusta?

Jesteś na diecie? Wprowadź to warzywo do jadłospisu, w szklance posiekanej kapusty znajdziemy 22 kcal. Do tego pełno w niej soli mineralnych i witamin, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.

Witamina C jest wspaniałym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami i poprawia odporność. Surówka z młodej kapusty to również źródło potasu, wapnia, fosforu i witaminy K. Zawiera także glutaminę, która przyspiesza gojenie się ran i ma właściwości przeciwzapalne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także