Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Zrobisz ją w 10 minut

Idealna surówka na lato, chrupiąca, aromatyczna, pełna ziół i soczystych jarzyn - taką właśnie przyrządzisz z kapusty pekińskiej. To niezwykle uniwersalne warzywo dostarcza wielu składników odżywczych, jest niskokaloryczne i świetnie odnajduje się w przeróżnych połączeniach. Zobaczcie przepis na błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej okraszoną nieziemskim sosem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań grillowych czy obiadu.

ObrazekPyszna i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Można ją jeść na surowo, poddawać obróbce termicznej czy kisić. Jest najmniej kalorycznym warzywem kapustnym z wszystkich i też jednym z najczęściej jadanych. Pochodzi z Chin i jest tam na tyle ceniona, że... doczekała się swojego pomnika (dokładniej w miejscowości Suzhou). Najczęściej przyrządzamy z niej surówki - aromatyczne, ziołowe i przyjemnie chrupiące. Zobaczcie naszą propozycję, idealną na lato.

Dlaczego warto jeść kapustę pekińską?

Kapusta pekińska jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, żelazo i potas. Zawiera też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Spożywanie błonnika pomaga utrzymać regularne wypróżnienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto, kapusta pekińska jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i beta-karoten, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Co więcej, zawiera fitonutrienty o właściwościach przeciwzapalnych, a także związki, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kapusta pekińska wspomaga układ immunologiczny, pomagając w produkcji białych krwinek i zwiększając odporność na infekcje. Warto dodać, że niektóre badania wskazują na przeciwnowotworowe właściwości kapusty pekińskiej. To za sprawą wcześniej wspomnianych fitonutrientów (indoli i sulforafanu), które pomagają w zwalczaniu komórek nowotworowych.

Obrazek
Kapusta pekińska - Pyszności; Foto Canva.com

Pyszna i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej

Taką surówkę z kapusty pekińskiej najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Poszatkowana i doprawiona solą oraz pieprzem wypuści soki, więc im dłużej będzie stała, tym więcej wody zbierze się na dnie naczynia z surówką. Można też soki odcisnąć wcześniej: tuż po pokrojeniu kapustę należy posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie można ją odcisnąć z nadmiaru wody. Jednakże wtedy kapusta straci swoją chrupkość.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka czosnku,
  • łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kukurydza z puszki.

Przygotowanie: 

  1. Posiekaj kapustę pekińską.
  2. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę bądź w drobne paski.
  3. Posiekaj zioła.
  4. Wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, czosnek, bazylię, sól i pieprz.
  5. Surówkę polej sosem i wymieszaj całość dokładnie.
  6. Taka surówka najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze