Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Zrobisz ją w 10 minut
Idealna surówka na lato, chrupiąca, aromatyczna, pełna ziół i soczystych jarzyn - taką właśnie przyrządzisz z kapusty pekińskiej. To niezwykle uniwersalne warzywo dostarcza wielu składników odżywczych, jest niskokaloryczne i świetnie odnajduje się w przeróżnych połączeniach. Zobaczcie przepis na błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej okraszoną nieziemskim sosem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań grillowych czy obiadu.
08.06.2023 | aktual.: 08.06.2023 11:08
Można ją jeść na surowo, poddawać obróbce termicznej czy kisić. Jest najmniej kalorycznym warzywem kapustnym z wszystkich i też jednym z najczęściej jadanych. Pochodzi z Chin i jest tam na tyle ceniona, że... doczekała się swojego pomnika (dokładniej w miejscowości Suzhou). Najczęściej przyrządzamy z niej surówki - aromatyczne, ziołowe i przyjemnie chrupiące. Zobaczcie naszą propozycję, idealną na lato.
Dlaczego warto jeść kapustę pekińską?
Kapusta pekińska jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, żelazo i potas. Zawiera też błonnik, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Spożywanie błonnika pomaga utrzymać regularne wypróżnienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto, kapusta pekińska jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i beta-karoten, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Co więcej, zawiera fitonutrienty o właściwościach przeciwzapalnych, a także związki, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kapusta pekińska wspomaga układ immunologiczny, pomagając w produkcji białych krwinek i zwiększając odporność na infekcje. Warto dodać, że niektóre badania wskazują na przeciwnowotworowe właściwości kapusty pekińskiej. To za sprawą wcześniej wspomnianych fitonutrientów (indoli i sulforafanu), które pomagają w zwalczaniu komórek nowotworowych.
Pyszna i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej
Taką surówkę z kapusty pekińskiej najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Poszatkowana i doprawiona solą oraz pieprzem wypuści soki, więc im dłużej będzie stała, tym więcej wody zbierze się na dnie naczynia z surówką. Można też soki odcisnąć wcześniej: tuż po pokrojeniu kapustę należy posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie można ją odcisnąć z nadmiaru wody. Jednakże wtedy kapusta straci swoją chrupkość.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 czerwone papryki,
- 3 ogórki gruntowe,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka czosnku,
- łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: kukurydza z puszki.
Przygotowanie:
- Posiekaj kapustę pekińską.
- Paprykę i ogórka pokrój w kostkę bądź w drobne paski.
- Posiekaj zioła.
- Wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, czosnek, bazylię, sól i pieprz.
- Surówkę polej sosem i wymieszaj całość dokładnie.
- Taka surówka najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu.