PrzepisSurówka nie będzie mdła. Połącz kapustę pekińską z dwoma dodatkami

Surówka nie będzie mdła. Połącz kapustę pekińską z dwoma dodatkami

Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne i smaczne warzywo. Możemy z niej wyczarować przepyszne sałatki i surówki, które będą uzupełnieniem obiadu i grillowanych mięs. Świetny przepis z wykorzystaniem tego warzywa dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Oto surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami i sosem musztardowym.

Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

07.05.2023 17:15

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami - przepis

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej,
  • 1 ogórek świeży,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej jest banalnie proste i szybkie. Kapustę płuczę i siekam drobno. Zielonego ogórka obieram (choć nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe również kroję w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.
  2. Do warzyw dodaję musztardę, jogurt i doprawiam pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Surówka gotowa, podaję, jako dodatek do grillowanego mięsa lub kotletów. Smacznego!

Co jeszcze można przygotować z popularnej pekinki?

Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie