Surówka nie będzie mdła. Połącz kapustę pekińską z dwoma dodatkami

Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne i smaczne warzywo. Możemy z niej wyczarować przepyszne sałatki i surówki, które będą uzupełnieniem obiadu i grillowanych mięs. Świetny przepis z wykorzystaniem tego warzywa dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Oto surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami i sosem musztardowym.

ObrazekPyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami - przepis

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej,
  • 1 ogórek świeży,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej jest banalnie proste i szybkie. Kapustę płuczę i siekam drobno. Zielonego ogórka obieram (choć nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe również kroję w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.
  2. Do warzyw dodaję musztardę, jogurt i doprawiam pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Surówka gotowa, podaję, jako dodatek do grillowanego mięsa lub kotletów. Smacznego!

Co jeszcze można przygotować z popularnej pekinki?

Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat