Surówka nie będzie mdła. Połącz kapustę pekińską z dwoma dodatkami
Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne i smaczne warzywo. Możemy z niej wyczarować przepyszne sałatki i surówki, które będą uzupełnieniem obiadu i grillowanych mięs. Świetny przepis z wykorzystaniem tego warzywa dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Oto surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami i sosem musztardowym.
07.05.2023 17:15
Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami - przepis
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej,
- 1 ogórek świeży,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej jest banalnie proste i szybkie. Kapustę płuczę i siekam drobno. Zielonego ogórka obieram (choć nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe również kroję w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.
- Do warzyw dodaję musztardę, jogurt i doprawiam pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam.
- Surówka gotowa, podaję, jako dodatek do grillowanego mięsa lub kotletów. Smacznego!
Co jeszcze można przygotować z popularnej pekinki?
Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.
Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią: