Niedzielny klasyk w lepszym wydaniu. Zobacz, jak zrobić kotlety schabowe inaczej

W każdym polskim domu, o ile jego mieszkańcy nie stosują diet bezmięsnych, co jakiś czas je się klasycznego schaboszczaka. Nad Wisłą uchodzi on za potrawę tradycyjną, związaną z niedzielnym, rodzinnym czasem spędzonym przy stole. Jednak nawet takie danie może się "przejeść". Jak tego uniknąć? Zrób kotlety schabowe inaczej. Zaznasz odmiany, jednocześnie nie odchodząc za daleko od tradycji.

ObrazekJak zrobić kotlety schabowe inaczej, fot. Adobe Stock

Historia kotletów schabowych jest naprawdę długa, jednak w Polsce pierwsza wzmianka o nich pojawiła się dopiero w 1860 roku, w książce "365 obiadów za 5 złotych" słynnej publicystki i autorki dzieł kulinarnych Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Podobne, panierowane kotlety były przyrządzane już siedem wieków wcześniej w Lombardii; stamtąd zawędrowały do Austrii i dopiero później do Polski. To brzmi, jak droga wystarczająco długa, by schabowe miały prawo już nieco się znudzić, prawda?

Obrazek
Tradycja kotletów schabowych sięga zamierzchłych czasów - Pyszności; foto: domena publiczna

Kotlety schabowe inaczej

To dlatego dzisiaj proponujemy ci kotlety schabowe inaczej. Ich forma jest niemal identyczna, jak w klasycznej wersji, ale użyte składniki zmieniają to i owo. Gwarantujemy, że kiedy już ich spróbujesz, zgodzisz się ze stwierdzeniem, że taka odmiana wychodzi tylko i wyłącznie na dobre. Oto prosty sposób na to, by pozostać w kulinarnym kanonie, a jednocześnie nieco w nim zamieszać.

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek musztardy
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Oto jak przygotować kotlety schabowe inaczej - Pyszności; foto: Adobe Stock

Plastry schabu rozbij, zaczynając od środka i przechodząc stopniowo na boki. Dopraw je pieprzem i bardzo niewielką ilością soli i delikatnie wklep przyprawy. Następnie z obu stron wysmaruj kotlety musztardą. Jajka wbij do miski, dodaj do nich kwaśną śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj, aż konsystencja stanie się jednolita.

Czas na przejście do klasyki gatunku. Kotlety panieruj najpierw w mieszance jajka i śmietany, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia. Odsącz z tłuszczu i gotowe. Smacznego!

Wypróbuj również przepis na pulpety z indyka. Smakują wybornie.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą