Niedzielny klasyk w lepszym wydaniu. Zobacz, jak zrobić kotlety schabowe inaczej
W każdym polskim domu, o ile jego mieszkańcy nie stosują diet bezmięsnych, co jakiś czas je się klasycznego schaboszczaka. Nad Wisłą uchodzi on za potrawę tradycyjną, związaną z niedzielnym, rodzinnym czasem spędzonym przy stole. Jednak nawet takie danie może się "przejeść". Jak tego uniknąć? Zrób kotlety schabowe inaczej. Zaznasz odmiany, jednocześnie nie odchodząc za daleko od tradycji.
06.05.2023 | aktual.: 07.05.2023 00:30
Historia kotletów schabowych jest naprawdę długa, jednak w Polsce pierwsza wzmianka o nich pojawiła się dopiero w 1860 roku, w książce "365 obiadów za 5 złotych" słynnej publicystki i autorki dzieł kulinarnych Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Podobne, panierowane kotlety były przyrządzane już siedem wieków wcześniej w Lombardii; stamtąd zawędrowały do Austrii i dopiero później do Polski. To brzmi, jak droga wystarczająco długa, by schabowe miały prawo już nieco się znudzić, prawda?
Kotlety schabowe inaczej
To dlatego dzisiaj proponujemy ci kotlety schabowe inaczej. Ich forma jest niemal identyczna, jak w klasycznej wersji, ale użyte składniki zmieniają to i owo. Gwarantujemy, że kiedy już ich spróbujesz, zgodzisz się ze stwierdzeniem, że taka odmiana wychodzi tylko i wyłącznie na dobre. Oto prosty sposób na to, by pozostać w kulinarnym kanonie, a jednocześnie nieco w nim zamieszać.
Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego
- 2 jajka
- 6 łyżek musztardy
- 1 łyżka śmietany 12 proc.
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbij, zaczynając od środka i przechodząc stopniowo na boki. Dopraw je pieprzem i bardzo niewielką ilością soli i delikatnie wklep przyprawy. Następnie z obu stron wysmaruj kotlety musztardą. Jajka wbij do miski, dodaj do nich kwaśną śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj, aż konsystencja stanie się jednolita.
Czas na przejście do klasyki gatunku. Kotlety panieruj najpierw w mieszance jajka i śmietany, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia. Odsącz z tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Wypróbuj również przepis na pulpety z indyka. Smakują wybornie.