Najważniejszy składnik surówki Colesław, ciągle o nim zapominamy

Pyszna, lekka i przepyszna surówka. Idealna jako dodatek obiadowy, ale wybornie smakuje także sama, mowa tu o surówce Colesław. Po pierwsze, jest bardzo smaczna, dlatego nie sposób jej odmówić. Po drugie, jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, pasuje do wielu dań, niestety wielu z nas zapomina o jednym, ważnym składnikiem. Co to takiego?

Obrazek
Paulina

Dodaj mleko do surówki!

Mowa tu o mleku, jego dodatek sprawi, że surówka będzie jeszcze bardziej kremowa i delikatna w smaku. Najczęściej dodaje się ją do wyrazistych potraw na przykład naggetsów czy burgerów z dodatkiem ostrych sosów. Ta surówka sprawi, że całość nam się idealnie połączy i smaki będą ze sobą współgrać. Oto nasze sprawdzone przepisy.

Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki na surówkę Colesław:

  • 8 filiżanek białej kapusty
  • 1/4 filiżanki drobno startej marchewki
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 10 łyżek mleka
  • 0,5 filiżanki gęstego majonezu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania sałatki Colesław:

Cały proces rozpocznij od poszatkowania kapusty przy pomocy małej obieraczki lub tarki i zetrzyj kapustę na dużych oczkach. Następnie zetrzyj marchewkę i połącz oba składniki w misce. Kolejnym składnikiem jest cebula, która należy posiekać w drobną kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z sosem. Sos to połączenie majonezu, mleka, cukru pudru, pieprzu, soli, soku z cytryny i octu winnego. Całość wymieszaj i dodaj do warzyw.

Obrazek

Możemy też Colesław z kilkoma innymi składnikami, nie zapominając o mleku. Bazą sosu zostaje majonez i musztarda - surówka jest mniej słodka, bo nie zawiera cukru pudru.

Surówka Colesław z musztardą

  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Sarepskiej
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą kapustę ścieramy na tarce lub drobno szatkujemy. Następnie umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa i dodajemy majonez połączony z mlekiem. Następnie dodajemy musztardę. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Surówka coleslaw jest gotowa, możesz podać ją do obiadu. Najlepiej smakuje schłodzona przez min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego!

Oprócz tych przepisów, mamy jeszcze jeden, który na pewno Ci posmakuje!

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła