Najważniejszy składnik surówki Colesław, ciągle o nim zapominamy
Pyszna, lekka i przepyszna surówka. Idealna jako dodatek obiadowy, ale wybornie smakuje także sama, mowa tu o surówce Colesław. Po pierwsze, jest bardzo smaczna, dlatego nie sposób jej odmówić. Po drugie, jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, pasuje do wielu dań, niestety wielu z nas zapomina o jednym, ważnym składnikiem. Co to takiego?
13.07.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:28
Dodaj mleko do surówki!
Mowa tu o mleku, jego dodatek sprawi, że surówka będzie jeszcze bardziej kremowa i delikatna w smaku. Najczęściej dodaje się ją do wyrazistych potraw na przykład naggetsów czy burgerów z dodatkiem ostrych sosów. Ta surówka sprawi, że całość nam się idealnie połączy i smaki będą ze sobą współgrać. Oto nasze sprawdzone przepisy.
Składniki na surówkę Colesław:
- 8 filiżanek białej kapusty
- 1/4 filiżanki drobno startej marchewki
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 10 łyżek mleka
- 0,5 filiżanki gęstego majonezu
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3 duże łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania sałatki Colesław:
Cały proces rozpocznij od poszatkowania kapusty przy pomocy małej obieraczki lub tarki i zetrzyj kapustę na dużych oczkach. Następnie zetrzyj marchewkę i połącz oba składniki w misce. Kolejnym składnikiem jest cebula, która należy posiekać w drobną kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z sosem. Sos to połączenie majonezu, mleka, cukru pudru, pieprzu, soli, soku z cytryny i octu winnego. Całość wymieszaj i dodaj do warzyw.
Możemy też Colesław z kilkoma innymi składnikami, nie zapominając o mleku. Bazą sosu zostaje majonez i musztarda - surówka jest mniej słodka, bo nie zawiera cukru pudru.
Surówka Colesław z musztardą
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 duża marchew
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej
- 2-3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Umytą kapustę ścieramy na tarce lub drobno szatkujemy. Następnie umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa i dodajemy majonez połączony z mlekiem. Następnie dodajemy musztardę. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Surówka coleslaw jest gotowa, możesz podać ją do obiadu. Najlepiej smakuje schłodzona przez min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego!
Oprócz tych przepisów, mamy jeszcze jeden, który na pewno Ci posmakuje!