Ani śmietana, ani majonez. Do szybkiej surówki z pora lepiej dodać coś innego

Por to niezwykle pyszne warzywo. Ma nieco ostry smak, więc doskonale sprawdza się w połączeniach z warzywami bądź owocami, które są delikatnie słodkie bądź łagodne. Surówki do obiadu są więc obłędnie pyszne. Jednak nie warto dodawać do nich ani śmietany, ani majonezu. Ten jeden produkt całkowicie odmieni jej smak.

Por. Fot. PexelsPor. Fot. Pexels

Każdy z nas choć raz jadł surówkę z pora i jabłka. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs i sosów. Zachwyca smakiem, ale i chrupkością. Najczęściej przygotowujemy ją z dodatkiem śmietany bądź majonezu, jednak zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tych produktach. Co dodać do surówki z porem, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.

Surówka z pora - przepis. Obłędnie pyszna propozycja dla całej rodziny

Do surówki z porem i jabłkiem warto dodać jogurt naturalny. Jest znacznie lżejszy, niż śmietana czy majonez. Idealnie sprawdzi się więc jako dodatek do letniego obiadu bądź dań z grilla.

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 zielone jabłka,
  • pół pęczka szczypioru,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier.
Por. Fot. Pexels
Por. Fot. Pexels

Przepis na surówkę z pora. Sposób przygotowania krok po kroku

Surówka z pora najlepiej będzie smakować, jeśli przygotujemy ją chwilę przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Posypujemy cukrem i solą oraz pieprzem, a następnie odstawiamy na około kwadrans.
  2. Myjemy jabłko, a następnie kroimy w drobne paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach.
  3. Siekamy szczypiorek i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Dodajemy jogurt naturalny oraz łyżkę soku z cytryny. Smacznego!

Czy por jest zdrowy? Warto włączyć go do codziennej diety

Por to bardzo zdrowe warzywo, które warto przemycać do swojej diety w różnorodnych formach. Jest niskokaloryczny, więc świetnie sprawdzi się u osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ma również niski indeks glikemiczny, a także jest bogaty w błonnik i poprawia stan mikroflory jelit. Zawiera niewiele tłuszczu i niewielką ilość białka. Ma też działanie moczopędne i oczyszczające, ale jest też przyczyną wzdęć.

Por. Fot. Pexels
Por. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę