Zamiast po niej deptać, zerwij i usmaż. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze leczy

Większość z nas uważa na tę roślinę, by zapobiec poparzeniu, a następnie przykremu swędzeniu. Ma jednak wiele pozytywnych właściwości i nie powinniśmy jej unikać. Zawiera wiele witamin i minerałów, a sposobów na jej przygotowanie jest ogrom. Ten jednak z pewnością zaskoczy każdego. 

Pokrzywa  Fot. AdobeStockPokrzywa Fot. AdobeStock
SKOMENTUJ

To najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. Ma delikatne, jasnozielone liście, które są przepełnione witaminami. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularny jest jednak napar z liści pokrzywy. Niewiele osób słyszało o tym, że można ją nawet usmażyć. To mało popularny, ale jakże ciekawy sposób. Musicie go wypróbować jeszcze tego lata.

Pokrzywa w cieście naleśnikowym - przepis. Nie obawiaj się pieczenia w przełyku

Składniki:

  • młode liście pokrzywy,
  • olej,
  • cytryna,
  • zimna woda,
  • 1 jajko,
  • 90 g mąki,
  • 3 kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajko w misce, a następnie dodaj zimną wodę i wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Do powstałego ciasta dodaj kostki lodu.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż na niej zanurzone w cieście liście pokrzywy.
  5. Gdy osiągną złoty kolor z obu stron, połóż je na ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Posyp solą i skrop sokiem z cytryny dla smaku. Świetnie sprawdzą się też z sosem jogurtowym czy tzatziki.
Pokrzywa  Fot. Pexels
Pokrzywa Fot. Pexels

Czy pokrzywa jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

Pokrzywa to wyjątkowa roślina. Zdecydowanie nie powinniśmy jej unikać. Jest nie tylko bogatym źródłem witamin i minerałów, ale też jest niezwykle pomocna w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego. Ma również wiele innych zastosowań. Działa m.in. na zmniejszenie objawów alergii, obniża poziomu cholesterolu, łagodzi ból, hamuje wypadanie włosów, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na proces leczenia ran oraz jest stosowana jako środek przeciwzapalny w chorobach reumatycznych.

Pokrzywa doskonale radzi sobie również z usuwaniem toksyn z organizmu. Warto więc co jakiś czas wypić napar z liści pokrzywy. Wystarczy, że podczas spaceru zerwiemy kilka listków i zalejemy je wrzątkiem. Jeśli chcemy wzbogacić smak, możemy użyć na przykład miodu bądź cytryny.

Pokrzywa  Fot. Pexels
Pokrzywa Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył