Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy

Ostatnio podpatrzyłam pewien sprytny trik na smażenie frytek. Chociaż byłam nastawiona sceptycznie do tego pomysłu, okazało się, że działa. Frytki wychodzą bardziej chrupiące, ale jest jeden minus.

Przygotowanie chrupiących frytek w domu jest niemałym wyzwaniemPrzygotowanie chrupiących frytek w domu jest niemałym wyzwaniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowe frytki często wychodzą za bardzo wilgotne albo tłuste, co może wynikać z kilku różnych przyczyn. Jednak najważniejsza jest związana z ilością wody w ziemniakach. Odmiany są różne – mniej lub bardziej mączyste, ale szczęściu można dopomóc, dosypując do rozgrzanego oleju składnik, który na pewno masz w szafce kuchennej.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Trik na chrupiące domowe frytki

Przede wszystkim do przygotowania frytek wybierz ziemniaki typu C, które zawierają większą ilość skrobi. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego. Jeśli takiego nie posiadasz, wrzuć na rozgrzany tłuszcz kropelkę wody. Jeśli zacznie pryskać, to znak, że olej jest już odpowiednio rozgrzany. Wtedy skręć moc palnika na średnią, aby ustabilizować temperaturę.

Tuż przed wrzuceniem frytek, do rozgrzanego oleju wsyp łyżeczkę mąki pszennej. Jej drobinki delikatnie oblepią powierzchnię pokrojonych ziemniaków, tworząc chrupiącą skorupkę i zapobając nasiąkaniu tłuszczem. Frytki smaż partiami w niewielkich ilościach – nie powinny nachodzić na siebie, bo wtedy mogą się posklejać.

Minusem może być to, że olej z dodatkiem mąki szybciej robi się mętny, więc nie usmażysz na nim dużej ilości frytek. Uważaj też, aby nie wsypać mąki za szybko. Jeśli tłuszcz nie będzie odpowiednio rozgrzany, mąka opadnie na dno i może się przypalić.

Pomysły na podanie frytek

Frytki możesz już przed smażeniem obtoczyć w mielonej papryce albo grzybowym proszku, który sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Po usmażeniu posyp je parmezanem i polej oliwą truflową. Ciekawymi dodatkami są też ser feta, miód i szczypiorek. Dzięki nim zwykłe domowe frytki zamieniają się w wytworną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze