Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Ostatnio podpatrzyłam pewien sprytny trik na smażenie frytek. Chociaż byłam nastawiona sceptycznie do tego pomysłu, okazało się, że działa. Frytki wychodzą bardziej chrupiące, ale jest jeden minus.
Domowe frytki często wychodzą za bardzo wilgotne albo tłuste, co może wynikać z kilku różnych przyczyn. Jednak najważniejsza jest związana z ilością wody w ziemniakach. Odmiany są różne – mniej lub bardziej mączyste, ale szczęściu można dopomóc, dosypując do rozgrzanego oleju składnik, który na pewno masz w szafce kuchennej.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Trik na chrupiące domowe frytki
Przede wszystkim do przygotowania frytek wybierz ziemniaki typu C, które zawierają większą ilość skrobi. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego. Jeśli takiego nie posiadasz, wrzuć na rozgrzany tłuszcz kropelkę wody. Jeśli zacznie pryskać, to znak, że olej jest już odpowiednio rozgrzany. Wtedy skręć moc palnika na średnią, aby ustabilizować temperaturę.
Tuż przed wrzuceniem frytek, do rozgrzanego oleju wsyp łyżeczkę mąki pszennej. Jej drobinki delikatnie oblepią powierzchnię pokrojonych ziemniaków, tworząc chrupiącą skorupkę i zapobając nasiąkaniu tłuszczem. Frytki smaż partiami w niewielkich ilościach – nie powinny nachodzić na siebie, bo wtedy mogą się posklejać.
Minusem może być to, że olej z dodatkiem mąki szybciej robi się mętny, więc nie usmażysz na nim dużej ilości frytek. Uważaj też, aby nie wsypać mąki za szybko. Jeśli tłuszcz nie będzie odpowiednio rozgrzany, mąka opadnie na dno i może się przypalić.
Pomysły na podanie frytek
Frytki możesz już przed smażeniem obtoczyć w mielonej papryce albo grzybowym proszku, który sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Po usmażeniu posyp je parmezanem i polej oliwą truflową. Ciekawymi dodatkami są też ser feta, miód i szczypiorek. Dzięki nim zwykłe domowe frytki zamieniają się w wytworną przekąskę.