Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy

Ostatnio podpatrzyłam pewien sprytny trik na smażenie frytek. Chociaż byłam nastawiona sceptycznie do tego pomysłu, okazało się, że działa. Frytki wychodzą bardziej chrupiące, ale jest jeden minus.

Przygotowanie chrupiących frytek w domu jest niemałym wyzwaniemPrzygotowanie chrupiących frytek w domu jest niemałym wyzwaniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowe frytki często wychodzą za bardzo wilgotne albo tłuste, co może wynikać z kilku różnych przyczyn. Jednak najważniejsza jest związana z ilością wody w ziemniakach. Odmiany są różne – mniej lub bardziej mączyste, ale szczęściu można dopomóc, dosypując do rozgrzanego oleju składnik, który na pewno masz w szafce kuchennej.

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Trik na chrupiące domowe frytki

Przede wszystkim do przygotowania frytek wybierz ziemniaki typu C, które zawierają większą ilość skrobi. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego. Jeśli takiego nie posiadasz, wrzuć na rozgrzany tłuszcz kropelkę wody. Jeśli zacznie pryskać, to znak, że olej jest już odpowiednio rozgrzany. Wtedy skręć moc palnika na średnią, aby ustabilizować temperaturę.

Tuż przed wrzuceniem frytek, do rozgrzanego oleju wsyp łyżeczkę mąki pszennej. Jej drobinki delikatnie oblepią powierzchnię pokrojonych ziemniaków, tworząc chrupiącą skorupkę i zapobając nasiąkaniu tłuszczem. Frytki smaż partiami w niewielkich ilościach – nie powinny nachodzić na siebie, bo wtedy mogą się posklejać.

Minusem może być to, że olej z dodatkiem mąki szybciej robi się mętny, więc nie usmażysz na nim dużej ilości frytek. Uważaj też, aby nie wsypać mąki za szybko. Jeśli tłuszcz nie będzie odpowiednio rozgrzany, mąka opadnie na dno i może się przypalić.

Pomysły na podanie frytek

Frytki możesz już przed smażeniem obtoczyć w mielonej papryce albo grzybowym proszku, który sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Po usmażeniu posyp je parmezanem i polej oliwą truflową. Ciekawymi dodatkami są też ser feta, miód i szczypiorek. Dzięki nim zwykłe domowe frytki zamieniają się w wytworną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa