Frytki polewam miodem i dorzucam słony ser. Na zwykłe ziemniaczki nawet nie patrzę

Frytki to jedna z form ziemniaków, która podbiła serca na całym świecie. W tej podkręconej wersji pozwoli zakochać się w nich na nowo.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby frytek. Pokrojone w słupki ziemniaki to danie, które dostać można na całym świecie. Zajadają się dorośli, uwielbiają je dzieci. Najczęściej po upieczeniu lub smażeniu po prostu posypuje się je solą. Jeśli jednak dorzucisz do nich miód i ser feta, będą nie tylko tłem na talerzu.

Jakie ziemniaki na frytki?

Aby przygotować idealne frytki, wybierz odpowiedni gatunek ziemniaków. Ziemniaki typu B, czyli uniwersalne, są bardzo dobrym wyborem. Mają zrównoważoną zawartość skrobii, dzięki czemu frytki wychodzą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Do popularnych odmian należą Irys, Irga, Sante i Bellarosa.

Jeśli wolisz frytki o bardziej puszystym wnętrzu, warto postawić na ziemniaki typu C, czyli mączyste. Charakteryzują się one wysoką zawartością skrobi, co sprawia, że po usmażeniu uzyskują złocistą i chrupiącą skórkę.

Frytki z miodem i serem feta

Ser feta i miód to połączenie, które od razu przywodzi na myśl grecką kuchnię. To duet, który idealnie balansuje między słonym a słodkim smakiem. Nie potrzeba wiele, by wyczarować zachwycające smakiem danie.

Te frytki to po prosu poezja. Każda sztuka jest idealnie upieczona, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Delikatne kawałki fety rozpływają się w ustach, a słodki miód podkreśla ich intensywny smak. Szczypiorek dodaje ostrości i świeżości. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • miód do smaku,
  • szczypiorek,
  • pół sera feta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w słupki i rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika © Pyszności

Krok 2. Upieczone frytki posyp pokruszonym serem feta i wstaw na dodatkowe 5 minut do piekarnika.

Frytki z serem
Frytki z serem © Pyszności

Krok 3. Wyjmij frytki i przełóż do miski. Posyp solą - nie przesadzaj z ilością, bo sam ser jest słony. Na koniec polej miodem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Pieczone frytki z miodem i fetą
Pieczone frytki z miodem i fetą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia