Frytki polewam miodem i dorzucam słony ser. Na zwykłe ziemniaczki nawet nie patrzę

Frytki to jedna z form ziemniaków, która podbiła serca na całym świecie. W tej podkręconej wersji pozwoli zakochać się w nich na nowo.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby frytek. Pokrojone w słupki ziemniaki to danie, które dostać można na całym świecie. Zajadają się dorośli, uwielbiają je dzieci. Najczęściej po upieczeniu lub smażeniu po prostu posypuje się je solą. Jeśli jednak dorzucisz do nich miód i ser feta, będą nie tylko tłem na talerzu.

Jakie ziemniaki na frytki?

Aby przygotować idealne frytki, wybierz odpowiedni gatunek ziemniaków. Ziemniaki typu B, czyli uniwersalne, są bardzo dobrym wyborem. Mają zrównoważoną zawartość skrobii, dzięki czemu frytki wychodzą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Do popularnych odmian należą Irys, Irga, Sante i Bellarosa.

Jeśli wolisz frytki o bardziej puszystym wnętrzu, warto postawić na ziemniaki typu C, czyli mączyste. Charakteryzują się one wysoką zawartością skrobi, co sprawia, że po usmażeniu uzyskują złocistą i chrupiącą skórkę.

Frytki z miodem i serem feta

Ser feta i miód to połączenie, które od razu przywodzi na myśl grecką kuchnię. To duet, który idealnie balansuje między słonym a słodkim smakiem. Nie potrzeba wiele, by wyczarować zachwycające smakiem danie.

Te frytki to po prosu poezja. Każda sztuka jest idealnie upieczona, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Delikatne kawałki fety rozpływają się w ustach, a słodki miód podkreśla ich intensywny smak. Szczypiorek dodaje ostrości i świeżości. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • miód do smaku,
  • szczypiorek,
  • pół sera feta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w słupki i rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika © Pyszności

Krok 2. Upieczone frytki posyp pokruszonym serem feta i wstaw na dodatkowe 5 minut do piekarnika.

Frytki z serem
Frytki z serem © Pyszności

Krok 3. Wyjmij frytki i przełóż do miski. Posyp solą - nie przesadzaj z ilością, bo sam ser jest słony. Na koniec polej miodem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Pieczone frytki z miodem i fetą
Pieczone frytki z miodem i fetą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał