Frytki polewam miodem i dorzucam słony ser. Na zwykłe ziemniaczki nawet nie patrzę

Frytki to jedna z form ziemniaków, która podbiła serca na całym świecie. W tej podkręconej wersji pozwoli zakochać się w nich na nowo.

SKOMENTUJ

Nie znam osoby, która nie lubiłaby frytek. Pokrojone w słupki ziemniaki to danie, które dostać można na całym świecie. Zajadają się dorośli, uwielbiają je dzieci. Najczęściej po upieczeniu lub smażeniu po prostu posypuje się je solą. Jeśli jednak dorzucisz do nich miód i ser feta, będą nie tylko tłem na talerzu.

Jakie ziemniaki na frytki?

Aby przygotować idealne frytki, wybierz odpowiedni gatunek ziemniaków. Ziemniaki typu B, czyli uniwersalne, są bardzo dobrym wyborem. Mają zrównoważoną zawartość skrobii, dzięki czemu frytki wychodzą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Do popularnych odmian należą Irys, Irga, Sante i Bellarosa.

Jeśli wolisz frytki o bardziej puszystym wnętrzu, warto postawić na ziemniaki typu C, czyli mączyste. Charakteryzują się one wysoką zawartością skrobi, co sprawia, że po usmażeniu uzyskują złocistą i chrupiącą skórkę.

Frytki z miodem i serem feta

Ser feta i miód to połączenie, które od razu przywodzi na myśl grecką kuchnię. To duet, który idealnie balansuje między słonym a słodkim smakiem. Nie potrzeba wiele, by wyczarować zachwycające smakiem danie.

Te frytki to po prosu poezja. Każda sztuka jest idealnie upieczona, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Delikatne kawałki fety rozpływają się w ustach, a słodki miód podkreśla ich intensywny smak. Szczypiorek dodaje ostrości i świeżości. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do pieczonych i grillowanych mięs.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • miód do smaku,
  • szczypiorek,
  • pół sera feta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój je w słupki i rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika © Pyszności

Krok 2. Upieczone frytki posyp pokruszonym serem feta i wstaw na dodatkowe 5 minut do piekarnika.

Frytki z serem
Frytki z serem © Pyszności

Krok 3. Wyjmij frytki i przełóż do miski. Posyp solą - nie przesadzaj z ilością, bo sam ser jest słony. Na koniec polej miodem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Pieczone frytki z miodem i fetą
Pieczone frytki z miodem i fetą © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie