Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych

W internetowym głosowaniu zorganizowanym przez Make Life Harder szarlotka zdeklasowała konkurencję. To ciasto zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego z wypieków.

Szarlotka to jedno z najlepszych polskich ciastSzarlotka to jedno z najlepszych polskich ciast
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Mówi się, że jeśli Francuzi mają swoje creme brulee, a Amerykanie swój nowojorski sernik, to Polska ma szarlotkę. To ciasto jest tak ważne dla naszej kultury i tradycji kulinarnej, że okrzyknięto ją mianem "Skłodowskiej wśród ciast". Jest ponadczasowe, eleganckie, a jednocześnie odpowiednie na każdą okazję. Klasyczna, babcina szarlotka, z jej kruchym spodem, aromatycznym jabłkowym nadzieniem i idealnie chrupiącą kruszonką, to deser, który nie ma sobie równych.

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Przepis na szarlotkę

Tak jak Skłodowska jest naszą narodową dumą, tak i to ciasto śmiało może reprezentować świat polskich wypieków. Przepis jest prosty, ale to właśnie dbałość o detale decyduje o jej wyjątkowości. Najlepsze do szarlotki są jabłka o wyrazistej kwasowości, takie jak Szara Reneta czy Antonówka. Muszą zostać odpowiednio upieczone lub uprażone, aby zmiękły, ale nie zamieniły się w wodnistą breję. Dodatek cynamonu i soku z cytryny do nadzienia intensyfikuje smak i zapobiega utracie koloru.

Nie ma weekendu bez szarlotki z kratką
Nie ma weekendu bez szarlotki z kratką © Adobe Stock | PHOTOHUNTER

Szarlotka jest czymś więcej niż tylko ciastem z jabłkami. To idealne połączenie prostoty, ciekawych struktur i smaku. Maślany, kruchy spód, nadzienie z polskich jabłek i chrupiąca kruszonka skuszą każdego.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta, Antonówka),
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka kaszy manny.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i szybko posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. Dodaj żółtka i całe jajko. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (jedna nieco większa na spód i druga na kruszonkę/wierzch).
  3. Owiń obie folią i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  5. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny.
  6. Praż na małym ogniu, mieszając, aż jabłka zmiękną i odparuje nadmiar wody przez około 15 minut.
  7. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  8. Formę o wymiarach ok. 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na dno formy lub rozwałkuj i wylep spód oraz niewielkie brzegi.
  9. Posyp ciasto kaszą manną - wchłonie wilgoć z jabłek.
  10. Na spód wyłóż wystudzone jabłka i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj drugą, zamrożoną część ciasta, tworząc grubą kruszonkę.
  11. Piec szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty.

Szarlotka smakuje najlepiej podana na ciepło, z odrobiną cukru pudru lub gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇