Ania Starmach uczy Polaków jak zrobić idealny sernik nowojorski. Sekretem jest niezwykła technika pieczenia
Sernik nowojorski Ani Starmach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Deser jest wyjątkowo kremowy i smaczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie pysznej kawy. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, koniecznie spróbuj tego fantastycznego deseru. Poniżej zdradzamy jak go wykonać.
30.08.2022 13:02
Wyjątkowo kremowy deser
Sernik Ani Starmach to wspaniały deser z lekką nutą cytrynową. Odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jego spód wykonany jest z maślanych ciasteczek, które wspaniale wzbogacają smak i aromat deseru. Jeśli jesteś fanem serników - ten na pewno ciebie zachwyci. Poniżej podajemy przepis na fantastyczny sernik nowojorski według Ani Starmach.
Sernik nowojorski według Ani Starmach
Sernik Ani Starmach jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. W związku z tym nie musisz być doświadczonym kucharzem, by z powodzeniem przygotować ten deser. Poniżej podajemy krok po kroku jak wykonać sernik.
Składniki:
Spód:
- 200 g kruchych herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera 2 lub 3- krotnie mielonego
- 300 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
Polewa:
- 180 g kwaśnej śmietany
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. W związku z tym wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przygotuj spód. Ciastka rozdrobnij w malakserze. W kolejnym kroku roztop masło i połącz je z pokruszonymi ciastkami. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na dno tortownicy.
- Wyrównaj dno z ciasteczek i wstaw tortownicę do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. W związku z tym wszystkie składniki na masę umieść w misce i połącz je ze sobą. Pamiętaj, aby nie mieszać masy za długo.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i przelej do niej gotową masę serową. Całość piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez około 70 minut.
- Przygotuj polewę - wymieszaj śmietanę, cukier i sok z cytryny. Śmietanową polewę rozprowadź na wierzchu ostudzonego sernika. Przed podaniem, deser należy schłodzić - najlepiej odstaw go na kilka godzin do lodówki. Sernik Ani Starmach wspaniale smakuje w towarzystwie kawy.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser bez pieczenia ferrero rocher krok po kroku.