Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Naleśniki to pozornie najprostsza potrawa na świecie, od której dzieciaki uczą się gotować. Jednak przygotowanie takich idealnie delikatnych placuszków, których smak chodzi za nami przez cały dzień, jest nie lada sztuką. W osiągnięciu ideału pomaga jeden składnik.
Niby przepis na naleśniki jest jeden, ale w praktyce okazuje się, że w każdym domu przygotowywane są inaczej. Składniki z podstawowym przepisie to mąką, jajka i mleko lub woda. Jednak znacznie lepiej wychodzą, gdy wymieszaj wodę gazowaną z kefirem. Wychodzą tak delikatne, że można je jeść bez dodatków, a jednocześnie nie rozpadają się podczas smażenia.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak kefir wpływa na strukturę ciasta na naleśniki?
Kefir jest produktem fermentowanym, który zawiera naturalne kultury bakterii, a one w bardzo istotny sposób wpływają na strukturę ciasta. Kwas mlekowy powoduje rozluźnienie glutenu w mące, co sprawia, że naleśniki wychodzą delikatniejsze, a ich konsystencja jest bardziej aksamitna. Z tego również powodu łatwiej jest obrócić je na patelni na drugą stronę.
Naleśniki z kefirem mają specyficzny, lekko kwaskowy posmak, który doskonale się komponuje z twarogiem i domowymi konfiturami. Ten rodzaj nabiał wpływa również elastyczność, dzięki czemu naleśniki nie rozpadają się i nie rwą na patelni. Wychodzą lżejsze i delikatniejsze niż na mleku czy wodzie.
Przepis na delikatne naleśniki na kefirze
Ciasto na naleśniki powinno być bardzo gładkie i jednorodne – nie może mieć żadnych grudek i powinno przelewać się przez łyżkę.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki kefiru,
- pół szklanki wody gazowanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem.
- Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię, nasmaruj tłuszczem i usmaż naleśniki na złoty kolor.