Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie

Naleśniki to pozornie najprostsza potrawa na świecie, od której dzieciaki uczą się gotować. Jednak przygotowanie takich idealnie delikatnych placuszków, których smak chodzi za nami przez cały dzień, jest nie lada sztuką. W osiągnięciu ideału pomaga jeden składnik.

Kto nie marzy o delikatnych naleśnikach z domową konfiturą?Kto nie marzy o delikatnych naleśnikach z domową konfiturą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niby przepis na naleśniki jest jeden, ale w praktyce okazuje się, że w każdym domu przygotowywane są inaczej. Składniki z podstawowym przepisie to mąką, jajka i mleko lub woda. Jednak znacznie lepiej wychodzą, gdy wymieszaj wodę gazowaną z kefirem. Wychodzą tak delikatne, że można je jeść bez dodatków, a jednocześnie nie rozpadają się podczas smażenia.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak kefir wpływa na strukturę ciasta na naleśniki?

Kefir jest produktem fermentowanym, który zawiera naturalne kultury bakterii, a one w bardzo istotny sposób wpływają na strukturę ciasta. Kwas mlekowy powoduje rozluźnienie glutenu w mące, co sprawia, że naleśniki wychodzą delikatniejsze, a ich konsystencja jest bardziej aksamitna. Z tego również powodu łatwiej jest obrócić je na patelni na drugą stronę.

Naleśniki z kefirem mają specyficzny, lekko kwaskowy posmak, który doskonale się komponuje z twarogiem i domowymi konfiturami. Ten rodzaj nabiał wpływa również elastyczność, dzięki czemu naleśniki nie rozpadają się i nie rwą na patelni. Wychodzą lżejsze i delikatniejsze niż na mleku czy wodzie.

Przepis na delikatne naleśniki na kefirze

Ciasto na naleśniki powinno być bardzo gładkie i jednorodne – nie może mieć żadnych grudek i powinno przelewać się przez łyżkę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem.
  2. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię, nasmaruj tłuszczem i usmaż naleśniki na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Już nie musisz fasoli moczyć przez całą noc. Wystarczy prosty trik
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie