Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Kiedyś takie miękkie kluseczki pływały zarówno w rosole, jak i w zupie mlecznej. Dzisiaj rzadko są robione, bo po prostu wiele osób nie ma pojęcia, jak je przygotować. Jasiek Kuroń przypomina najprostszy przepis na świecie.
Kluski kładzione mogą być świetnym dodatkiem do słodkich i wytrawnych potraw, jednak w PRL-u często podawano je solo, tylko z podsmażoną na maśle słodką bułką tartą. Jan Kuroń proponuje zestawić je z ulubionym sosem lub posypać smażoną cebulką.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Kluski leniwe a kluski kładzione – jaka jest różnica?
Wiele osób stosuje te nazwy wymiennie, jednak różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami klusek jest istotna. Leniwe powstają z twarogu, jajek i mąki, a ich masa często jest dość zwarta, chociaż nieraz również bywają kładzione łyżką na wrzątek. Jednak częściej formowane są w wałki i krojone na szagę jak kopytka.
Z kolei kluski kładzione przygotowywane są z ciasta na bazie mąki, jajek i wody lub mleka, ale bez dodatku twarogu. Ciasto ma luźniejszą konsystencję i nakładane jest łyżką bezpośrednio do gotującej się wody. Dzięki temu kluski kładzione są bardziej puszyste i delikatne. Jan Kuroń w swoim przepisie zastępuje wodę kefirem.
Kluski kładzione z przepisu Jaśka Kuronia
Jan Kuroń zaleca, aby na kluski nabierać ok. 1/3 łyżki ciasta. Obok stawia szklankę z wodą i za każdym razem, przed nabraniem kolejnej porcji, przepłukuje łyżkę. Dzięki temu wszystko idzie sprawniej, a kluski wychodzą bardziej foremne.
Składniki:
- 1 jajko,
- pół szklanki kefiru,
- mąka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jajko rozkłóć trzepaczką i wymieszaj z kefirem.
- Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania gęstej konsystencji – masa nie może się przelewać.
- Kluski wrzucaj partiami na osolony wrzątek przy pomocy łyżki stołowej.
- Po wypłynięciu gotuj przez 2 minuty.
- Wyłów łyżką cedzakową na durszlak, pozostaw do odcieknięcia i przełóż na talerz.