Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników

Kiedyś takie miękkie kluseczki pływały zarówno w rosole, jak i w zupie mlecznej. Dzisiaj rzadko są robione, bo po prostu wiele osób nie ma pojęcia, jak je przygotować. Jasiek Kuroń przypomina najprostszy przepis na świecie.

Jan Kuroń robi najprostsze leniwe pod słońcemJan Kuroń robi najprostsze kluski pod słońcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kluski kładzione mogą być świetnym dodatkiem do słodkich i wytrawnych potraw, jednak w PRL-u często podawano je solo, tylko z podsmażoną na maśle słodką bułką tartą. Jan Kuroń proponuje zestawić je z ulubionym sosem lub posypać smażoną cebulką.

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Kluski leniwe a kluski kładzione – jaka jest różnica?

Wiele osób stosuje te nazwy wymiennie, jednak różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami klusek jest istotna. Leniwe powstają z twarogu, jajek i mąki, a ich masa często jest dość zwarta, chociaż nieraz również bywają kładzione łyżką na wrzątek. Jednak częściej formowane są w wałki i krojone na szagę jak kopytka.

Z kolei kluski kładzione przygotowywane są z ciasta na bazie mąki, jajek i wody lub mleka, ale bez dodatku twarogu. Ciasto ma luźniejszą konsystencję i nakładane jest łyżką bezpośrednio do gotującej się wody. Dzięki temu kluski kładzione są bardziej puszyste i delikatne. Jan Kuroń w swoim przepisie zastępuje wodę kefirem.

Kluski kładzione z przepisu Jaśka Kuronia

Jan Kuroń zaleca, aby na kluski nabierać ok. 1/3 łyżki ciasta. Obok stawia szklankę z wodą i za każdym razem, przed nabraniem kolejnej porcji, przepłukuje łyżkę. Dzięki temu wszystko idzie sprawniej, a kluski wychodzą bardziej foremne.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • pół szklanki kefiru,
  • mąka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajko rozkłóć trzepaczką i wymieszaj z kefirem.
  2. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania gęstej konsystencji – masa nie może się przelewać.
  3. Kluski wrzucaj partiami na osolony wrzątek przy pomocy łyżki stołowej.
  4. Po wypłynięciu gotuj przez 2 minuty.
  5. Wyłów łyżką cedzakową na durszlak, pozostaw do odcieknięcia i przełóż na talerz.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci