WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Prostsze niż pierogi, smaczniejsze niż makaron. Poznaj przepis na spaetzle

Spaetzle to tradycyjne kluseczki popularne w kuchni niemieckiej, szwajcarskiej i austriackiej. Podaje się je jako dodatek do mięs, gulaszu albo po prostu ze smażoną cebulką i masłem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyca każdego – miękkie w środku, lekko sprężyste, z delikatną nutą gałki muszkatołowej.

Spaetzle to niemiecka odmiana rodzimych kluseczek kładzionychSpaetzle to niemiecka odmiana rodzimych kluseczek kładzionych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć dziś spaetzle kojarzą się głównie z Niemcami i Szwajcarią, ich historia sięga setek lat wstecz. To tradycyjne danie wywodzi się z regionu Szwabii w południowych Niemczech. Nazwa "Spätzle" oznacza dosłownie "małe wróbelki" – podobno kształt kluseczek przypominał ptasie piórka albo… wróbelki właśnie. Dawniej ciasto na spaetzle formowano ręcznie – cienkim nożem zeskrobywano je z deski prosto do wrzątku. Dziś w wielu domach używa się specjalnych sitek, ale wciąż istnieją rodziny, które wiernie trzymają się starej metody.


Spaetzle były zawsze potrawą prostą i tanią – zrobioną z mąki, jajek i mleka. Dzięki temu szybko stały się podstawą kuchni chłopskiej, a potem trafiły także na stoły w miastach. Obecnie uznaje się je wręcz za narodowe danie Szwabii i jeden z kulinarnych symboli południowych Niemiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron alfredo

Przepis na spaetzle

To danie proste, szybkie i niezwykle uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienny dodatek do obiadu, jak i efektowne danie główne w wersji serowej, znanej jako Käse-Spätzle.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 2 duże jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • odrobina masła do omasty.

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączę mąkę z solą i gałką muszkatołową. Dodaję jajka i mleko, a następnie energicznie mieszam, aż powstanie gęste, lekko lejące ciasto (powinno być bardziej zwarte niż naleśnikowe).
  2. W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. Ciasto przecieram przez specjalne sitko do spaetzli (można też użyć tarki o dużych oczkach albo łyżki, z której zrzucam małe porcje ciasta prosto do wrzątku).
  3. Kluseczki gotuję 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam i od razu podsmażam na patelni z odrobiną masła – wtedy zyskują złocisty kolor i wyjątkowy smak.

Jak podawać spaetzle?

Spaetzle są niezwykle uniwersalne – możesz je podać na wiele sposobów, zarówno jako dodatek, jak i pełne danie.

  • Klasycznie – polane roztopionym masłem i posypane świeżą natką pietruszki. Prosto, ale wyjątkowo smacznie.
  • Z podsmażoną cebulką – to jedna z najpopularniejszych wersji. Złocista cebulka nadaje kluseczkom słodyczy i aromatu.
  • Käse-Spätzle – czyli wariant serowy. Spaetzle zapieka się z tartym serem (najczęściej emmentalerem) i podsmażoną cebulką – coś w rodzaju niemieckiej wersji mac&cheese.
  • Do gulaszu – kluseczki świetnie chłoną sos, dlatego są idealnym dodatkiem do mięs duszonych w aromatycznych przyprawach.
  • Ze szpinakiem lub warzywami – wystarczy podsmażyć je na patelni z czosnkiem, szpinakiem i odrobiną oliwy, by stworzyć lekkie danie obiadowe.
  • Na słodko – choć rzadziej, można je podać również w wersji deserowej – np. posypane cukrem pudrem i podane z owocami.

Dzięki tej wszechstronności spaetzle nigdy się nie nudzą – raz są skromnym dodatkiem, a innym razem stają się daniem głównym, które zachwyci całą rodzinę.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce