Wrzuciła do słoika zbrylony cukier i kawałek chleba. Nie uwierzysz, co się stało po 24 godzinach

Zbrylony cukier w cukierniczce lub pojemniku w kuchni to częsty problem. Jest jeden prosty sposób, który zażegna go raz na zawsze.

Zbrylony cukier- Pyszności, źródło Tik Tok itschefalisonZbrylony cukier- Pyszności, źródło Tik Tok itschefalison
Ewa

Chociaż zbrylone kryształki cukru jak najbardziej nadają się do użycia, to często psuje to walor wizualny (w cukiernicze) i utrudnia nabranie odpowiedniej porcji. Niepraktyczne grudki to zmora każdej gospodyni. Na szczęście rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste i nie trzeba szukać daleko. Wystarczy zajrzeć do chlebaka.

Dlaczego cukier się zbryla?

Odpowiedź jest naprawdę prosta: jest on higroskopijny. Oznacza to, że pochłania jak gąbka cząsteczki wody z otoczenia, zamieniając się tym samym w bryłę. Wystarczy, że przechowujemy go w pobliżu kuchenki, gdzie unosząca się para wodna "wciągana" jest do cukru. Najprostszym sposobem uniknięcia zbrylania jest przechowywanie słodkich kryształów w suchym, zaciemnionym miejscu. Warto sięgnąć też po szczelne opakowania, jak strunowe woreczki, które zapobiegną dostawaniu się wody.

Cukier biały w kostkach. Fot. Pixabay
Cukier biały w kostkach. Fot. Pixabay

Sięgnij po kawałek chleba

Alternatywą, która ułatwi przechowywanie cukru, jest włożenie do słoika kawałka pieczywa. Trikiem tym podzieliła się Alison Mountford, tworząca filmiki dotyczące gotowania i przydatnych trików na Tik Toku. Kobieta do dużego słoika przełożyła mocno zbrylony brązowy cukier i dorzuciła skórki chleba. Słoik zamknęła i odstawiła na 24 godziny. Po tym czasie otworzyła słoik i wyjęła stwardniały chleb. Znajdujący się w środku cukier stał się ponownie sypki, a po bryle nie było już śladu. Chleb skutecznie wchłonął nadmiar wody i sprawił, że słodzidło wróciło do swojej właściwej formy.

Zamiast chleba sprawdzi się również kilka plasterków jabłka lub kawałek skórki z cytryny. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że mogą dodatkowo zaromatyzować cukier (w szczególności cytryna), co nie każdemu przypadnie do gustu.

Jak uratować cukier puder?

Równie kapryśny jest również cukier puder. Posypywanie bryłkami ciast i deserów zdecydowanie nie należy do łatwych i przyjemnych zadań. Najszybszą metodą jest przesypanie go do woreczka strunowego, szczelne zamknięcie i przejechanie po nim wałkiem do ciasta, który rozbije grudki. Przechowuj go w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej