Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na tę sałatkę ziemniaczaną. Mogę ją jeść na okrągło

Uwielbiam jeść ziemniaki w najróżniejszej formie. Kiedy więc znajoma zaproponowała mi przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną, nie mogłem nie skorzystać z okazji. Dzisiaj przekazuję tę recepturę dalej, byś i ty mógł wcielić ją w życie. A warto!

Sałatka ziemniaczana z Niemiec. Przepyszna!Sałatka ziemniaczana z Niemiec. Przepyszna!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Muszę uczciwie przyznać, że kiedy Karolina wyjechała do Niemiec, trochę obawialiśmy się tego, że tamtejsza kuchnia może jej się nie spodobać. Nasza koleżanka szła jednak w zaparte, mówiąc, że skoro dała radę w Tajlandii i Wietnamie, to i cechy kulinarne naszych zachodnich sąsiadów nie powinny jej zbytnio przerazić. Ignorancja kazała nam wierzyć, że niemieckie landy nie zaoferują jej niczego, poza niezłej jakości kebabem i wszechobecną kiełbasą. Cóż, w tym miejscu wypadałoby się z niemiecką kuchnią nieco przeprosić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Dzisiaj już wiem, że w Niemczech również można się dobrze najeść i to nie tylko sznyclem. Wkrótce po wyjeździe Karolina zaczęła nas wszystkich przekonywać, że tamtejsza kuchnia jest naprawdę dobra i warto dać jej szansę. Co i rusz dostawaliśmy paczki nowych zdjęć: a to z Leberknödelsuppe, czyli klopsami z wątróbki, a to z doskonałym niemieckim struclem z jabłkami. A najbardziej ze wszystkiego spodobała mi się sałatka, zwana tam Kartoffelsalat. Chyba już po nazwie słychać, co stanowi w niej główny składnik. Natychmiast poprosiłem o przepis. Jeśli ty również jesteś go ciekawy, to przedstawiam go poniżej. Próbowaliśmy wszyscy i ta sałatka to pewniak. Powodzenia!

Kartoffelsalat — niemiecka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych,
  • 3 małe szalotki,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 5 płaskich łyżek majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz.
Sałatkę ziemniaczaną możesz stworzyć z udziałem szalotki lub zwykłej czerwonej cebuli
Sałatkę ziemniaczaną możesz stworzyć z udziałem szalotki lub zwykłej czerwonej cebuli © Licencjodawca | Hans

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój w kostkę.
  2. Oddzielnie wymieszaj majonez i jogurt naturalny. Dodaj posiekaną szalotkę i koperek, a także pokrojone drobniutko ogórki. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tę mieszankę wlej do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯