Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na tę sałatkę ziemniaczaną. Mogę ją jeść na okrągło
Uwielbiam jeść ziemniaki w najróżniejszej formie. Kiedy więc znajoma zaproponowała mi przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną, nie mogłem nie skorzystać z okazji. Dzisiaj przekazuję tę recepturę dalej, byś i ty mógł wcielić ją w życie. A warto!
29.05.2024 07:25
Muszę uczciwie przyznać, że kiedy Karolina wyjechała do Niemiec, trochę obawialiśmy się tego, że tamtejsza kuchnia może jej się nie spodobać. Nasza koleżanka szła jednak w zaparte, mówiąc, że skoro dała radę w Tajlandii i Wietnamie, to i cechy kulinarne naszych zachodnich sąsiadów nie powinny jej zbytnio przerazić. Ignorancja kazała nam wierzyć, że niemieckie landy nie zaoferują jej niczego, poza niezłej jakości kebabem i wszechobecną kiełbasą. Cóż, w tym miejscu wypadałoby się z niemiecką kuchnią nieco przeprosić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj już wiem, że w Niemczech również można się dobrze najeść i to nie tylko sznyclem. Wkrótce po wyjeździe Karolina zaczęła nas wszystkich przekonywać, że tamtejsza kuchnia jest naprawdę dobra i warto dać jej szansę. Co i rusz dostawaliśmy paczki nowych zdjęć: a to z Leberknödelsuppe, czyli klopsami z wątróbki, a to z doskonałym niemieckim struclem z jabłkami. A najbardziej ze wszystkiego spodobała mi się sałatka, zwana tam Kartoffelsalat. Chyba już po nazwie słychać, co stanowi w niej główny składnik. Natychmiast poprosiłem o przepis. Jeśli ty również jesteś go ciekawy, to przedstawiam go poniżej. Próbowaliśmy wszyscy i ta sałatka to pewniak. Powodzenia!
Kartoffelsalat — niemiecka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych,
- 3 małe szalotki,
- 5 ogórków konserwowych,
- 5 płaskich łyżek majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój w kostkę.
- Oddzielnie wymieszaj majonez i jogurt naturalny. Dodaj posiekaną szalotkę i koperek, a także pokrojone drobniutko ogórki. Dopraw solą i pieprzem.
- Tę mieszankę wlej do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj. Smacznego!