Kebab dobrej jakości rozpoznasz po jednym szczególe. Wystarczy dobrze się przyjrzeć

Dobry kebab rozpoznasz po jednym szczególe. Przyjrzyj się dokładnie, a nigdy się nie rozczarujesz. W ten sposób rozpoznasz dobrej jakości mięso.

Jak wybrać kebab- Pyszności źródło Canva(1)Jak wybrać kebab- Pyszności źródło Canva(1)
Ewa

Skąd wzięły się kebaby w Polsce?

Kebaby to jeden z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Bary serwujące tę potrawę znaleźć można niemal na każdym kroku. Chociaż w swojej ojczystej Turcji znany jest od 1000 lat, to w Europie na dobre rozgościł się dopiero w latach 70. Pierwsze lokale powstały w Londynie i Berlinie. To właśnie z Niemiec przywędrowały pierwsze kebaby do Polski. Pierwszym działającym lokalem był słynny Kebab Sopocki, który działa ponad 50 lat do dnia dzisiejszego.

Polskę ogarnął kebabowy szał: urządzenia do produkcji tej potrawy biły rekordy popularności.  Kebabowe szaleństwo dalej trwa, mimo że dietetycy ostrzegają przed tym daniem.

Czy kebaby są zdrowe?

Kebaby wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe. Zrezygnuj z ciężkich sosów i postaw na drobiowe mięso w połączeniu z dużą ilością świeżych warzyw. Standardowe kebaby nie należą jednak do lekkich potraw: kebab w bułce o wadze 450 gr może mieć nawet 900 kalorii. Nieco lżejszym wyborem jest ten w tortilli- ma średnio 680 kalorii.

Kebab- Pyszności źródło- Canva
Kebab- Pyszności źródło- Canva

Dobry kebab- jak go wybrać?

Podstawą kebabów jest dobrej jakości mięso. I to właśnie na nie należy zwrócić największą uwagę. Niestety, wiele miejsc decyduje się na zakup gotowych rolek z mięsem w hurtowniach typu Makro. Są one najczęściej słabej jakości i wykorzystują kiepskie mięso. Podczas zamawiania kebaba zwróć uwagę na wygląd rolki. Jeśli podczas krojenia mięsa nie widać na przekroju wyraźnych warstw i odcięć, to wskazówka, że restauracja postawiła na nie najlepszy gotowiec. W jego składzie często znajduje się MOM (mięso oddzielone mechanicznie), które mieli się na mało apetyczną papkę, doprawia i formuje w odpowiedni kształt.

Dobrej jakości rolka ma wyraźne warstwy mięsa. Wołowina, kurczak, czy baranina muszą być świeże i dobrze wypieczone na grillu. Mięso powinno mieć przyjemny zapach, a plastry powinny odpadać warstwami.

Przepis na holenderski kapsalon znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯