PoradyKebab dobrej jakości rozpoznasz po jednym szczególe. Wystarczy dobrze się przyjrzeć

Kebab dobrej jakości rozpoznasz po jednym szczególe. Wystarczy dobrze się przyjrzeć

Jak wybrać kebab- Pyszności źródło Canva(1)
Jak wybrać kebab- Pyszności źródło Canva(1)
Ewa

12.11.2022 17:12, aktual.: 20.03.2024 13:39

Dobry kebab rozpoznasz po jednym szczególe. Przyjrzyj się dokładnie, a nigdy się nie rozczarujesz. W ten sposób rozpoznasz dobrej jakości mięso.

Skąd wzięły się kebaby w Polsce?

Kebaby to jeden z najpopularniejszych fastfoodów w Polsce. Bary serwujące tę potrawę znaleźć można niemal na każdym kroku. Chociaż w swojej ojczystej Turcji znany jest od 1000 lat, to w Europie na dobre rozgościł się dopiero w latach 70. Pierwsze lokale powstały w Londynie i Berlinie. To właśnie z Niemiec przywędrowały pierwsze kebaby do Polski. Pierwszym działającym lokalem był słynny Kebab Sopocki, który działa ponad 50 lat do dnia dzisiejszego.

Polskę ogarnął kebabowy szał: urządzenia do produkcji tej potrawy biły rekordy popularności.  Kebabowe szaleństwo dalej trwa, mimo że dietetycy ostrzegają przed tym daniem.

Czy kebaby są zdrowe?

Kebaby wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe. Zrezygnuj z ciężkich sosów i postaw na drobiowe mięso w połączeniu z dużą ilością świeżych warzyw. Standardowe kebaby nie należą jednak do lekkich potraw: kebab w bułce o wadze 450 gr może mieć nawet 900 kalorii. Nieco lżejszym wyborem jest ten w tortilli- ma średnio 680 kalorii.

Kebab- Pyszności źródło- Canva
Kebab- Pyszności źródło- Canva

Dobry kebab- jak go wybrać?

Podstawą kebabów jest dobrej jakości mięso. I to właśnie na nie należy zwrócić największą uwagę. Niestety, wiele miejsc decyduje się na zakup gotowych rolek z mięsem w hurtowniach typu Makro. Są one najczęściej słabej jakości i wykorzystują kiepskie mięso. Podczas zamawiania kebaba zwróć uwagę na wygląd rolki. Jeśli podczas krojenia mięsa nie widać na przekroju wyraźnych warstw i odcięć, to wskazówka, że restauracja postawiła na nie najlepszy gotowiec. W jego składzie często znajduje się MOM (mięso oddzielone mechanicznie), które mieli się na mało apetyczną papkę, doprawia i formuje w odpowiedni kształt.

Dobrej jakości rolka ma wyraźne warstwy mięsa. Wołowina, kurczak, czy baranina muszą być świeże i dobrze wypieczone na grillu. Mięso powinno mieć przyjemny zapach, a plastry powinny odpadać warstwami.

Przepis na holenderski kapsalon znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także