Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Mało kto ma czas przed Wigilią na lepienie dodatków do barszczu. Dlatego nie czekam z tym na ostatnią chwilę – bułeczki piekę w listopadzie i wrzucam do zamrażalnika. W tym roku zrobię farsz z kaszą gryczaną.
Jeśli dobrze nie przemyślisz listy potraw, może się okazać, że na wigilijnym stole połowa potraw będzie zawierała kapustę. Pierogi, krokiety, łazanki, a do tego wigilijny bigos z grzybami lub suszoną śliwką. To dania, które wiele osób darzy sentymentem, ale ile można? Aby zróżnicować menu, do barszczu robię bułeczki nadziewane kaszą gryczaną. Możesz zrobić je na świeżo przed wieczerzą lub z wyprzedzeniem. Poniżej wyjaśniam, jak je rozmrozić, aby smakowały jak świeże.
Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Bułeczki z bardzo aromatycznym farszem
Farsz z kaszy gryczanej jest zdrową i przyjemną odskocznią od dań z kapustą, na które układ pokarmowy różnie reaguje. Co więcej, dzięki kilku prostym dodatkom nadzienie zyskuje głęboki smak i aromat, który idealnie wpisuje się w świąteczny schemat. Kaszę gryczaną mieszam z ugotowanym ziemniakiem (możesz wykorzystać z wczorajszego obiadu), podsmażoną cebulą i czosnkiem – ale to nie wszystko! Smaku i zapachu dodają 3 łyżki proszku z suszonych grzybów. Jak zrobić taką przyprawę? Wystarczy zmiksować malakserem garść suszonych podgrzybków, koźlarzy lub innych grzybów leśnych. Proszek świetnie sprawdza się również do doprawiania zup, sosów, a nawet jajecznicy.
Przygotuj wcześniej i podaj jak świeże
Bułeczki możesz zrobić już na 2 miesiące przed Wigilią. Po rozmrożeniu nadal będą delikatne i miękkie, jeśli będziesz się trzymać kilku kluczowych zasad. Po upieczeniu ostudź je całkowicie, ułóż na tacy i wsuń do zamrażalnika na 30 minut. Następnie przełóż bułeczki do szczelnie zamykanych woreczków i ponownie schowaj do zamrażalnika. Rano w Wigilię rozmroź je w temperaturze pokojowej, a tuż przed podaniem wstaw na kilka minut do ciepłego piekarnika.
Przepis na bułeczki do barszczu z kaszą gryczaną
Nie śpiesz się z wyrabianiem ciasta na bułeczki. Pozwól drożdżom trzykrotnie wyrastać – najpierw w rozczynie, następnie w świeżo zagniecionym cieście, a następnie w uformowanych już bułeczkach.
Składniki na farsz:
- 50 g kaszy gryczanej palonej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ugotowany ziemniak,
- 3 łyżeczki proszku z suszonych grzybów,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła do smażenia.
Składniki na bułeczki:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- 1 jajko do posmarowania bułeczek.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na patelni i z łyżką masła. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
- Do miski przełóż ugotowanego ziemniaka i rozgnieć na miazgę. Dodaj kaszę i cebulkę z czosnkiem, sól, pieprz i proszek z suszonych grzybów. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw farsz do lodówki na czas przygotowywania ciasta na bułeczki.
- Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie z cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj pół łyżeczki soli, oliwę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut (powinno podwoić objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 16 porcji. Każdą uformuj w małą bułeczkę.
- Rozpłaszcz wałkiem i nałóż na środek dużą łyżkę farszu. Zlep ciasto tak, aby farsz znalazł się w środku.
- Bułeczki ułóż w odstępach na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozmieszanym jajkiem. Piecz przez 20–25 minut na rumiany kolor.