Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie

Na rosół chętnych nie brakuje, szczególnie jesienią i zimą. Warto zadbać o to by był nie tylko smaczną, ale też zdrową zupą. Z pomocą przychodzi rzadko spotykana w zupach kaczka.

Mięso z kaczki świetnie sprawdzi się do rosołuMięso z kaczki świetnie sprawdzi się do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosół kaczy wyróżnia się intensywnym, wyrazistym smakiem oraz niezwykłą esencjonalnością. Miseczka takiej zupy przyjemnie rozgrzeje po powrocie ze spaceru i pomoże przy przeziębieniu. Chociaż zwykle do garnka trafia kurczak, warto postawić na pyszną i przy okazji zdrową odmianę.

Rosół z kaczki

Kaczka jest dość tłusta, ale nie trzeba się tego obawiać. Sam tłuszcz łatwo się oddziela i po schłodzeniu zupy można zebrać nadmiar. Sam w sobie jest jednak źródłem energii. Co najważniejsze, tłuszcz kaczy składa się w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które cenimy w oliwie z oliwek. To właśnie te nienasycone kwasy tłuszczowe, w połączeniu z minerałami oraz kolagenem uwalnianymi z kości podczas wielogodzinnego gotowania, sprawiają, że ta zupa staje się zdrowa i regenerująca.

Bulion z kaczki, gotowany na wolnym ogniu, uwalnia ogromne ilości żelaza, cynku i potasu. Te pierwiastki są kluczowe dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Cynk, zwłaszcza, jest minerałem niezbędnym do szybkiej regeneracji komórek obronnych. Dodatkowo długie gotowanie kości uwalnia kolagen, który ma działanie kojące na błony śluzowe, co jest nieocenione w trakcie infekcji i przeziębienia.

Aby uzyskać idealnie złocisty, esencjonalny i aromatyczny bulion, kluczowe jest powolne gotowanie i dobrej jakości składniki.

Składniki:

  • 700 g porcji rosołowej z kaczki (np. szyja, korpus, skrzydła),
  • 3-4 marchewki,
  • 2-3 pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 1 opalona cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kaczki przełóż do dużego garnka i zalej ok. 3-4 litrami zimnej wody. Woda musi przykryć mięso.
  2. Po zagotowaniu się wody zbierz dokładnie szumowiny (piana, która się zbiera na wierzchu.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu przez pół godziny.
  4. Po tym czasie dodaj obrane warzywa oraz opaloną nad ogniem cebulę oraz pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Rosół gotuj powoli na wolnym ogniu, bez pokrywki przez minimum 3 godziny. Powinien tylko delikatnie mrugać, a nie wrzeć.
  6. Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć lubczyk.
  7. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Gotowy rosół podawaj z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇